Montessori Etkinlikleri Neler?
Montessori etkinlikleri çocuk gelişimi için oldukça etkilidir. Bu nedenle ebeveynlerin ilgi alanına girmeye başlamıştır. Çocukların gelişim döneminde bilinçli anne ve babalar gerekli araştırmaları yapar. Çocuğun bulunduğu yaş dönemine uygun olarak farklı yöntemler ile gelişim desteklenebilir. Montessori eğitimi uzun yıllardır başarısını ortaya koymuş bir yöntemdir.
Montessori eğitimini destekleyen aktiviteler sayesinde çocuklar bireysel olarak keşfedip öğrenebilir. Seçenekler çocukların yaşlarına göre farklı seçenekler halinde sunulur. Doğduktan sonra 3 yıl içinde çocukların önce kendine daha sonra dünyaya olan güveni beslenebilir. Becerilerini keşfederek özgüven sahibi olmaları kolaylaştırılabilir. Bu dönem içinde çocukların ince ve kaba motor becerileri gelişir, daha güçlü bir şekilde geliştirmek adına ebeveynler bazı etkinliklerden faydalanabilir.
Montessori Etkinlikleri Faydaları Nelerdir?
Küçük çocuklarda motor becerilerini geliştirmek adına tercih edilen etkinliklerden sonra, 3 ile 6 yaş arasında daha farklı etkinliklere geçiş yapılabilir. Çocuğun bağımsızlığını destekleyerek bireysel olarak öğrenebileceği etkinliklere geçilmelidir. Matematik ve sosyal becerilerini geliştirmek için uygun yaş gruplarıdır. 6 yaşından sonra çocukların, ilgi alanları keşfedilir. Mantıklı düşünmeye hakim olan çocuklar kendi kararlarını vermeye başlayabilir ve aynı zamanda hayal gücünü geliştirebilir. Kolay Montessori etkinlikleri sayesinde çocukların gelişimi desteklenmiş olur.
Günlük Yaşam Becerileri Etkinlikleri
Montessori etkinlikleri beş ayrı grupta incelenir. Bunlardan ilki günlük yaşam becerileridir. Günlük hayatlarında çocukların ihtiyacı olan aktiviteleri bireysel olarak öğrenmeyi destekleyen kısım burasıdır. Montessori etkinlik seçimi yapılırken çocuğun gelişim durumu göz önünde tutulmalıdır. Günlük beceri için bazı oyuncaklardan yardım alınabilir. İnsanların günlük hayatta kullandıkları materyallerin daha küçültülmüş halleri ile çocuklar oyun oynarken öğrenebilir. Yemek seti, ayakkabı bağcığı, temizlik seti, cırt cırt gibi farklı oyuncaklar günlük yaşam becerilerini güçlendirmek adına tercih edilebilir. El yıkama, yemek yeme, düğme ilikleme gibi hayat boyu ihtiyaç duyulacak aktiviteler bu sayede kolaylıkla öğrenilebilir.
Matematik Becerileri Etkinlikleri
Zihinsel gelişimi oldukça destekleyen aşama ise matematiksel becerilerdir. Çocukların matematiksel becerilerini eğlenerek öğrenmelerini sağlayacak pek çok materyal bulunur. Zımpara kağıtları üzerinde sayılar, toplama ve çıkarma tahtaları, sayı çubukları ve boncukları gibi materyaller ile matematik becerilerini geliştirmeye yarar. Montessori etkinlikleri bir bütün olarak çocukların hayatını etkileyen bir faktör olsa da özellikle matematiksel zeka okul hayatlarında ilerleyen yıllar için başarılı olmalarını sağlar.
Duyu Becerileri Etkinlikleri
Çocukların duyu becerilerini geliştirebilmek adına bu aşama oldukça önemlidir. Ses ve renk kutuları, dokunma tableti benzeri oyuncaklar bu konuda yardımcı olabilir. Çocuğun duyu organlarını hareket geçirecek olan oyuncakların hepsi bu etkinlik grubu içine girer. Montessori duyu etkinlikleri sayesinde çocuk sahip olduğu duyuları kendi kendine keşfedecek ve öğrenecektir.
Dil Becerileri Etkinlikleri
Ebeveynler tarafından çocukların ilk kelimesinin önemi büyüktür. Zaman içinde kazanacağı dil becerileri sayesinde konuşmaya ve anlamaya başlayan çocuklar için yardımcı olacak etkinliklerdir. Zımpara kağıdı üzerinde harfler, gramer kutuları, hareketli alfabe, isim ve fiil kutuları gibi materyaller ise dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olur. Çocuğun gelişim durumuna göre uygun olan materyaller seçilerek dil becerileri güçlendirilebilir. Gelişim dönemlerine hakim olunması bu açıdan oldukça önemlidir. Çocuğun gelişimine uygun olmayan seçimler ile olumlu bir sonuç alınması mümkün değildir. Ebeveynler hem gelişim dönemlerine hem de Montessori eğitimi konusuna hakim olmalıdır.
Kozmik Eğitim Etkinlikleri
Çocukların belki de en çok dikkatini çeken etkinliler bu grupta yer alır. Bulundukları evren ve dünya hakkında çeşitli bilgilere sahip olmak eğlencelidir. Görsel materyaller ile desteklenen eğitimler oldukça ilgi çekici olabilir. Hayal gücünü ön plana çıkartan etkinlikler burada yer alır. Çocukların her zaman gördükleri ortamlardan biraz daha farklı görselleri gözünde canlandırması gerekir. Yaratıcılık yeteneğini iyi bir şekilde geliştirmesine yardımcı olur.
Montessori yöntemi içinde bulunan kozmik eğitim etkinlikleri; hayvanlar, haritalar ve güneş sistemi gibi materyaller ile desteklenir. Çocukların geneli için eğlenceli ve dikkat çekici etkinlileri içerir. Ebeveynlerin çocuk gelişimi konusunda bilinçli hale gelmesi önemli bir durumdur. Çocuklar özellikle 6 yaşına kadar gelişime oldukça açıktır. Bu dönemleri en iyi şekilde değerlendirmek ebeveynlerin kontrolü altındadır. Gerekli araştırmalar sonucunda verimli sonuçlar alınamaz ise uzmanlardan yardım alınabilir. Montessori eğitimi sayesinde çocuklar sorumluluk sahibi, özgüvenli ve başarılı olabilirler.