8 Adımda Bebekle İletişim
Bebek daha anne karnındayken bile sizinle iletişim kurmaya başlayacaktır. Siz konuştukça ve müzik dinledikçe o bunun farkına varır ve sizinle iletişim kurmaya başlar.
Bugün, konuşmaya ve dinlemeye ne kadar erken başlarsanız, bebeğinizle aranızdaki bağın o kadar güçlü olacağını biliyoruz.
Bebeğinizle iletişim
Çocuğunuz konuşamıyor olsa bile doğduğu andan itibaren sizinle iletişim kurmaya çalışacaktır. İlk iletişim denemeleri sizinle göz teması kurmak, bakışlarınızı takip etmek, anlamsız sesler çıkarmaya çalışmak ve gülümsemek olarak tanımlanabilir.
Bebeğinizin bu girişimlerine yanıt vermek için, 8-10 inç mesafeden gözlerinin içine bakmaya çalışın, çünkü bu mesafe bebeklerin görmek için odaklanabilecekleri en iyi mesafedir.
Bebeğinizi nazik dokunuşlarla okşayın, sık sık gülümseyin, şarkı söyleyin ve onunla sohbet edin. Bunlar bebeklerle iletişim kurmanın en iyi yollarıdır.
Bebeğinizle konuşun. Tepkilerini gözlemleyin ve cevaplarını bekleyin. Tepkilerini bilmenin, daha sonra öğrenmek isteyebileceğiniz şeyleri bebeğinizle iletişim kurmanıza yardımcı olacağını unutmayın.
Bebeğinizin beden dilini anlamaya çalışın, ellerini ve kollarını her salladığında size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir.
Bebeğinizin hareketlerini takip edin. Tüm dikkatinizi ona verin ve çıkardığı en küçük sesi bile duymaya çalışın ve size verdiği cevapların en küçük detayını anladığınızdan emin olun. Bu davranışlarla bebeğinize iletişim becerilerini öğretecek ve içinde yaşadığı dünyayı anlamayı ve yorumlamayı öğreteceksiniz.
Bebeğiniz beslenmeyi bitirdikten sonra onunla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz çünkü beslenme sonrası dönem bebeğinizin kendini rahat ve hazır hissetmesi için en ideal anlardan biridir. Ancak endişelenmeyin, çünkü birçok anne ve baba içgüdüsel olarak iletişim için ideal anları bulma yeteneğine sahiptir!
Bebeğinizin dil gelişimi için ağlamanın çok önemli olduğunu asla unutmayın. Bebeğiniz konuşmaya başlamadan önce ihtiyaçlarını başkalarına iletebilmesinin tek yolu ağlamaktır. Bu nedenle bebeğiniz ağlarken ona kısa sürede cevap vermeniz bebeğinizin ona güvenmesine ve sizinle bağ kurmasına yardımcı olacaktır.
Erken işitme ve konuşma
Yıllar önce bebeklerin yeterince iyi duyamadığı ve göremediği düşünülüyordu. Ancak artık konuşma ve dinleme etkinliklerine ne kadar erken başlarsanız, bebeğinizle aranızdaki bağın o kadar güçlü olacağını biliyoruz.
Bebeğinizi dinlemek, bebeğinizle büyüyen ilişkinizde çok önemli bir rol oynar. İlk günlerde sadece ağlamak olarak gördüğünüz şey, gelecekte “Acıktım” veya “Yalnızım ve ilginize ihtiyacım var” anlamına gelebilir.
Bebeğinizi dikkatle dinlediğinizde ve ne dediğini anladığınızda, onunla iyi bir ilişkinin temellerini atmış olursunuz.
Bebeğinizle konuşmak için ipuçları
• Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sözler kullanın. Tonunuza dikkat edin, olumlu şeylerden bahsederken bile asla sert bir ton kullanmayın. Yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yüzüne baktığınızdan emin olun. Bebeğinizin dikkatini dağıtabilecek şeyleri etrafta bulundurmamaya çalışın.
• Bebeğinizle konuşurken mutlaka sesinizi yükseltip alçaltarak ve farklı sesler çıkararak iletişim kurun. Çoğu zaman, insanların bir bebekle konuşurken otomatik olarak yaptığı bu tür bir dil, bebeklerin dikkatini ve dikkatini çekmeyi çok daha kolay hale getirir.
• Konuşmalarınızda şu anda ne yaptığınızı açıklamaya çalışın. Örneğin: “Bebek bezi değiştiriyorum” veya “Akşam yemeği için akşam yemeği hazırlamaya çalışıyorum”…
Bebeğinizin ne yaptığını da konuşmanıza dahil edebilirsiniz. “Şu anda (bebeğiniz kollarını ve bacaklarını sallarken) kollarınızı ve bacaklarınızı salladığınızı görüyorum” veya “Şimdi görüyorum ki bana bir şey söylemek istiyorsunuz (bebeğiniz ses çıkarırken)” gibi…
• Bebeğiniz biraz büyüdüğünde onunla her şeyi konuşabilirsiniz. Örneğin, “Bugün hava güzel, güneş gökten parlıyor” veya “Karnı doydu, şimdi yemek sırası bende, karnımı doyurmam lazım”…
• Nesneleri adlandırın. Özellikle bebeğiniz büyümeye başladığında nesneleri adlandırmaya başlayın ve belirli nesneleri gösterin. “Bu senin oyuncak ayın, oyuncak ayını istiyorsun” gibi… Birinci yılın sonunda, bebeğiniz ona söylediğiniz birçok şeyi anlamaya başlayacak ve bazı küçük komutları uygulayabilecektir. Örneğin “el salla” veya bardağı bana uzat”…
• Bebeğinizin konuşma girişimlerini küçümsemeyin ve asla alay etmeyin, onu konuşmaya teşvik edin.
• Bebeğinizle birlikte resimli kitaplar okuyun. Kitap okumak, bebeğinizle yapabileceğiniz paha biçilmez aktivitelerden biridir. Çünkü bu aktivite sırasında bebeğiniz kelime dağarcığını genişletir, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirir.
• Bebeğinizle iyi eğlenceler. 8-12 aylık bebekler genellikle mırıldanır ve “anne”, “baba” veya “baba” gibi basit kelimeler söyler. Bebeğinizle konuştuğunuzda konuşun ve dil gelişiminde başarılı olduklarında bol bol övün – bebeğiniz kullandığınız kelimeleri anlamasa bile!