Kadın Ve Hamilelik

3 Maddede Anne Sütünün Güçlendirilmesi

annesutu

Anne Sütünün Güçlendirilmesi


Anne sütü, biyo yararlanımı, zengin hormonal ve enzimatik bileşimi, anti-enfektif etkileri ve büyüme faktörleri, kök hücreleri, dost bakterileri ve probiyotik adı verilen yan ürünleri ile kısa ve uzun dönemli oluşu göz önüne alındığında erken doğmuş bebekler için en iyi besin kaynağıdır. faydalar. Bronkopulmoner displazi adı verilen kronik akciğer hastalığına, nekrotizan enterokolit adı verilen ciddi enfeksiyonlara, sepsis adı verilen ciddi enfeksiyonlara ve özellikle erken doğmuş bebeklerin sorunu olan körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı olan erken doğumda retinopatiye karşı korur ve bu bebeklerde ölüm oranını azaltır.

Prematüre bebekler, uygun büyüme ve gelişmeyi sağlamak için zamanında doğanlara göre dahaAnne Sütünün Güçlendirilmesi dezavantajlı bebekler arasındadır. Bunun nedenleri nelerdir?
Prematüre bebekler, plasenta olarak bilinen göbek kordonu yoluyla anneden bebeğe besin naklinden mahrum kalır ve bu da doğum sonrası besin depolarının yetersiz kalmasına neden olur. Özellikle doğum ağırlığı 1500 gramın altında olan (çok düşük doğum ağırlığı) bebekler sağlıklı büyümeleri için sadece anne sütü aldıklarında, anne sütü yetersiz kalabilir ve bu bebekleri retinopati gibi bazı ek prematürite hastalıkları riskine sokar. prematürite ve kronik akciğer hastalığı. Beyin gelişimi için en kritik dönem üçüncü trimester olarak adlandırılan gebeliğin son 3 ayıdır ve bu dönem prematüre bebekler için yenidoğan ünitesinde geçirilir. Bu dönemde yetersiz beslenme veya düşük kilo alımının beyin ve entelektüel yeteneklerin gelişiminde bozukluklara yol açtığı açıktır. Prematüre bebeklerin ve özellikle çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerin ciddi klinik sorunları nedeniyle beslenmeleri istenilen düzeyde sağlanamamakta ve büyüme hızları anne karnındaki büyüme hızına yetişememektedir.

Anne sütünün bilinen pek çok faydası varken, neden tek başına erken doğmuş bebeklerin düzgün büyümesini ve gelişmesini sağlamak için yeterli beslenme desteği olmuyor?
Prematüre bebekler, term bebeklerin sütünden daha fazla kalori, yağ ve protein içeren kendi anne sütüyle daha hızlı büyürler. Prematüre bebeklerin anne sütündeki protein ve sodyum içeriği ilk iki hafta için yeterlidir, ancak emzirmenin ilk ayında giderek azalır. Bu eksiklik özellikle çok hızlı büyüyen ve ihtiyaçları çok yüksek olan 32 hafta ve 1500 gramın altındaki bebekler için önemlidir.

Prematüre bebekleri pek çok faydası olan anne sütünden mahrum bırakmadan yeterli kilo alımını sağlamanın alternatif bir yolu var mı?
Son yıllarda çok düşük doğum ağırlıklı prematüre bebeklerin artan ihtiyaçları anne sütüne ayrı ayrı mineraller, enerji ve protein eklenerek çok bileşenli güçlendiricilerle karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle çok düşük doğum ağırlıklı bebekleri osteopeni, osteopeni, protein eksikliği ve yavaş kilo alımından korumayı amaçlar.

Anne sütü güçlendiricilerin özellikleri nelerdir?

Anne sütü, sığır veya anne sütünden elde edilen takviyelerle güçlendirilebilir. Ülkemizde anne sütü türevi tonikler bulunmamakta olup, sığır eti türevli toniklerin toz ve sıvı formları sadece toz halinde bulunmaktadır. Ülkemizde bu toz demir içermediği için demirli prematüre bebeklere ek destek sağlanması gerekmektedir. Güçlendiriciler karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum gibi minerallerin yanı sıra A, C, E ve K vitaminlerini içerir. İstenilen büyümeyi sağlamak için sıvıAnne Sütünün Güçlendirilmesi güçlendiriciler toz güçlendiricilere göre yeterli olmayabilir. Anne sütü kaynaklı antidepresanların etkinliği ve güvenliği ile ilgili çalışmalar halen yetersizdir. Anne sütünden elde edilen toniklerin üretimi için çok fazla anne sütüne ihtiyaç vardır ve pahalı bir üretim olan bu tonik kullanımı ekonomik ve etik sorunlar doğurmaktadır. Ülkemizdeki toz inek sütü takviyesi 4 ölçekte 100ml anne sütüne eklendiğinde 80kcal enerji, 2.6g protein, 9.6g karbonhidrat, 4.5g yağ, 91,4mg kalsiyum, 52,2 mg fosfor sağlanan destek.

Anne sütü güçlendiricileri nasıl kullanırım?

Anne sütünün standart olarak zenginleştirilmesi dünya çapında en yaygın kullanılan yöntemdir. Bu yöntemle anne sütü içeriğindeki bireysel ve zamansal değişikliklerden bağımsız olarak sabit bir protein içeriği sağlamak için 100 ml anne sütüne sabit miktarda tonik eklenir. Enteral nütrisyon miktarı 50-100 mL/kg/gün’e ulaştığında standart takviye başlatılır. Türk Neonataloji Derneği, 1500 gramın altındaki ve 32 haftanın altındaki bebeklerde; Tercihen 1850-2000 gramın altındaki ve 34-35 haftanın altındaki bebeklerde başlanması önerilir. Standart takviye 100 ml anne sütüne 4 kaşık eklenerek yapılır. Küçük miktarlarda hazırlanır ve hazırlandıktan sonra beklerse mikrobiyal bulaşma gibi riskler oluşabileceğinden 24 saat içinde tüketilir; Bu nedenle günlük uygulamada 50 ml anne sütüne iki ölçek eklenmesi tercih edilir.

Anne sütü takviyeleri ne kadar süre kullanılmalıdır?

Takviyenin ne kadar devam etmesi gerektiği konusunda fikir birliği yoktur. Bebek taburcu oluncaya kadar veya 2500 grama kadar devam edilebilir. Anne memesini emerek büyümeyi sağlayamayan bebekler için çok pratik bir uygulama olmasa da çok pratik bir uygulama değildir ancak doğuma kadar kullanılabilir. Doğumdan sonraki hafta sayısının doğum haftasına veya vücut ağırlığı 3500-4000 gr olana kadar eklenmesiyle elde edilen 52 hafta, gebelik sonrası yaş olarak adlandırılır.
Anne sütü güçlendiricileri kullanma konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?
Anne sütü güçlendiricinin kutusu ülkemizdeki mama kutusuna benzediği için anne-babalar yanlış algılama nedeniyle anne sütü güçlendiriciyi mama ile karıştırabilir; Bebeklerinin mama almasını istemedikleri için anne sütü güçlendiricileri kullanmaya direnebilirler. Ancak anne sütü güçlendirici bir formül değil, anne sütünü güçlendirmek ve zenginleştirmek için anne sütüne katılarak kullanılan bir beslenme desteğidir. Diğer bir sorun ise anne sütü güçlendiricilere başlama, devam etme ve bırakma kararının bebekten sonra doktor tarafından verilmesi ve bu sürenin bebeği belirli parametreler açısından takip etmesi gerektiğidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu