Bebeklerde gaz sorunu özellikle ilk aylarda daha yaygın. Bebek emerken hava yutuyor, bu da midesinin ve bağırsaklarının gerilmesine, gaz oluşumuna sebep oluyor.
Bebeklerin dünyaya adapte olma sürecinde huzursuzluk yaşamaları gayet doğal. S
onuçta 9 ay boyunca anne karnında yaşayıp oraya alışmışken tamamen farklı bir ortama geçmek kolay değil!
Anne sütüyle beslenen bebeklerde gaz sancısı, diğer bebeklere kıyasla daha az görülüyor. Bebeğiniz her iki memeden de emiyorsa laktoz yüklenmesi meydana gelebilir ve gaz sancısı oluşabilir.
Gaz sancısı bebeğe zarar vermez. Yalnızca fiziksel ağrıdan dolayı huzursuz olur.
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri
Gazı olan bebek genellikle dizlerini karnına çekerek ağlar. Bu, çoğu zaman geceleri daha sık gerçekleşir.
Bebeğin gazı olduğu nasıl anlaşılır? Diye düşünüyorsanız bunu kolik sancısıyla karıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz iyi beslenmesine ve sağlığı yerinde olmasına rağmen günde 3 saatten fazla ağlıyorsa, haftada en az 3 gün bu durum tekrar ediyorsa infantil kolik olabilir.
Bebeğiniz bacaklarını yukarı doğru çekiyor ve kıvranıyorsa, huysuzlanıp emmeyi bırakıyorsa, emdikten sonra sakinleşmiyorsa ve karnında şişlik olduğunu gözlemliyorsanız gaz sancısı çekiyor demektir. Bu problem bebeğin ağlama nöbetleri geçirmesine de yol açabilir.
Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?
- Omurilik soğanı, henüz yeterince gelişmediği için sindirim sistemi tam olarak düzgün çalışamaz. Bu da bağırsak hareketlerinin normal şekilde gerçekleşmesini engelleyerek gaz oluşumuna sebebiyet verir.
- Bebeğiniz emzik emerken hava yutar. Bu da gaz oluşumunu beraberinde getirir.
- Emziğini bala veya pekmeze batırarak vermek bebeklerde gaz sorunu nedenleri arasındadır.
- Bebeğiniz emerken memeyi doğru kavrayamazsa hava baloncukları yutması ve gaz sorunuyla karşılaşması kaçınılmazdır. Biberonla beslenirken de böyle bir durum yaşanabilir.
- Kabızlık, bebekte gaz sancısına sebebiyet verebilir.
- Anne gaz yapan gıdalar tüketiyorsa, anne sütü alan bebekte de gaz görülebilir.
- Ek gıdaya geçen bebeklere gaz yapıcı gıdalar verilirken dikkatli olunmalıdır. Kuru fasulye, brokoli, mercimek, bulgur, lahana ve karnabahar gibi besinler sindirilirken gaz ortaya çıkar.
- Huzursuz bacak sendromu, soğuk algınlığı, crohn ve çölyak hastalığı da gaz oluşumuna yol açabilir.
- Aşırı veya yetersiz sıvı tüketmesi, düzensiz beslenmesi, şekerli su içirmek, nişastalı yiyeceklerle erken tanıştırmak bebeklerde gaz sorunu sebepleri içerisinde gösterilebilir.
- Bebeğin ağzına değen şişe ve kaşık gibi eşyaları iyi temizlememek, altını uzun süre ıslak bırakmak veya uzun müddet aynı pozisyonda yatırmak da gaz problemini tetikler.
- Kapağı uzun süre açık bırakılmış antibiyotik, ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar da gaz sancısı çekmesine zemin hazırlar.
Bebeklerde Gaz Yapan Şeyler
Bebeğinizi anne sütüyle beslediğiniz süre boyunca her gıdadan azar azar tüketmeniz önerilir. Bununla beraber şu yiyecekler bebekte gaz sorunuyla karşılaşmanıza yol açabilir:
- Pırasa
- Çiğ sebzeler
- Kuru baklagiller
- Brokoli
- Kereviz
- Enginar
- Süt ürünleri
- Soğan
- Baharatlı ürünler
- Kahve, çay, gazlı içecekler
- Greyfurt, limon, portakal gibi turunçgiller
- Çikolata
- Kepekli gıdalar
- Sigara
Bebeklerde Gaz Sorunu Nasıl Geçer?
Bu durum 6. Aydan sonra daha az görülmeye başlar. Bebeklerde gaz sancısı tedavisi için şunlar yapılabilir:
- Bebeğinize verdiğiniz ilk süt bolca laktoz ve şeker içerir. İlk sütün ardından gelen ikinci süt daha sıvı kıvamlı ve açık renklidir. Bilimsel araştırmalara göre ilk sütün bebekte gaz yaptığını söylemek mümkündür. Bu nedenle annelere tavsiyemiz, ilk sütünüzü önden sağın. Bebeğinize bunu vermeyin. İkinci süt denilen sonraki kısmını verin.
Bebeğinizi beslerken hava birikimi olmaması için ara ara gazını çıkarın.
- Gün içerisinde b
- Bebeğiniz meme ucunu tamamen ağzına almalı, biberonla besleniyorsa dik pozisyonda durmalıdır.
- Bebeğinizin gazını çıkarmanıza rağmen yine biraz kalması mümkündür. Bebek losyonu kullanarak karnına masaj yapmanız veya ılık bir duş aldırmanız rahatlamasını sağlayacaktır.
- Bebeğinize yarım kundak yaparak hafif hafif sıvazlayabilir, anne karnındaymış gibi hissetmesine yardım edebilirsiniz.
- Bebeğin hava yutmasını önlemek için gaz yapmayan biberonlar kullanabilirsiniz. Biberon uçları normalden daha geniş veya dar ise gaz sorunu oluşabilir.
- Hazır mama yiyorsa gaz yapmayan özel mamalara geçebilirsiniz. Bazen inek sütü bazlı formül mamalar gaz yapabilir. Keçi sütü veya soya içeren mamalar gaz sorunuyla mücadele etmenize yardımcı olabilir. Fakat bunun için doktoruna danışmalısınız.
- Bebeklerde gaz sorunu stresle ilgili olabilir. Bundan dolayı bebeğinize davranışlarınızla,ses tonunuzla güven vermeniz, sevgi ve şefkat göstermeniz önemlidir.
- Bebeğinizin bacaklarını sanki bisiklet sürüyormuş gibi hafif hafif bükmeniz, karnına veya sırtına sıcak havlu koymanız da işe yarayabilir.
- Doktorunuzun onayını alarak gaz damlası kullanabilirsiniz.