Bebeklerde Uyku Eğitimi
Her bireyin gelişimi kendine özgü olduğu gibi uyku rutinleri ve düzenleri aynı şekilde kendi özgüdür ve farklılıklar gösterir. Bazı bebekler rahatça herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadan ve çoğu gün aynı saatlerde uykuya dalabilirken bazı bebekler için bu neredeyse imkansız denilebilecek bir durumdur. Hem uykuya geçişte hem de uyku sürecinde sıkıntı yaşayan bu gibi çocuklar için nu durumun kolaylaştırılacak düzeltilmesi gerekebilir. İşte bebeklerde uyku eğitimi bu kısımda devreye girmektedir.
Bebeklerde uyku eğitiminin temelinde dışarıdan bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi kendilerine uyuyabilmelerini sağlamak yatar. Bahsettiğimiz bu müdahaleler ayakta sallama, kucakta sallama, kucakta gezdirme, arabada dolaştırma, memede uyutma gibi destekleyici durumlardır. Uyku eğitimi verilerek aynı zamanda bebeklerin gece boyunca kesintisiz ve kaliteli uyku uyumaları amaçlanmaktadır.
Peki bebeğinize uyku eğitimi vermeye başlamak için en uygun zaman ne zamandır?
Bebeğinizin doğduğu ilk aydan itibaren düzenli uyku uyumasını beklemeyin. Yeni doğmuş bir bebeğe uyku vermeye çalışmak doğru olmaz. Bundan dolayı birçok uyku uzmanının tavsiye ettiği gibi bebeklerde uyku eğitimine 3-4. aydan sonra başlanabilir. Ancak bazı durumlarda bebeğe uyku eğitimi vermeye başlamak uygun değildir. Eğer bebeğinizde şu durumlar varsa uyku eğitimine başlamayı erteleyebilirsiniz;
• Burun tıkanıklığı veya nefes alma konusunda zorlanma
• Hastalık
• Reflü
• Büyüme atakları
• Aşı günü
• Kolik
• Yeni bir ek gıdaya başlanması
• Diş çıkarma dönemi
Bebeklerde bu gibi durumların yanı sıra evde veya anneden kaynaklanan olumsuz durumlar da eğitimi riske sokabilmektedir. Eğer evde ciddi boyutta bir değişim varsa, annenin işe başlama dönemiyse veya annenin stresli olduğu bir dönemse uyku eğitimine başlanması tavsiye edilmez.
Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?
Bebeklerin sağlıklı gelişimlerini sağlamak ve desteklemek için beslenme, uyku, oyun rutininin oluşturulması oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu rutinin bir parçası olan düzenli ve kaliteli bir uyku için bebeğin sağlıklı uyku alışkanlıkları kazınmış olması gerekmektedir.
Beneğinizi bu güne kadar kucakta sallayarak, ayakta sallayarak, arabada dolaştırarak veya memede uyutuyor olabilirsiniz. Artık tüm bunlara gerek kalmadan bebeğiniz size ihtiyaç duymadan kendine kendine uyuyabilmesi için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir.
• Bebeğinizin uyku alışkanlıkları değiştirirken öncelikle sizin kendinizi buna hazır hissetmeniz, istekli be kararlı olmanız gerekiyor ki bu süreç daha rahat geçsin.• Bebeğinizde uyku eğitiminde keskin değişiklikler yapmaktan ziyade yumuşak geçişler yapmayı tercih edebilirsiniz. Adım adım değişiklik yapmak hem bebek için hem de sizin için daha rahat olacaktır.
• Bebeğinizle tensel temasınızı bu dönemde kesmeyin. Tensel temas onu sakinleştirip yatıştıracak ve daha huzurlu hissetmesini sağlayacaktır.
• Uykuya geçmeden önce yaptıracağınız ılık bir banyo veya masaj beneğinizi rahatlayacak be uykuya geçişini kolaylaştıracaktır.
• Bebeğinizi yatağına koyduğunuzda ağlarsa kucağınıza alıp sakinleşmesini bekleyin. Biraz bekledikten sonra hala ağlıyorsa bile tekrar yatağına bırakın. Eğer hala ağlıyorsa kucağınıza alıp yeniden sakinleşmesini sağlayabilirsiniz. Yavaş ve küçük ilerlemelerle yol almak için bunu birkaç kez denemek zorunda kalabilirsiniz. Bu şekilde zamanla bebeğiniz kendi kendine sakinleşme ve hatta uyuma becerisi kazanacak.
• Tüm bu süreç boyunca onunla konuşmayı ve sevgi göstermeyi ihmal etmeyin. Sizin sesiniz onu yatıştırıp sakinleştirecek ve kendini güvende hissedecektir.
Bebeklerde uyku eğitiminin ilk günleri hatta haftaları sıkıntılı geçebilir, sizi zorlayabilir. Bu her durumda olduğu gibi normal bir durumdur. Sabırlı ve kararlı olmanız bebeğinizin uyku düzenine alışmasında önemlidir.
Bir uyku rutininiz olmalı. Ilık bir banyo, bir hikaye okumak veya anlatmak gibi bir rutin bebek tarafından bilinmeli ve kabul edilmelidir. Bu işlem bebeğinize uyumasını hatırlatacak ve bir süre sonra uykuya dalması daha kolay olacaktır.
Bebeğinizin beyaz gürültüyü duymasına izin verin. Beyaz gürültü, farklı frekanslardaki tüm tonların birleştirilmesi ve tek bir tona odaklanmanın engellenmesiyle oluşur. Aynı zamanda rüzgar ve su gibi sabit sesleri de içerir ve bu ses anne karnında duydukları seslere benzer olduğu için bebeklerin sakinleşmesine yardımcı olur. Çok daha kolay uykuya dalabilirsiniz ve bu sesin bebeğinize zarar vermeyeceğini varsayalım.
Uzmanların genellikle bebekler için ideal uyku saatinin akşam 8 olduğunu belirttiği bir nokta! Çok yorulmadan uykuya dalmaları gerektiği söylenir. Bu yüzden fazla beklemeyin ve bebeğinizin en geç saat 20.00’de uyuduğundan emin olun. Bebeğiniz her gün aynı saatte yemek yemeli ve uyumalıdır.