Dadaloji
Trend

Bebeklere Şeker Ne Zaman Verilmeli 2022

Bebeklere şeker ve tuz ne zaman verilmeli?

Bebeklere Şeker Ne Zaman Verilmeli 2022

Bazı ebeveynler katı gıdalara geçtikten sonra bebeklerinin mamasına tuz ve şeker ekler. Ancak bebeklerin gerçekten tuz ve şekere ihtiyacı var mı, eksikliği bebeğin vücudunu etkiler mi ve bebeği tamamlayıcı gıdalar yedirmek için tuz veya şekerle tatlandırmak uygun mudur?

Bebek mamalarında tuz ve şekerin yeri olmadığını, mamaya tuz ve şeker eklenmesinin son derece sakıncalı olduğu ve ilk 6 ay için sadece anne sütüyle beslenilmesi çok önemlidir.

6. aydan önce ek beslenmeye başlanmaması gerekir. 6. aya kadar bebeğin tüm ihtiyaçlarını anne sütünün karşıladığını belirterek, “6. aydan sonra ek besinlere geçilebilir. Bununla birlikte, bebeğin emilimini sağlamak için ilave hiçbir yiyecek tuz veya şekerle tatlandırılmamalıdır.

TUZ BEBEĞİN KALBİNİ VE BÖBREKLERİNİ YOK EDEBİLİR

“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyacı yok”  tuz tüketimi, bebeğin hassas böbrek fonksiyonunu etkileyerek tansiyonu yükseltebilir. Bol miktarda salça ve tuz içeren gıdalara özellikle dikkat edilmelidir. Kurabiye, pizza ve şarküteri yiyecekleri çok fazla tuz içerir, bu da bebeğin böbrek ve kalp sağlığına zarar verebilir.

bebek

BEBEĞE NE ZAMAN VE NE KADAR TUZ VERİLMELİDİR?

 

Beslenme uzmanı Şengel, 1 yaşından küçük bebeklerin besinlerin içerdiği tuzu doğal olarak tükettiğini ve ilave tuza gerek olmadığını açıklayarak, “Bebeklere 1 yaşından itibaren en az tuz verilmelidir. Tiroid hormonlarının oluşumu için Dünya Sağlık Örgütü‘nün belirlediği oranlarda iyotlu tuz tüketimi gereklidir. 1 yaşından küçük bebekler 1 gramdan az, 1-3 yaş arası çocuklar ise 1,5 gramdan az tüketebilir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda tiroid hastalığına neden olabileceğinden tuzsuz tuz tüketilmesi önerilmez.

BEBEĞİNİZİ NEDEN ŞEKERDEN UZAK TUTMALISINIZ?

0-3 yaş arasının hem çocuğun beslenme tarzının hem de vücut yapısının oluşacağı en önemli dönemdir.  Bu yaşlarda kazanılan alışkanlıkların bebeğin ileride karşılaşacağı hastalıklar hakkında bilgi verir.

ŞEKER BEBEK GELİŞİMİNİ ETKİLEMEZ

“Basit şeker, bebeğinizin gelişimini etkilemeyen bir besindir. Sadece enerji içerir ve lezzetli tadı nedeniyle bağımlılık yapabilir. Şeker başta şeker hastalığı olmak üzere birçok hastalığın gelişiminde rol oynar. Böyle bir besini bilmemek bebeğiniz için kesinlikle herhangi bir soruna yol açmayacaktır, ancak yaşamın 1. yılından itibaren biraz tuz tüketimi gereklidir.

Bebekken şeker tatmayı öğrenemeyen çocuğun okul çağına kadar kurabiye, çikolata, kek gibi yapay şeker içeren yiyeceklerden uzak kalabilir. “Çocuğun karbonhidrat ihtiyacını yiyeceklerle karşılayabilirsiniz. “Evde pekmez, ballı kek ve bisküvi gibi. Okul çağında başka çocukların yanında olduğu için yanlışlıkla basit şeker içeren yiyeceklere maruz kalır. Ancak bu yaşa kadar çocuğunuzun beslenme düzenini kurmuş olmalısınız.

bebekBazı ailelerin “Ne yapalım, çocuk kendini kötü hissetmek istiyor veya başka bir şey yemiyor” gibi gerekçeler sunar.

“Çocuk ilk yeme alışkanlığını aile içinde öğreniyor. Aile bireyleri ve çevresindekiler çocuğa şekerli yiyecekler vermezse çocuk bu tadı bilemez. Yani aile bir rol modeldir. Eğer çocuk evde şeker tüketme alışkanlığı kazanmazsa, daha önce hiç tüketmediği bir gıdayı tüketmeye yönelmeyecek ve alışkanlığı oluşan çocuk reklamlardan ya da okul ortamından etkilenmeyecektir.

YAPAY ŞEKER KABUL EDEN ÇOCUK MEYVE SEVMİYOR

Şeker ihtiyacı taze veya kuru meyvelerden karşılanmalıdır. Doğal şekerler içeren bal, pekmez gibi yiyecekler kullanılarak evde alternatif tatlılar hazırlanabilir, ancak bu tür yiyecekleri her gün yemek alışkanlık haline gelmemelidir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, yapay şeker tüketen çocukların doğal meyvelerde bulunan şekerden hoşlanmadığını buldu. Her gün bir meyve atıştırması hazırlanmalıdır.”

İşlenmiş Gıdalardan Uzak Tutun!

Şekerler saf karbonhidratlardır ve yoğun enerji tedarikçileridir. Yiyeceklerle alınan şekerlerin çoğu, yiyeceklerin doğal yapısında bulunan şekerler değil, sonradan eklenen şekerlerdir. Şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şekerlerin yanı sıra mısır şurubu, glikoz şurubu, fruktoz şurubu gibi çeşitli şeker kaynakları da son yıllarda yiyecek ve içeceklere tatlandırıcı ve muhafaza amaçlı gıda üretim aşamasında katılmaktadır. Şekeri günlük hayatımızda bol şeker içeren kek, börek, bisküvi, tatlı, reçel, komposto ve meyve suları gibi hazır yemeklerde tüketiyoruz.

Çocuklarımızı Şekerden Korumak için Neler Yapmalıyız?

  1. Şekersiz veya şekeri azaltılmış ürünleri tercih edebilmek için gıda etiketlerini kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmeli ve çocuklarımıza da aynısını yapmayı öğretmeliyiz. Gıda etiketlerinde bulunan fruktoz şurubu, mısır şurubu, dekstroz, esmer şeker, sakaroz, sakaroz, glikoz gibi terimlerin aslında şeker olduğu unutulmamalıdır.
  2. Hazır meyve suyu, gazlı içecekler, şekerli – aromalı içecekler yerine su, ev yapımı soğuk meyve çayı, ayran tercih edin. Su tüketimini artırmak için limonlu, elma dilimli ve nane yapraklı suyu tercih edebilirsiniz.
  3. Karbonhidrat ihtiyacının karşılanmasında; Tam tahıllar, kuru baklagiller, taze sebze ve meyveler, süt gibi besinler tercih edilmelidir.
  4. Ödül olarak şekerli ve şekerli yiyecekler tercih edilmemelidir. Çocuklara ödül olarak asla yemek verilmemelidir. Bu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olamamalarının ana nedenlerinden biridir. Çocuklara bir ödül mekanizması olarak sunulan şeker ve çikolata, zamanla çocukların beyinlerinde faydalı gıda algılarına dönüşür.
  5. Çocuğunuzu, meyveyi bütün yemeye alıştırın.
  6. Gün içinde şeker tüketimini azaltmanın bir yolu, protein açısından zengin bir kahvaltı yapmaktır. İyi bir kahvaltı vücudun açlık mekanizmasını dengeler ve aşermeyi önler. Bu nedenle yumurta, peynir, ceviz, tam tahıllı ekmek ve mevsim sebzeleri içeren dengeli bir kahvaltı önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu