Dadaloji

Çocuk Gelişim Dönemleri 2023

Gelişim Zamanları

Çocuk Gelişim Dönemleri

Çocuk gelişimi bebeklik döneminin sona ermesi ile ebeveynlerin yakından ilgilendiği bir konuda olmaya başlar. Gelişim dönemlerinin bebekler için değişiklik gösterdiği gibi çocuklar içinde değişiklik gösterebilir. Doğumdan sonra geçen iki yıl bebeklik dönemi daha sonra 3 ile 6 yıl arası ise çocukluk dönemini kapsar. Çocuk gelişim dönemlerini şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • 0 ile 2 yaş arası bebeklik dönemi,
  • 3 ile 6 yaş arası ilk çocukluk dönemi,
  • 7 ile 11 yaş arası ikinci çocukluk dönemi,
  • 12 ile 18 yaş arası ergenlik dönemi.

Çocuklarda Gelişim Dönemleri Nasıl İlerler?

Çocuklarda gelişim evreleri bebeklik dönemlerinden sonra o kadar hızlı bir şekilde gözlenmeyebilir. Çocukların daha sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için özen gösterilen dönem; bebeklik dönemidir. Çocuğun fizyolojik olarak gelişebilmesi sayesinde yürümek, koşmak, bireysel olarak hareket etmek gibi yetiler kazanılır. Sağlıklı bir şekilde gelişe çocuk anneye ya da babaya bağımlı kalmadan hareket edebilir. Vücutta bulunan kemikler, doğumdan sonra ilk yıl içinde en hızlı şekilde gelişir. Ergenlik dönemine ulaşana kadar kemik gelişiminde hız düşüşleri görülür.

Çocuk Gelişim Dönemleri

Bebeğin dünyaya gelmesi ile ruhsal ve zihinsel olarak gelişmesi başlar. Hayatın ilk dönemlerinde algılar oldukça açıktır, dokunduğu, duyduğu ve gördüğü her şey kendisinde bir duyum oluşmasını sağlar. Zamanı geldiğinde bu bilgileri kullanmak için algılar bellekte birikir. Bebeklik dönemi, çocuklar için en hızlı gelişip büyüdükleri dönemdir.

Çocuklarda Zihinsel Olarak Gelişim Nasıl Olur?

Zihinsel gelişim, beyinde yapılan düzenleme ve düşünce sistemlerinin gelişmesidir. Düşünme, hafız, problem çözme ve hayal kurma gibi gelişimlerin hepsi zihinsel gelişme ile bağlantılıdır. Çocuklarda zihinsel gelişim dünyaya gelmeleri ile başlar. Doğum sonrasından itibaren bebek, farklı dönemler halinde zihnini geliştirebilir. Bu dönemleri şu şekilde adlandırmak mümkündür;

  • 0 ile 2 yaş arası motor dönemi,
  • 2 ile 7 yaş arası işlem öncesi dönemi,
  • 7 ile 11 yaş arası somut işlem dönemi,
  • 11 yaş ve üzeri soyut işlem dönemi.

En son yaşadıkları gelişim döneminin ardından çocuklar, soyut olarak da düşünmeye başlayabilirler. Tümden gelim ya da tümevarım gibi ilişkiler kurabilir, düşünme yeteneklerini geliştirmeye başlar.

Çocuk Gelişim Dönemleri ve Fizyoloji

Çocuk fiziksel gelişim süreci anne karnından başlayarak ergenliğe kadar devam eder. Doğumdan sonraki süreçte giderek hızlanarak ilerleyen bir gelişim söz konusudur. Yaş ve dönemlere göre gelişimler farklılık gösterebilir. 2. yaşından sonra çocuk; ayağı ile topa vurabilir, tek ayağı üzerinde durabilir, makas kullanabilir ve çizgi ya da yuvarlak çizmeye başlayabilir. Yaşın ilerlemesi ile görülen gelişimler farklılık kazanır. Vücudun gelişimi ve güç kazanması durumunda; ip atlama, kalemi doğru tutma, iki tekerlekli bisiklet kullanma gibi gelişim özellikleri görülebilir.

Çocuklar için gelişim aşamaları 6 yaşına kadar devam eder. En temel becerilerin kazanıldığı bir dönemdir. Gelişimini bir şekilde sağlamış olan bedenini kullanmayı öğrenmiştir. Bu dönemde çocuk gelişmeye devam eder, gelişim sırasında çocuk aynı zamanda bedenini ve kendisini tanımaya başlar. Sosyalleşmeye başlayarak, başka kişiler ile iletişim kurarak onları da tanımaya başladığı bir dönemdir. İlerleyen yıllar için sosyal ilişkilerine temel oluşturan dönem bu zamanlardır.

Çocuk Gelişim Dönemleri İkinci Çocukluk

Çocuğun dış dünyaya bir adım daha dahil olduğu bir dönemdir. Okula başlama ile ergenliğe giriş dönemi arasında bulunur. Mantıklı düşünme, dil ve bellek becerisi artması, fizikse olarak gelişimin yavaşlaması, yaşıtların önem kazanması, fizyolojik olarak daha güçlü olma gibi becerileri artar.

Çocuk gelişim dönemleri ebeveynler tarafından kontrol altına alınabilir. Düzenli beslenme gibi destekler ile daha sağlıklı bir gelişim söz konusu olabilir. Bebeklik döneminden çıkılması ve ergenliğe kadar olan süreç; çocukluk, gelişim ve büyümenin en yavaş olduğu zamanlardır. Bu dönemde çocuğun gelişimini desteklemek için gerekli yardımlar alınmalıdır. Beslenme rutininde gerekli olan vitamin, mineral gibi ihtiyaçların karşılanması oldukça önemlidir. Gün içinde sürekli olarak hareket halinde olan çocukların aldıkları besin değerlerine önem verilmelidir. Spor gibi aktiviteler ile bu dönem oldukça desteklenebilir. Kemik ve kas sisteminin gelişmesine yardımcı olur. Boy uzaması, kilo kontrolü konularında oldukça etkilidir. Çocukların gelişim dönemleri, bebeklik dönemine göre daha uzun süren bir dönemdir.

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?
  8. Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde
  9. Bebekler İçin Zaman Rehberi
  10. Döneme Göre Bebek Gelişimi

 

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button