Hamilelikte Görülen Sık Rahatsızlıklar Neler?
Hamile hastalıkları süreç içinde farklı dönemler şiddet arttırabilir. Vücutta gelişen değişiklikler sonucu bazı rahatsızlıklar yaşanabilir. Özellikle hormonların düzene girdiği döneme kadar kişiler sağlıklarına dikkat etmelidir. Gündelik hayatların daha özenli bir şekilde yaşayarak anne ve bebek sağlığına dikkat edilmelidir.
Bebeğin anne karnında gelişimi tamamlandıktan sonra, yaklaşık 9 ay 10 gün süren bir serüven tamamlanmış olur. Bu süre içinde hamile kişilerin hormonları ve vücutlarına birçok değişiklik yaşanacaktır. Rahmin genişleyerek bedenin değişmesi ya da hormonların anormal bir şekilde çok salgılanması, vücudun değişmesine sebep olur. Değişimlerin hepsine adapte olmak, rahatsızlıklara karşı direnç kazanmak gibi konularda bilgi sahibi olunması önemlidir.
Reflü
Hamile rahatsızlıkları arasında bulunan reflü, yemek yedikten sonra besinlerin ya da mide asidinin mideden yemek borusuna çıkmasıdır. Sadece gebelerde değil herkesin yaşayabileceği bir rahatsızlık türüdür. Rahmin gelişmesi ile mideye baskı yapılması sonucu, reflü gebelik döneminde oldukça sık görülür. Hormonların gösterdiği değişiklerden dolayı; yiyeceklerin mideden tekrar yemek borusuna dönmemesi için çalışan kaslar gevşeyebilir.
Hamilelik dönemlerinde reflüyü engellemek için gün içinde yemek öğünlerini arttırabilir, öğünlerde daha az yemek tüketilebilir. Uzun süre yemek yememek, midenin boş kalmasına sebep olur ve aşırı bir yemek yeme durumunda besinlerin öğütülmesi oldukça zor olur. Bu durumda direkt olarak reflüyü tetikler. Domates gibi asitli yiyecekler, kahve, baharatlı ve yağlı yiyecekler, çikolata ve çay reflüye sebep olan ürünlerdir, hamilelik döneminde kaçınılmalıdır.
Sık İdrara Çıkma ve İdrar Kaçırma
Hamilelerde görülen hastalıklar genellikle hormonların düzensiz bir hale gelmesidir. İdrar yolu rahatsızlıkları daha çok fiziksel değişiklikler sonucu ortaya çıkar. Rahmin giderek büyümesi, farklı organlarda baskıya sebep olabilir. İdrar kesesi, rahmin büyümesinden etkilenen bir organdır. Daha sık idrara gitme ve idrar kaçırma gibi durumlara sebep olabilir.
Kasların desteklenmesi ve güç kazandırılması sonucu; idrar sorununun önüne geçilebilir. Sık bir şekilde idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi sorunlar yaşanmaya başlandığı zaman, uzman doktora danışılması gerekir. Doktor kasları güçlendirmek adına egzersiz programları verebilir.
Kabızlık ve Hemoroid
Rahmin büyümesi ile hamilelerde rahatsızlık olarak kabızlık görülebilir. Hamile kişilerin uzun süreli kabız kalması durumunda hemoroid olunabilir. Boşaltım sırasında kanama ve ağrı gibi belirtiler, hemoroid belirtileridir. Hamilelik döneminde kabızlık ve hemoroid bağlantılı rahatsızlıklar olduğu için dikkatli olunmalıdır. Kabızlığı önlemek için anne adaylarının beslenmesine dikkat etmesi gerekebilir. Bol su tüketimi ve lifli gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmelidir.
İdrar Yolu Enfeksiyonu
Vücutta gelişen değişikliklere dikkat edilmelidir, aksi halde enfeksiyon kapılması oranı yükselir. Temiz olduğuna emin olmadığınız ortamlarda tuvalete girmemek, pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, idrar tutmamak, herkese açık olan havuzlara girilmemesi gibi durumlara dikkat ederek idrar yolu enfeksiyonunun önüne geçilebilir. Hamilelerin idrarlarını yaparken yanma, genital bölgede kaşıntı, idrarın kokulu ve koyu renkli olması, doktora gidilmesi için yeterli sebeplerdir.
Hamile Diyabeti
Hamilelikteki rahatsızlıklar arasında bulunan ve oldukça sık rastlanılan rahatsızlıklardan biri hamile diyabetidir. Hamile olmadan önce şeker rahatsızlığı olmayan kişilerde, 24 ve 28. haftada ortaya çıkan bir şeker hastalığıdır. Salgılanan hormonlar sonucunda dengesizlik ortaya çıkar ve hamile diyabeti oluşur. Dengeli ve düzenli beslenilmeli, aynı zamanda şeker tüketimi azaltılmalıdır. Hastalık belirtileri başladığı zaman doktora gidilmelidir. Kontrollü bir şekilde bu süreci atlatmak önemlidir.
Nefes Darlığı
Rahmin genişlemesi ile meydana gelen bir başka rahatsızlık ise nefes darlığıdır. Rahmin genişleyerek akciğere baskı yapması sonucu meydana gelir. Hamile olan kişilerde nefes darlığı oldukça yaygın bir şekilde şikayet edilen rahatsızlıklardan biridir. Duruş bozukluklarının önüne geçmek, dik oturmak, uyku sırasında yüksek yastıklar kullanılması ve gün içinde çok fazla yorgunluk hissinin yaşanmaması bu sorunun önüne geçebilir.
Hamile kişiler 9 ay boyunca farklı rahatsızlıklarla karşılaşabilir. Kramplar, uyuşmalar ve ödem gibi farklı rahatsızlıklarda söz konusu olabilir. Vücut direncine göre kişilerin rahatsızlanma aralığı değişir. Yaşanılan rahatsızlıklar, hamilelik psikolojisi ile bir araya gelerek daha zor bir şekilde atlatılabilir. Uzun bir süreç olduğu için hamilelik belirtileri başladıktan sonra tahliller ile kesin sonuç öğrenilmeli ve doktor ile beraber yürütülmelidir. Hem rahatsızlıkların daha çabuk atlatılması hem de sağlığın sürekli olarak korunması açısından faydalıdır.