Montessori

Montessori Mantığı Nedir ? 2023

Montessori Mantığı Nedir?

Montessori Mantığı Nedir?

Montessori mantığı çocukların bireysel olarak becerilerini ve ilgi duydukları alanları kapsar şekilde, çocukların öğrenme hızları arasında fark olduğunu kabul eden bir pedoloji olmasıdır. Özgür eğitim bilimi olarak özetlemek doğrudur. Çocuğun güçlü yanlarını keşfederken aynı zamanda ilgi alanlarını keşfettiği yöntemlerdir.

Montessori eğitiminde temel amaç; çocuğun özgür şekilde seçimler yaparak kendi kişiliğini inşa etmesidir. Kendi kendine yeterek bir herhangi bir yetişkine ihtiyaç duymadan gelişmesini sağlar. Çocuğun gelişimi ebeveynler tarafından iyi bir şekilde gözlenmelidir ve uygun etkinliler seçilmelidir. Çocuklar gelişim dönemleri konusunda farklılıklara sahiptir. Her yöntem her çocuk için doğru olmayabilir.

Montessori Mantığı ve Ebeveynler

Montessori mantığını anlamak ebeveynlerin görevidir. Çocukların gelişimini desteklemek isteyen anne ve babaların son dönemlerde sıkça başvurduğu yöntemlerden biri Montessori eğitimidir. Kendi imkanları ile evde bu

montessori

eğitimi verebilecekleri gibi uzman kişilerden de yardım alınabilir. Eğitim için birçok etkinlik bulunur, fakat bunun yanında ev ortamında da uyulması gereken kurallar vardır. Ebeveynlerin, Montessori eğitiminin mantığını en iyi şekilde kavramaları gerekir. Eğitimin amacı çocuğa bireyselliği aşılayarak gelişimini tamamlamasını sağlamaktır. Anne ve babanın çocuk için istikrarını bozmamalıdır. Çocuğa uygun bir oda düzenlendiği zaman tekrar bu düzen bozulmamalıdır. Ebeveynin sağlayacağı istikrar, eğitim sürecini daha olumlu bir şekilde ilerletir. Çocuğun eğitim boyunca özgür bırakılması gerektiği unutulmamalıdır.

Montessori Etkinlikleri

Montessori uygulamak farklı etkinlikler ve materyaller ile sağlanabilir. Çocukların gelişim dönemlerine uygun seçimler yapılmalıdır. Montessori mantığını kavrayan ebeveynler, doğru seçimler yapabilecek seviyeye gelebilir. Çocuk odasında kendine özel bir alan kurulması ile başlamak oldukça faydalı olur. Çocuk kendi isteği doğrultusunda istediği etkinliği yapabilme özgürlüğüne sahip olmalıdır. Yeme ve içme gibi kişisel ihtiyaçlarını karşılamayı bireysel olarak yapabilir hale getirilebilir. Çocuklara bu konularda özgürlük verilmesi birey olmayı öğrenmesini sağlar. Bu durum kendi yaptığı hataları görmesini ve doğruyu bulmasını sağlar.

Etkinliklerde kullanılan materyaller genel olarak oyuncak adı altında toplanır. Kırtasiye ürünleri, çatal, tabak ve kozalak gibi birçok farklı materyal bu grup içindedir. Gerçekten oyuncak olarak temin edilebilen seçenekler de bulunur. Önemli olan bu materyallerin doğru bir şekilde kategorize edilmesi ve uygun dönemlerde tercih edilmesidir.

Montessori Eğitimine Başlangıç

Montessori eğitiminin başlayacağı yaş ebeveynlerin tercih edebileceği bir seçimdir. Anne ve babalar doğumdan sonra çocukları için eğitime başlayabilir. Eğitim sistemi olarak değil bir felsefi yaklaşımı olarak düşünülebilir. Çocuğunu Montessori eğitimi ile büyütmeye başlayan ebeveynler, 2 yaşında ev etkinliklerine başlayabilir. Eğitim hayatında imkan varsa Montessori mantığı ile eğitim verilen okullar tercih edilebilir. Yaş ve gelişim dönemlerine göre farklı uygulamalar ile çocuklar eğitime başlayabilir.montessori

Montessori etkinlikler ilk yaşlarda daha çok motor becerilerini desteklemek üzerine seçilebilir. Yürüme bilmeyen bebekler için oyuncağı uzatılması gibi oyunlar ile ulaşması sağlanabilir. Duyularını harekete geçirmek adına; kitap okuma ve müzik dinletme gibi aktiviteler tercih edilebilir. Gelişim konusunda oldukça hızlı bir dönemde oldukları için birçok şeyi kolayca kavrayabilirler. Kas gruplarının gelişmeye başlaması ile tepsi taşımak, kule yapmak, kumda yürümek, boyama yapmak gibi farklı9 etkinliklere geçilebilir. Eğitim sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu, çocuğun gelişim durumudur. Ebeveynler iyi bir gözlem yapabilirse eğitimler sonucunu başarılı bir şekilde alabilir.

Montessori Eğitimi Oyuncakları

Montessori oyuncakları neler sorusu hem oyuncakçılarda hem de internette oldukça popüler sorulardan biridir. Oyuncaklar oldukça çeşitli materyalleri kapsar. Ebeveynler evde bulunan nesneler ile seçenekleri artırabileceği gibi yapboz gibi oyuncaklar ile de etkinlikleri gerçekleştirebilir. Kağıt ve kartonlar ile boyama, kesme, katlama gibi farklı etkinlikle yapılabilir. Serbest kombinasyonlu ahşap oyuncuklar oldukça yaygın kullanıma sahiptir. Halka geçirme, düğümleri çözme, boncuk geçirme gibi materyaller oyuncaklar içinde bulunur. İlerleyen yaş grupları için mekanik düzenekler kullanılabilir.

Evde Montessori yapmak oldukça kolaydır. Çocuklara gerçek dünyayı tanıtmak ve adapte etmek adına tercih edilen eğitim için evde bulunan pek çok materyal yardımcı olabilir. Sadece etkinliklerde kullanılan materyaller değil aynı zamanda ev içinde bulunan düzen de bu eğitime uyum sağlayabilir. Yaşam ortamında sadelik ve düzen olması eğitimin önemli parçalarından biridir. Çocuk odasında bu düzenin sağlayacağı gibi çocuğun bulunabileceği ortamlarda da bu duruma özen gösterilmelidir.

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?
  8. Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde
  9. Bebekler İçin Zaman Rehberi
  10. Döneme Göre Bebek Gelişimi
  11. Çocuk Gelişim Dönemleri
  12. Mantık Kurma Becerisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu