Dadaloji

Teknoloji Bağımlılığından Çocuklar Nasıl Uzak Tutulur 2023

Teknoloji Bağımlısı Çocuklar

Teknoloji Bağımlılığından Çocuklar Nasıl Uzak Tutulur?

Çocuklar ve teknoloji bağımlılığı çocuklara hem fiziksel hem de zihinsel pek çok problem yaşatan bir sorun olarak ele alınabilir. Teknoloji, her yaştan insan için son derece ilgi çekici ve hayatı güzelleştiren bir alandır ve birçok faydası vardır. Ancak aşırıya kaçmak, bir çocuğun teknoloji bağımlılığına yol açabilir.

Çocuklar için uygun düzeyde maruz kalınan çizgi film, bilgisayar oyunları, internet kullanımı gibi etkinlikler gelişim destekleyici ve eğlencelidir. Ancak, teknolojinin olumsuz yönleri de olduğunu ve bu sebeple teknoloji kullanımının ebeveyn kontrolünde olması gerektiğini göz ardı etmemek gerekir. Bunu göz önünde bulundurarak, çocuklarda teknoloji bağımlılığı yaşanmaması için sınırlar koymak önemlidir.

Bilinenin aksine, çocukların özellikle küçük yaşta teknoloji meraklısı olmaları zekalarının çok iyi olduğunu göstermez. İleri yaşlarda sanal dünyalarla tanışan ebeveynlerin aksine çocuklar daha teknolojik bir dünyanın içine doğdukça daha teknolojik bir dünyaya gelirler.teknoloji

Aileler, çocuk gelişimini desteklemek için teknoloji kullanımını çocuğun yaşına göre içerik ve zamanlama açısından kontrol etmelidir. Kontrolden çıkarsa çocuğun psikolojisini etkileyebilir ve çocuğu gelecekte teknoloji bağımlısı olmaya aday hale getirebilir.

Çocuklarda Teknoloji Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda teknoloji bağımlılığı söz konusu olduğunda belirtiler yaşa göre farklılık göstermektedir. Bir çocuğun teknoloji bağımlılığı, erken yaşta bu tür alışkanlıklarda da kendini gösterebilir. Özellikle çocuklarda yoğun bir şekilde televizyon, tablet veya bilgisayar ekranı izleyen 0-3 yaş arası çocuklarda teknoloji bağımlılığına yol açabilir.

  • Teknoloji bağımlılığı yaşayan çocuklarda konuşma ve dil gecikmeleri meydana gelebilir.
  • Teknoloji bağımlılığı yaşayan çocuklar seslenildiğinde tepki vermeyebilir.
  • Çocuklar büyüdükçe dikkat eksikliği ve öfke kontrol güçlüğü geliştirebilirler.
  • Çocuğun anne-babası ve arkadaşları ile olan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir, derslerinde başarısız olabilir, ödev yapmak istemeyebilir, yazmaktan sıkılabilir, etkinliklere katılma isteksizliği yaşayabilir.

Özetle tüm bağımlılıklar gibi teknoloji bağımlılığı da çocuğun ilerleyen yaşlarda çok ciddi problemler yaşamasına yol açabilecek bu sebeple kesinlikle önüne geçilmesi gereken bir problem olarak ele alınabilir.

Teknoloji Bağımlılığı Yaşayan Çocukların Aileleri Ne Yapmalıdır?

Teknoloji bağımlılığı hem çocuklar hem de yetişkinler için oldukça yorucu ve zor bir süreç olmasının yanı sıra bu noktada çocuklarının teknoloji bağımlılığı ile karşı karşıya kaldığını fark eden ebeveynlerin öncelikle kendi teknoloji kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmeleri gerekir. Çocuğun yetişkinlik sürecine geçene kadar ebeveynlerin hareketlerini taklit ettiği dolayısıyla onda gördüğü davranışların doğru olduğunu düşündüğünü göz ardı etmemek gerekir. Eğer çocuğunuz size her zaman teknolojik aletler ile birlikte görüyor ve birlikte geçirdiğiniz vakitleri sürekli olarak teknolojik aletler eşlik ediyorsa bu durum çocuğunuzu teknoloji bağımlılığına itecek büyük bir etken olabilir.teknoloji

Teknoloji bağımlılığından uzak durmak için elektronik cihazların kontrollü şekilde kullanıldığından emin olmalısınız. Çocukları televizyondan uzak tutmak evde her zaman televizyonun açık olduğu bir ortamda mümkün olmayacağı gibi bu gibi bir durumda çocuğun televizyondan uzak durmasını beklemekte kesinlikle mantıklı olmayacaktır. Bu durumda çocuğunuz ile geçirdiğiniz kaliteli vakitlerde televizyonun açık olmamasını sağlayabilir ve evde teknolojisi saatler geliştirebilirsiniz.

Evinizde Teknolojiden Arındırılmışa Alanlar Belirleyin

Günümüzün en sık karşılaşılan ve çözülmesi en zor hastalıklarından bir tanesi teknoloji bağımlılığı haline gelmiştir. Yalnızca yetişkinler için değil çocuklar için de ciddi bir problem olarak ele alınabilecek olan teknoloji bağımlılığı özellikle ebeveynlerinin yoğun teknolojik alet kullanımı olan çocuklarda görülmektedir. Gününün büyük bir çoğunluğunu bilgisayar üzerinden oyun oynayarak geçiren çocukları bilgisayardan uzak tutmak neredeyse imkansız olabilir. Bu noktada çocuğunuza bilgisayardan uzak durması için ısrarcı davranışlarda bulunmak çocuğu sizden uzaklaştıracak ve bilgisayar oyunlarına yaklaştıracaktır.

Bu gibi bir durumda yapmanız gereken ilk yöntem evinizde teknolojiden arındırılmış alanlar belirlemektir. Örneğin oturma odasında siz de dahil olmak üzere hiç kimsenin teknolojik bir alet kullanmamasını talep edebilirsiniz. Ebeveynlerin de teknolojik aletlerden uzak durduğunu görmek çocuklar için farklı olacak ve bu durumu bir oyun olarak ele alacaktır. Bu alanlarda ailecek sohbet edebilir ve teknolojinin arındırılmış şekilde gününüzü değerlendirerek keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kart oyunları ya da kutu oyunları gibi oyunlarda kaliteli vakitlerinizi eşlik edebilir. Ancak ne olursa olsun bu alanda teknolojik herhangi bir alet kullanmamaya özen göstermelisiniz. Sizin göstereceğiniz bir taviz çocuğunuzun bu kurala asla uymamasını sağlayabilir.

Çocuğunuzun Teknolojik Aletlerinde Ebeveyn Kontrolü Uygulaması Kullanın

Çocuklarınızın televizyonda ne izlediğini veya internette ne yaptığını bilmenizi sağlayan ebeveyn denetimi yazılımlarını kullanmak teknoloji bağımlılığının önüne geçecek bir yöntem olabilir. Çocukların tabletlerde, telefonlarda ve bilgisayarlarda karşılaştıkları milyonlarca potansiyel tehditler olduğunu ve bunların tamamını bitirmenin neredeyse imkansız olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Ebeveyn kontrol yazılımı, önceden hazırlanmış listeler sayesinde çocuklarınızı bu tehditlerden koruyabilir ve gördükleri içeriği otomatik olarak yaş grubuna göre sınırlandırabilir. Tüm bu kısıtlamalar, iOS cihazınızdaki Ekran Süresi ayarları kullanılarak ayarlanabilir. Android cihazlar için, Google Play’den indirilebilen ebeveyn denetimi uygulamalarını kullanabilirsiniz.

Teknoloji Bağımlılığı Yaşayan Çocuklara Ekran Karşısında Çok Fazla Zaman Geçirmenin Dezavantajlarını Açıklayın

Çocuklar kendileriyle konuşulduğu zaman daha mantıklı davranırlar. Aşırı ekran süresinin zararları konusunda eğitilen bir çocuk, birlikte belirlediğiniz kurallara uyacaktır. Yaşa uygun ve şiddet içeren video oyunlarının ve filmlerin çocuklara nasıl zarar verebileceğini açıklayabilirsiniz. Uzun süre video oyunlarına dalmaktan dolayı sinirli, hiperaktif ve yorgun olduklarını açıklamakta bu durumun ne kadar yanlış olduğunu anlamalarını sağlayacaktır.

Dolayısıyla çocukları telefondan uzak tutmak için onlara kızmak ve cezalar koymak yerine mantıklı açıklamalarda bulunarak onları bir yetişkin gibi iletişime sürüklemek çok daha mantıklı olacak ve problemin direkt olarak çözülmesini sağlayacaktır.

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?
  8. Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde
  9. Bebekler İçin Zaman Rehberi
  10. Döneme Göre Bebek Gelişimi
  11. Çocuk Gelişim Dönemleri
  12. Mantık Kurma Becerisi

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button