5 Adımda Bebekler İçin Zaman Rehberi
Bebeklerin Zaman Rehberi
Bebekler İçin “Ne Zaman” Rehberi
Bebekler ne zaman yürür sorusu ile başlayan ebeveynlerin bebekleri ile ilgili merak ettiği birçok konu bulunur. Özellikle ilk yapacağı eylemler oldukça heyecan vericidir. Doğumdan sonra sürekli olarak gözetim altında tutulan ve evin en yeni üyesi olan bebek herkes için değerlidir. Hamilelik sürecinin başlaması ile birçok konuda araştırma yapılmaya başlanır.
Bebekler genellikle 8 ile 18. ay arasında yürüme yeteneğini kazanabilirler. Gelişim dönemlerine göre bebeklerde yürüme eylemi daha erken ya da geç süreçlerde gözlenebilir. Her bebeğin gelişim süreci kendine özgüdür, erken ya da geç olması herhangi bir sorun teşkil etmeyebilir. Yürüme yeteneği ile beraber bebeklerde, kas koordinasyonu ve dengeyi koruyabilme yetenekleri de gelişmeye devam eder.
Bebekler Ne Zaman Mama Yer?
Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Ek gıdaya geçiş süreci bebekler için farklılıklar gösterebilir. Sindirim sisteminin gelişmesi ile bebekler mama tüketmeye hazır olabilir. Kas koordinasyonunun gelişmesi, yiyeceklere ilgi duyması gibi belirtilerin ardından mama tüketmeye başlanabilir. Aynı zamanda bebeğin anne sütü tüketememesi durumunda formül mamalardan destek alınır. Bebekler ne zaman mama yer sorusunun cevabı olarak net bir cevap verilemese de ilk 6 ayın ardından başlanabilir. Doğru ve sağlıklı cevap için doktora danışılması gerekir.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bebekler ne zaman diş çıkarır diye ebeveynler araştırma yaparken, bebekler için zorlayıcı bir dönemin gelişidir. Genellikler bebekler 3 ay ile 12 aylık süreçte diş çıkartmaya başlayabilir. Dişlerin erken ya da geç çıkması herhangi bir sağlık sorunu değildir. Fiziksel gelişim ile alakalı olarak farklı dönemlerde diş çıkması mümkündür. Diş çıkarma süreleri, anne ve babanın diş çıkartma sürelerine yakın zamanlara denk gelebilir. Yeni doğmuş bir bebeğin dişinin olması mümkündür. İlk dişini çıkartan bebeğin 6 ay içinde 4 adet daha süt dişi çıkartması yaşanabilir. Kesici olarak kullanılan dişler, iki alt iki üst diş etinde bulunur. 3 yaşını doldurmuş bebeklerin ağzında 20 adet süt dişi bulunur.
Bebekler Ne Zaman Konuşur?
Bebekler dünyaya gelirken dil öğrenme yeteneği ile doğar. Doğumdan birkaç gün sonra insanların sesini farklı seslerden ayırabilme yetisine sahip olur. Bebekler ne zaman konuşur diye düşünürken öncelikle, esneme, ağlama, öksürme ve geğirme gibi fonksiyonları yapabiliyor olması önemlidir. Çıkardıkları bu sesler dil becerisini gösteren bulgulardır. Bebeğin ses telleri ve larenks gibi fizyolojik yapıları sağlıklı bir şekilde çalışıyorsa dil becerisine sahip olduğu anlaşılır. 8 ile 18. ay arasında bebekler ilk sözcüklerini telaffuz edebilir, bu süre genellikle 12. ay içinde gerçekleşir. Bebekler tek heceli kelimeler ile iletişim kurmaya çalışır. 18 aylık bebekler yaklaşık olarak 10 kelimeyi ayrı ayrı söyleyebilir.
Bebekler Ne Zaman Oturur?
Bebekler gelişimini ilk 6 ay içinde hızlı bir şekilde geliştirmeye başlar. Birçok yeteneği ve yetiği bu dönemde kazanır. Bebekler ne zaman oturur diye sorulduğunda cevap yine bu aylar içindedir. Bebeğin 5. ayına girmesi ile sırtını ve başını dik tutmaya, destek alması durumunda da oturmaya başlaması mümkün olabilir. Bebeğin bacaklarının yana açılması ve yerden elleri ile destek alması durumunda oturabilir. Bu süreç içinde bebek yardım almadan belli bir süre oturabilir. Destek almaması durumunda pozisyonda bozukluk olabilir. 7 ve 8. aylarda bebek destek almadan oturmayı başarabilir. Etrafında bulunan oyuncak gibi objeleri tutmak amacıyla zamanla oturur pozisyonda dönmeyi öğrenebilir.
Bebekler Ne Zaman Konuşulanları Anlar?
Bebekler ne zaman konuşulanları anlar sorusu en çok merak edilen sorular arasındadır. Sesleri ayırt etme yetisini hızlı bir şekilde kazanan bebekler, konuşulanları anlamak için bazı gelişimlerini tamamlamalıdır. 7 ile 12 ay arasında olan bebek, sesin nereden geldiğini fark edebilir. Bebek bu dönem içinde konuşulanları dinler, basit şekilde söylenen komutları anlayabilir. Duyduğu yönlendirmeleri gerçekleştirebilir, bana gel gibi cümleleri ifade etmek için elleri ile işaretler yapabilir. Anlamaya başlaması ve gelişimin devam etmesi ile konuşmaya başlayabilir. Bebeklerde gelişim dönemlerinde farklılıklar olması, konuşma, anlama, yürüme gibi yetilerin gerçekleşmesini etkileyebilir. Erken ya da geç olması her zaman bir sağlık sorunu değildir. Şüpheli durumlarda uzman doktorlara danışılması gerekir.
Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;
- Bebeğim Neden Uyumuyor ?
- Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
- Bebeklerde Ayrılma Korkusu
- Düşük Nedir ?
- Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde