Anne Bebek Arasındaki Güven Bağı 2022
Anne Bebek Arasındaki Güven Bağı
İlk bebeklik döneminde anneye duyulan ihtiyaç ileri yıllarda gitgide azalmasını beklediğimiz bir durumdur. Bir tarafı ile anneye bağımlı bebeğin anneye bağlılık hisseden fakat kendi özelliklerini de geliştiren şahıs olmasını bekleriz. Bu gelişme döneminde annenin bebeği ile kurduğu bağlantı onun ihtiyaçlarını doğru okuyup anlamasına, aralarındaki güven bağının meydana gelmesine yardımcı olur.
Bebek hür davranma isteğine rağmen annenin varlığını dahi hissetmek ister. Duygusal ve sosyal gelişiminin ana temelini meydana getiren bir süreci sağlıklı geçirebilmesi için bu şartlara ihtiyacı vardır.
Anne ile Bebeğin Arasında Güven Oluşması
Emzirme ana ve bebek arasındaki sevginin en yoğun hissedildiği fiziksel ve romantik temastır. Annenin dokunuşları, göz ilişkiyi, bebekle konuşması ilişkinin gücünü daha dahi artıracaktır. Bebeğin çevresinde bulunan ve onun bakımında rol oynayacak diğer kişilerle kuramayacağı bu çok özel bağ, bunun beraberinde temel güven duygusunun dahi meydana gelmesine yardımcı olur. Bebekler annelerinin duygularını hisseder. Olumsuz sezgi emzirme sürecini etkiler. Annenin doğum sonrasında dönemdeki huzuru ve kendisine güvenmesi, bebeğin ihtiyaçlarına zamanında ve doğru cevap vermesine yardımcı olur. Tanışma ve tertip dönemi diye tanımladığımız ilk günlerde ağlamalar, memeyi reddetme, yeterli beslenme için ilgiyi sürdürmemek oldukça normal kabul edilebilir.
Annenin bebeğini tanıması ve kendisine güvenmesi bir süreçtir. Emme ilk 6 ay içerisinde romantik bağlanmanın dahi en önemli aracı olacaktır.
Bebekle Güvenli İlişki Nasıl Kurulur?
Bebekle konuşmak, ilişki etmek, göz ilişkiyi kurmak, kucağa almak ve sarılmak güvenilen ilişkiyi meydana getirmek için en önemli araçlardır. Öncelikle beslenme ile daha çok kucağa alınan bebekler zaman içerisinde sadece emmenin değil, annenin güvenilen kollarında olmanın dahi onu rahatlattığını fark eder. Bu süreçte bebeğe ilişki etmek, onu sıvazlamak ve okşamak oldukça rahatlatıcı davranışlardır. Özellikle sabırsız ve problemli olduğu anlarda, yeni patlamalarının olduğu durumlarda annenin güvenilen kollarında olmak bebeğin ana tarafından kapsandığı hissini yaratacaktır ve müthiş bir rahatlamaya niye olacaktır.
Bebeklerin annenin kollarında, göğüslerini onların göğsüne değdirerek onun kafasını kendi omzunda tutmak, tam anlamıyla sarılma pozisyonunu yaratacaktır. Bu pozisyon emzirme için yaratılan pozisyondan farklı, fakat oldukça yakın ve dış dünyayı dahi algılamasına daha yardımcı olacak bir pozisyondur. Bu, fiziksel etkilerin en güçlü rahatlama biçimlerinden bir tanesidir. Kendini her mutsuz ya da incinmiş hissettiğinde bu pozisyona ihtiyaç duyacaktır. Bu pozisyonda eş zamanlı annenin de hareket ediyor olması, bebeğin kendi yapabileceği hareket miktarına yeni alternatifler üretmesine, keşif yapmasının keyfine yardımcı olacaktır. Bebekler problemli olduğu durumlarda annesinin yaptığı bu davranışların onun rahatlamasına yardımcı olduğunu öğrenecektir. Bu ana-bebek arasındaki güvenilen bağlanmanın dahi önemli bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bebeğin her türlü huzursuzluğunu bu yöntemle çözmeye başladığımızda bebeğin de tek bildiği rahatlama yöntemi kucakta olmak olacaktır. Dolayısıyla problemli anların nedenleri ve uygun çözümleri için doğru karar verildiğinde, bebekler de çözüm ve sorun arasında doğru kodlama yapmayı öğreneceklerdir.
Bebeğinizin Temel İhtiyaçları
Bebeğinizle haberleşme kurmaya başlamadan evvela esas gereksinimlerini öğrenmek ana bebe arasındaki haberleşme yönünden işinizi epey kolaylaştırırken, onunla doğru ve sıhhatli bir haberleşme kurabilmeniz için size kılavuzluk edecektir. Bebeğinizin esas gereksinimleri şayet esas şu şekilde sıralanabilir;
Rutin bir tertip: Rutinler ve kurulu bir tertip, kuşkusuz ki her bebe için çok önemlidir. Her gün tıpkı vakitte beslenmek ve uyumak, yaşadığı ortamın her daim pak ve havadar olması bebeğin kendini güvende hissetmesini sağlar.
Besleyen ve yatıştıran bir ortam: Bebeğinizin televizyon gibi cihazlara maruz kalmadığı, durgun ve sessiz bir ortamda olmaya gereksinimi vardır. Bebeğinizle huzurlu bir ortamda vakit geçirmek, onun gereksinimlerini anlayıp doğru bir haberleşme kurmanız için de epey önemlidir.
Sevgi dolu sesler: Yüksek ve negatif bir sürü kullanarak bebeğinize onu sevdiğinizi söyleseniz dahi, bebeğiniz bundan kesinlikle huzursuz olacaktır. Bu sebeple onunla yahut beraberinde başkasıyla konuşurken yumuşak bir ses tonu kullanmaya itina göstermelisiniz.
Bebekle İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne bebe arasındaki haberleşme lüzum annenin bebeğinin gereksinimlerini anlaması ve alışması, gerekse bebeğin hem fiziki üstelik mental gelişimi için epey dikkat edilmesi gereken bir konudur. Belli başlı noktalara dikkat ettiğinizde bebeğinizle kuvvetli ve sıhhatli bir haberleşme kurmanız için hiç bir mani yoktur.
1. Fiziksel Sevgi Gösterin
Sarılma, sallama, konuşma, gülme yahut şarkı söyleme… Bebeğinize sarıldığınızda kendilerini güvende hissederler ve kendileri ile ilgilenen bireylerin insanların kokularını ayırt edebilirler. Bu açıdan ana bebe arasındaki bağı güçlendirecektir. Sevgi dolu dokunuşları ve itimat veren okşamaları severler. Altlarının değiştirilmesi, yıkanma ve emzirme gibi rutinler onlara keyif verir ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
2. Bebeğini Ağladığında Yumuşak Tepkiler Verin
Bebekler ara sıra birtakım şeyler ters gittiği için ağlar. Bunlar altları ıslanması, aç olması yahut ışığın çok parlayan olması olur. Bu halleri ortadan kaldırdığınızda kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Onun niçin ağladığını her daim bilemeseniz dahi ağladığı vakit her halde yumuşak ve sevecen reaksiyonlar vermeniz, size güvenmesi için tesirli olacaktır.
3. Güvende Hissetmesini Sağlayın
Yeni doğmuş bebeğinizi tutarken baş ve boyun desteğini iyi şekilde sağlayarak, kendini güvende hissetmesine yardım edebilirsiniz. Bunun beraberinde onu sarıp sarmalamanız dahi ana bebe arasındaki haberleşme hususu içerisinde kendisini tekrar ana karnında güvendeymiş gibi hissetmesini sağlar. Lohusam bebe taşıma çantaları ile gittiğiniz yerde kendi yatağındaki uyku hissiyatını yaşatın..
4. Kısa Cevaplar Vermeyin
Bebeğinizin altını temizlerken gözlerini dikip size baktığında kısa sözler söylem etmek yerine “Senin altın mı kirlenmiş. Temizleyelim mi şimdi altını? gibi uzun cümleler söylem etmek ve bu sırada ne yaparsa yapsın ona sizin için dünyanın en kıymetli zenginliği olduğunu sezdirmek çok önemlidir. Söylediklerinizi tekrarlamaya itina gösterin. Bu sizin için bunaltıcı olsa dahi kullandığınız kelimeleri tekrarlamamanız bebeğinizin anlamasını geliştirmekte epey etkilidir. Aynı kelimeyi peş peşe söylediğinizde, bebeğiniz sesler ve anlamları arasındaki bağı çok daha iyi kavrıyor. Bebeğiniz 1 yaşına geldiği zaman şayet mühim olan bütün kelimeleri bilir fakat ne vakit kullanması gerekliliğini şimdilik bilemez.
5. Bebeğinizin Yerine Karar Vermeyin
Mamasını bitirdikten sonra azıcık daha yemek istediğini düşünüp önüne azıcık daha koymayın. Bunu kendinin istemesine müsaade verin. Anne bebe arasındaki haberleşme kurulduktan sonra bebeğinizin bunu mutlaka kelimelerle söylem etmesine lüzum yoktur. Yaşına ve haberleşme standardına göre bir işaret yahut bir ses de yeterli olacaktır.
6. Bebek Gibi Konuşmayın
Annelerin en çok gerçekleştirdikleri hataların başında bebe gibi bahsetmek gelir. Bebeğinizle konuşurken bebe gibi harfleri ve sesleri yutarak yahut değiştirerek konuşmanız, onun dil gelişimini negatif etkiler. Yalnızca melodili ve mimikli konuşmalar başlangıç için yeterli olacaktır. Yapılan incelemeler, bebeklerin bu yolla konuşan kişileri daha dikkat alımlı bulduğunu ve nedeniyle daha çok dikkat sunarak dinlediklerini gözler önüne sermiştir. Bu sayede sözcük ve dil verileri de ilerlemeye daha açılmış oluyor.
7. Kitap İçin Geç Kalmayın
Bebeğinize her hafta 3 kitap okuduğunuzda, sözcük haznesi yüzde 15 ila 40 arasında gelişebilir. Araştırma neticeleri şayet 2 yaşındaki çocuklara bebeklik zamanlarında kitap okunmuşsa yaşıtlarına göre daha ileri seviyelerde dil becerileri olduğunu meydana koymuştur.
8. Dinlemeyi Öğrenin
Konuşmanız bittikten sonra güya yanıt vermeyecekmiş gibi bebeğinizi bekleyin. Bunu ilk günden itibaren yaptığınızda konuşmasa dahi zaman içinde bu beklemelerin onun konuşması için birer fırsat olduğunu kavramaya başlayacaktır.