Bebek GelişimiKadın Ve HamilelikYeni Doğan

Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde

Bebek Gelişimi

Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler

Bebek gelişimi anne ve babaların son derece önem vermesi gereken konulardan biridir. Hamilelik durum öğrenildikten sonra ebeveyn adaylarının araştırma yapması gereken bir konudur. Bebek bakımı, ilk aylarda tatlı telaşlar şeklinde görülebilir. Emzirme, uyku düzeni, yatış pozisyonu, emme sonrası kusma gibi sorular ile oldukça karmaşık bir hal alınabilir. Özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütünün önemi oldukça fazladır, aynı zamanda 6. aydan sonra doğru emzik kullanımı yapılmazsa orta kulak enfeksiyonu riski artar.

Bebek Gelişiminde Anne Sütü

Bebek gelişiminde dikkat edilecekler listesinde ilk sırada anne sütü bulunur. Bebek doğumundan sonra birinci saat itibari ile emzirmeye başlanılmalıdır. Bebeğin her istediğinde emzirilmesi ve 8 kere emzirmenin altına düşülmemesi önerilir. Anne sütü, besin değeri açısından oldukça zengindir ve bebeklerin sindirimini kolaylaştırır. İlk 6 ay anne sütünün yanında herhangi bir ek besin verilmemelidir. Bebeklerin dört saatten daha fazla aç kalmasına izin verilmemelidir. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmesi için 24 aya kadar anne sütüne devam edilmesinde bir sorun yoktur.

Anne sütü yetersizliği, bebeklerde gözlenebilir. Gün içinde 15 ile 30 gramdan az kilo artışı ile doğum kilosuna onuncu gün itibari ile ulaşamama durumu en belirgin özelliktir. Bebeğin devamlı olarak meme emme isteği ya da yutkunma sesinin gelmemesi gibi belirtiler anne sütünün yetersizliğini ortaya koyabilir. Uyku düzeninde bozukluk, günde 6 kereden daha az idrar yapma yetersizliği gösteren belirtiler arasında yer alır.

Bebek Gelişiminde Dönemler

Bebek gelişimi tablosu ebeveynler tarafından öğrenilmelidir. Hangi aylarda bebeklerinin nasıl gelişimler göstereceğine dair iyi bir kaynak olabilir. Gelişim tablosuna göre ilk aydan 72. aya kadar bebeklerin gelişimleri detaylandırılır.  Emme, kaka yapma ve yutma gibi otomatik refleksler ile doğan bebekler zamanla farklı gelişimleri tamamlar. Yeni yetenekler ve yetkinlikler kazanarak büyümeye başlar. 60 ile 72. ay arasında artık gelişmeler tamamlanır ve kendine yetecek duruma gelinir. Gelişim süreci tamamlanmış ve artık büyüme süreci devam etmektedir.

bebek gelisimi

Bebek Gelişiminde Emzik

Bebekler için beslenme dışında emme ihtiyaçlarını karşılayarak, bebeği rahatlatan bir yol olarak emzik kullanımı tercih edilebilir. İlk aylarda bebeklerin kafalarını karıştıran bir durum olsa da zamanla alışan bir durumdur. Emik kullanımı 6 aydan sonra ortak kulak enfeksiyonuna sebep olabilir. Emzik hijyenine ebeveynlerin son derece dikkat etmesi gerekir. Emziğin düzenli temizliği yapılmalı ve üzerine şeker gibi yiyecekler sürülmemelidir. Yere düşmesi durumunda kesinlikle bebeğin ağzına geri verilmemelidir. Ebeveynler bu tarz bilgilere ulaşmak için bebek gelişimi kitapları tercih edebilir. Bebek gelişiminde dönem olarak yardımcı olarak birçok bilgiye oradan ulaşmak mümkündür.

Bebek Gelişimi Fiziksel Büyüme

Bebek gelişimi boy kilo oranlarına ulaşmak mümkündür. Kaynaklarda bulunan ortalamaların dünya genelinde hesaplanması nedeni ile bebekler bu ortalamaların altında ya da üstünde kalabilir. Bu anormallikler bazen sorun teşkil etmese de bazı durumlarda sağlık sorunlarını işaret edebilir. Sadece doğuma kadar bir doktor kontrolünde olmak değil gelişim dönemlerinde de bir doktor ile iletişim haline kalmak daha sağlıklı olabilir.

Bebek gelişimi aşamaları için gerekli bilgilere sahip olmak ebeveynlerin sorumluluğudur. Gelişim döneminde olan bir canlının, dışarıdan destek ve takviye alması gerekir. Hem beslenme hem de koruma konusunda başkasına ihtiyaçları bulunur. Aydan aya gelişim gösteren bebekler, her dönem farklı bir konuda yardıma ihtiyacı olabilir. İlk aylarda sırt üstü yatırılmaları gerekir, hareket kabiliyet olmayan bebeklerde yüzüstü pozisyonlar ok tehlikeli olabilir. Birkaç ay sonra sırtüstü yatırılan bebeklerin kendi kendilerine yatak içinde döndükleri, kalktıkları görülür. Hızlı bir şekilde gelişen bebekleri uzun bir süre gözlem altında tutmak gerekir.

Bebek gelişimi uygulama yolları, bebeklerin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Temel olarak; bebeklerin tehlikeli ortamlarda yalnız bırakılmaması, sağlık problemi olduğu düşünüldüğü konularda doktora gidilmesi, bebekle oynamak için havaya atılma ya da sarsmanın yapılmaması, uyuması için hızlı sallanmaması, bebeğin yakın çevresinde hiçbir kesici ya da tehlikeli eşya bulunmaması, baş kontrollerini kazanmadan havuz ya da denize girmemesi, bebeğin bulunduğu ortam içinde tütün ürünü kullanılmaması gibi hususlar herkes tarafından bilinmeli ve uygulanması gerekir. Bebeklerin gelişim dönemleri uzmanlar eşliğinde takip edilebilir. Bilinçli ebeveynler, bebek gelişiminde herhangi bir sorun yaşamadan bu dönemi atlatabilirler.

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu