Dadaloji
Trend

Bebek Uyutmanın En Etkili 3 Yöntemi

bebekler uyutma

Bebek Uyutmanın En Etkili 3 Yöntemi

• Dr. William Sears Yöntemi

Amerikalı çocuk doktoru William Sears, bebeklerin 2-3 yaşına kadar anne yanı beşiğinde veya ebeveyn yatağında birlikte uyumasını yani beraber uykuyu savunucuların başında gelir. Bebeğim sık beslenmesi ve her uyanışında uykuya geçiş için desteklenmesinde yakın olmanın önemini savunur. Ona göre, özellikle gece uyanışlarında hemen müdahalenin veya anne temasının, uykuya geçişi hızlandıracağı, bu durumun uyku problemine yol açmayacağı kanısı kuvvetlidir.

bebek
Ona göre uyku rutini oluşturmak çok önemlidir. Tüm aile fertlerinin katılımını destekleyerek bu sürecin bebek için daha huzurlu geçeceğini öne sürer. Hatta annenin olmadığı veya uykusuz kaldığı durumlarda babanın desteklemesi gerektiğini ve ten teması kurması gerektiğini söyler. Uyku saatlerinden çok evin dinamiğini gözetir. Bebeği kendi başına bırakarak ağlamasını teşvik eden metotlardan ziyade ağlamanın bebeklerde stres oluşturduğunu ve bunun sonucunda kan basıncının arttığı gerçeğine dayanarak savunuyor. Bebeğin uykuya hazır hissetmesi, babanın işten gelmesini beklemesi, kardeşlerle oyuna doyması gibi ihtiyaçlar öne çıkar. Bir dizi kural olmasından ziyade çocuk yetiştirme yöntemi olarak doğal ebeveynliği savunur.

Çocuğu tanımanın, onun kendini iyi hissetmesine yardımcı olmanın ve ebeveynliğin keyfine varmanın yöntemlerini sunar. Ancak 2-3 yaştan sonra oda ayırmanın nasıl olacağına, çocuğun nasıl tepki vereceğine, nasıl davranılacağına, gündüz uykularının nasıl kontrol edileceğine detaylı bir şekilde değinmemiştir. Ayrıca Sears, annesi ile beraber uyuyan bebeklerin daha sık emmek için uyandığı ve annenin bebeğini daha iyi kontrol edebildiği için Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS) riskinin azaldığını açıklar. Sear’ın yöntemini bir uyku eğitimi metodundan çok ebeveyn tutumunu olarak açıklamak daha doğru olacaktır.

•Dr. Sears yöntemini maddelendirecek olursak;

• Bebeğinizi gün içerisinde sık sık kucaklyıp ten teması kurarak mümkün olduğu kadar huzurlu vakit geçirmesini sağlayın.
• Yatmadan önce belirli rutinleriniz olsun. Örneğin ılık bir banyo, bir masaj, vir beslenme gibi rutinler bebeğinizi rahatlatacaktır.
• Bebeğinizle birlilte uyuyun ve uykuya dalıncaya kadar yanından ayrılmayın.
• Uyumadan önce karnının tok olduğundan emin olun. Böylece acıktığı için uykusu bölünmeyecektir.
• Bebeğiniz hafif uykuya geçtikten yaklaşık 20 dakika kadar sonra derin uykuya geçer. Hafif uykudan uyanarak uykuya geçiş süresinin uzamaması için yalnızca derin uykudayken yani 20-25 dakikayı geride bıraktıktan sonra yanından ayrılın.
• Eğer gece boyunca uyanırsa, derin uyku aşamasına geçene kadar hafif ve ritmik hareketlerle kucağınızda tutatarak uykuya geçmesine yardımcı olabilirsiniz.

• Kim West Yöntemi

Bu yöntem dünyaca ünlü uyku koçu olan Kim West’in adını alan bu yöntem kademeli uzaklaşma yöntemi olarak da bilinmektedir.bebek

Bu yöntemi uygulamak için bebeğimizi iyi bir şekilde gözlemleyerek uyku aralıklarına ve uyku sinyallerine hakim olmamız gerekmektedir. Daha sonra uyku rutinimizi gerçekleştirerek bebeğimizi uykulu ancak uyanıkken yatağa yatırmalıyız. Uyutacak kişi yatağın yanına bir sandalye koyarak oturur. Bebek ağlamadığı sürece herhangi bir destekte bulunmaz. Eğer bebeğimiz ağlamaya başlarsa ufak dokunuşlar ve sakinleştirici sözlerle desteklenir ve sakinleşip dalmasına yakın bu temas sonlandırılır.

Alışkanlıkları kırarak yeni bir düzen kurmak yaklaşık olarak 15 gün sürmektedir. Bu yöntemi ilk 3 gün sandalyemiz yatağın yanında, daha sonrasında sandalyemizin konumunu biraz daha uzaklaştırarak 4-5 gün kadar bu şekilde, sonrasında kapıya yakın konumda ve en son odadan çıkış şeklinde uygulayabiliriz.

• Tracy Hogg Yöntemi

Bu yöntem ismini bir bebek hemşiresi olan Tracy Hogg’dan almış olup yatır kaldır yöntemi olarak da bilinmektedir.
Bu yöntemde de bebeğimizi iyi bir şekilde gözlemleyerek uyku aralıklarına ve uyku sinyallerine hakim olmamız gerekmektedir. Bebeğimiz uykuya hazır olduğu zaman uyku rutinlerimizi gerçekleştirerek yatağına yatırıyoruz. Eğer bebeğimiz ağlamazsa bekliyoruz ancak ağladığı durumlarda 5-10 dakika kadar bekleyerek kucağımıza alıp temas ve telkin edici sözlerle sakinleştirmeye çalışıyoruz. Sakinleştiği zaman yatağına koyuyoruz. Uykuya dalana kadar bu şekilde devam eder. Ancak bu süre 30-40 dakikayı geçer ve bebek sakinleşmezse bir süre odadan çıkılır. Bebeğimiz sakinleştikten sonra tekrar denenir.

Eğer bebeğin mutlu ve uyku düzeni ailenin düzenine uygunsa, bunu değiştirmek için bir sebep yoktur. Eğer bebeğinin uyku düzeninden memnun değilsen, aşağıda ideal bir uyku düzeni için hazırladığımız ipuçlarını bulabilirsin.

Yorgun bebekler genellikle huysuzdur. Henüz konuşamadığı için sana uykusu geldiğini söyleyemez. Bunu genelde farklı vücut dilleriyle anlatmaya çalışır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu