Dadaloji

Bebekler Ve Çocuklarda Oyuncak Seçimi

oyuncak

Çocuklar yaşlarına göre oyuncakları nasıl seçmeli?

Çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimleri için yaşına uygun oyuncak seçimi önemlidir. Rastgele bir oyuncak hayal gücünü olumsuz etkileyebilirken, bilinçli olarak seçilen oyuncaklar gizli yeteneklerini ortaya çıkarmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle ebeveynler oyuncakları ihmal etmemeli, çocuklarına uygun oyuncakları tercih etmelidirler.
Oyunlar ve oyuncaklar nelerdir?

Oyunlar, çocukların dünyayı kendi deneyimleri aracılığıyla öğrenmelerine olanak tanıyan ve çoğu zaman sonuçlarını düşünmeden eğlenmek için yapılan eylemlerdir. Oyuncaklar ise 14 yaşından küçük çocukların oyunlarında kullanmak üzere tasarlanmış veya üretilmiş her türlü oyun, araç ve gereçtir. Bu nedenle oyuncak seçimi çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutar.

Çocuklar için yaşına uygun oyuncak seçmenin önemi nedir?

Oyuncaklar çocukların yaratıcılığını, karar verme becerilerini, boyut, şekil ve renk gibi kavramları kavramasını, hayal gücünü geliştirmesini ve çeşitli becerilerini destekler. İşbirliği, paylaşma, bekleme ve sabır gibi beceriler edinmelerine yardımcı olur.

Oyuncak seçerken, bu yaştaki çocuğun yeteneklerini ve genel ilgi alanlarını dikkate almak gerekir. Dil gelişiminde ve yaşa uygun sosyal gelişimde ince ve kaba motor beceriler dikkate alınmalıdır.

Çocuğun yaşına göre çok küçük oyuncaklar ilgisizliğe ve erken can sıkıntısına neden olabilirken, çocuğun yaşının ötesindeki yaşlar için tasarlanmış oyuncaklar başarısızlığa ve nihayetinde çocukta güven eksikliğine neden olabilir. Bu nedenle çocuklar sadece yaşlarına uygun oyuncaklarla oynamalıdır.

Hangi oyuncak hangi yeteneği destekliyor?

Seçilen oyuncaklar çocuğun farklı yeteneklerini destekler. Bunları sıralayalım:

Üç tekerlekli bisikletler, planörler, kaya tırmanıcıları, sallanan oyuncaklar ve kaykaylar gibi oyuncaklar büyük kas gelişimini artırabilir.

Kağıt, makas, mum, boya, kurşun kalem ve bloklar, çeşitli montaj oyuncakları, yapbozlar, ince motor becerileri,
Kuklalar, bez bebekler, çeşitli giyim eşyaları, takılar, profesyonel setler, bebek arabaları,
Küp, blok, araba ve kamyon, ahşap ve plastik hayvanlar, sandbox malzemeleri inşa edebilme,
Ev eşyaları ve ev setleri, sosyalleşmeye ve duygusal alışverişin gelişmesine, ifade gücünü artırmaya, dışa dönük bir kişilik geliştirmeye yardımcı olur,

çocuk
Tahta veya mıknatıstan yapılmış harfler ve sayılar, harf ve rakamlarla mühürler, ek bulmacalar, eklenti oyunlar, dil becerileri, okuma ve konuşma,
Saat öğrenme için renkli çubuklar, oyuncak saat ve zarlar, geometrik şekiller, matematik becerileri,
Müzik ve ritim araçları, dil ve sosyal becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur,
Kaya, yaprak, kabuk, kuru bitki ve sebze koleksiyonları gibi oyuncaklar, doğa bilincinin gelişimini destekler.

Elektronik oyuncaklar ne kadar süre kullanılmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çocukların ilk iki yıl ekran başında vakit geçirmemesini, ilerleyen dönemlerde ise ekran başında geçirilebilecek toplam sürenin günde en fazla 2 saat olmasını öneriyor. elektronik oyuncak kullanımı Bilgisayar oyunları, tablet gibi düşünmeyi, öğretmeyi ve hayal kurmayı teşvik eden elektronik cihazlar tercih edilmektedir.

Çocuklar için hangi oyuncaklar tehlikeli olabilir?

Oyuncaklar çocuğun tek başına oynayabileceği, tamiri ve temizliği kolay, basit ve dayanıklı olacak şekilde tasarlanmalıdır. Kırılabilecek veya boğulma tehlikesi oluşturabilecek çok küçük parçalar içermemelidir. 3 yaşın altındaki çocukların küçük parçaları yutma riskinin yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bir rulo tuvalet kağıdına sığan her şey bu yaş grubu çocuklar için küçük kabul edilir. Lateks balonlar, tüm oyuncaklarda boğulma kaynaklı ölümlerin önde gelen nedenidir ve genellikle 6 yaş altında görülür. Bu nedenle balonlar çocuklar tarafından şişirilmemeli, kullanımdan sonra söndürülmeli ve atılmalıdır. Yuvarlak veya oval nesneler de yüksek boğulma riski taşır.çocuk

Özellikle plastik balonlar, elektrikle çalışan oyuncaklar, küçük parçalı oyuncaklar veya yutulabilecek piller tercih edilmemelidir. Pilli bir oyuncak alacaksanız pil yuvasının vidalı olması ve kullanılan pilin kaliteli olması önemlidir. Eski ve yeni oyuncaklar, kırık parçalar, yontulmuş boyalar, hasarlar ve potansiyel tehlikeler açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Uzun kordonlu, kordonlu ve kurdeleli oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Sesli oyuncakların çıkardığı seslerin çocuğun kulaklarına zarar vermeyecek düzeyde olmasına özen gösterilmelidir. Genel olarak oyuncaklar; kırmızı, mavi, sarı gibi ana renklerde olmalı ve parlak oyuncaklar tercih edilmemelidir. Boyası dökülmüş oyuncaklar alınmamalıdır. Peluş oyuncaklar tercih edilecekse kısa saçlı, yıkanmaya uygun olanlar tercih edilmelidir. Leke içerebilecek oyuncaklar satın alınmamalıdır. Doğal malzemelerden yapılmış oyuncaklar plastiğe tercih edilmelidir. Üç yaşına kadar olan çocuklar için seçilecek oyuncaklar çoğunlukla yumuşak kumaş ve plastikten yapılsa da, plastik, ahşap, karton gibi her türlü malzeme üç yaşından sonra oyuncak yapmak için kullanılabilir, ancak ince, ince, kırılgan Plastik satın alınmamalıdır. Yumuşak malzemeden yapılmış oyuncaklarda göz, burun, düğme gibi detayların kırılmayacak şekilde dikilip yapıştırılması önemlidir ve bu tür oyuncakların üzerindeki dikiş yerleri de kontrol edilmelidir. Genel bir öneri olarak, tüm oyuncaklar aynı anda oynanmamalı, gerekirse oyuncaklar evde tutulmalı ve çocuğun ilgi alanlarına göre düzenli aralıklarla düzenli aralıklarla dağıtılmalıdır. Çok fazla oyuncakla aşırı uyarılmadan kaçınılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu