Dadaloji
Trend

Bebeklerde Emzik Nasıl Bırakılır ? 2022

6 Pratik Yöntemle Bebeklerde Emzik Bırakma

Bebeklerde Emzik Nasıl Bırakılır? Hangi Yöntemleri Uygulayabiliriz? 6 Pratik Yöntemle Bebeklerde Emzik Bırakma

Bebekler özellikle 2-6 ay arasında çok belirgin bir parmak ve yumruk emme döneminden geçerler. Bu dönemde refleks olarak sık sık parmaklarını hatta bazen tüm eli bir yumruk şeklinde ağızlarına sokarlar.
Son derece doğal olan bu süreç, zamanla kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak ne yazık ki, pek çok anne bebeğin kendi elindense emziği emmesini tercih eder ve hata yaparlar. Pek çok bebek bu dönemlerde emziğe alıştırılır. Bebeğin emzik kullanmasını isteyen anneler ya bebeğin emme duygusunu gidermek ya da bebeğin uykuya daha rahat dalmasını sağlamak amacıyla bu yönteme başvurur. Belirgin bağırsak gazı sorunu yaşayan veya kolik bebeklerde de bebeğin sakinleşebilmesi için emzik kullanmak anneye cazip görünür.

Emzik Bağımlılığı

Bir şekilde emzik kullanmaya başlayan bebekler çoğu zaman emziğe bağımlı hale gelirler. Emzik bağımlılığı zaman içerisinde bebeğe hijyen sorunları, diş ve diş eti sorunları yaşatma ihtimalini de beraberinde getirir. Çok uzun süre emzik emmek özellikle dişleri olumsuz yönde etkiler; kalıcı üst kesici dişler çıktığında üst çenede darlık ve üst kesici dişlerin önde konumlanması sorunu yaşanabilmektedir. Alt ve üst çenedeki kesici dişlerin artık birbirleriyle temas etmemeleri ve dişlerin arasının ayrık olması sorunları da kaçınılmaz olur.bebek

Bebeğinizin Emzik Bağımlısı Olmaması İçin;

– İlk altı aylık süreçte emzik kullanımını bebeğinizin istediği zamanlarda aç değilken verin. Aksi takdirde emme gücünü emzikte kullanıp anne sütünü reddedebilir. Dolayısı ile emzirme aralıklarında emziği 90 dakikadan çok vermeyin.
– Bebeğinizin en ufak bir huzursuzluk anında susturmak için emzik vermek yerine ona sarılarak sakinleşmesini deneyebilirsiniz.
– Altıncı ayı geride bıraktıktan sonra yavaş yavaş emzik kullanımını azaltabilirsiniz.
– Uyutma yöntemi olarak kullanılan emziklerde, bebeğiniz eğer kolik değilse bu alışkanlığı yatak dışında tutmalısınız. Gece uykusuna emzikle alıştırılan bebekler, uyandığı zaman emziğini arayarak huzursuzluk oluşturabilir.

Emzik Nasıl Bıraktırılır?

Bebeklerin emzik bırakma dönemlerine ilişkin keskin çizgiler bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar bebeğin 2 ve 3 yaşları sonrasında emzik kullanımının bırakılmasını tavsiye etmektedir.
Emzik bırakmanın gerekliliği altında yatan birkaç neden vardır. Anneler tarafından en sık tercih edilen emzik modelleri olan yuvarlak uçlu emzikler ve damaklı emzikler, ortodontik özelliğe sahip oldukları için bebeğin ağız fizyolojisine zarar vermezler. Ancak, bebek sürekli olarak emzik kullanmaya devam ederse, bu aşırı kullanım sonucunda, bebek emzikleri bebeğin damak ve diş yapısında bozulmalara neden olabilmektedir. Bununla birlikte, sürekli ağzında emzik bulunduran bir bebek konuşma çağına gelse de emzikten dolayı konuşmayı pek tercih etmeyebilir. Ağzında emzikle konuşmaya çalışan bebeklerde ise konuşma bozukluklukları oluşabilmektedir. Ayrıca, bebek sürekli emziğe ilgi gösterdiği için istenilen seviyede sosyalleşemeyebilir.

Emziği Bıraktırırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yukarıda saydıklarımız başta olmak üzere birçok nedenden ötürü anneler, belli bir olgunluğa ulaşan bebeklerinde emzik kullanımını bırakmak zorundadırlar. Peki, bebeğinizi bu çok sevdiği eşyasından nasıl ayıracaksınız?bebek

Emzik bıraktırmaya kesin karar vermeli ve bu süreci kademeli bir şekilde yürütebilmelisiniz. Acele etmemeli, bebeğinize bu alışkanlığından vazgeçmesi için biraz zaman tanımalısınız.
- Emzik ucuna biber ve benzeri şeyler sürmek gibi bebeğinizi rahatsız edecek uygulamalar, emzik bıraktırma aşamasında işe yaramayacağı gibi bebeğin size olan güvenini de azaltacaktır. Bu nedenle, bu tür uygulamalardan kesinlikle uzak durmanız gerekir.
- Bebeğinizin emziği hangi durumlarda kullandığını dikkatlice tespit etmelisiniz. Bu sayede, ihtiyaç duyduğu zamanlarda emzik vermek yerine bebeğinize ilgi gösterebilirsiniz.
- Bebek veya aile stresli bir süreçten geçiyorsa, bu dönem emzik bırakmak için kesinlikle uygun bir dönem değildir. Bu tür dönemlerde emzik bırakma denemeleri çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanacaktır.
- Emziğin kullanımı konusunda kontrolü kesinlikle bebeğe bırakmayıp, bebeğin ne zaman emzik kullanıp kullanmayacağını siz belirleyin. Uyku öncesi gibi, belli dönemlerde bebeğinizin emzik kullanmasına izin verebilirsiniz.
- Bebeğe emziği birden bıraktırmak hiç uygun değildir. Bu sürecin aşamalı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Bebeğin ihtiyaçlarının, emzik bıraktırma dönemlerinde daha hassas bir şekilde takip edilerek giderilmesi önem taşımaktadır. Bu dönemde, bebeğin beslenme ve uyku düzenini bozmamalıyız.

Peki emzik kullanımını bıraktırırken hangi yöntemlerden faydalanabiliriz?

• Yavaş yavaş bıraktırmak
Öncelikle emzik bırakma serüvenine, gün içerisinde emzikle geçirdiği sürenin yavaş yavaş kısaltılmasıyla başlanmalıdır.
• Emziğe daha çok bağlanmasına sebep olacak sevdiği tatlardan uzak tutmak
Emziğin kesinlikle bebeğinizin seveceği tatlara batırılmaması gereklidir. Örneğin şekere, reçele veya çikolataya batırmak bebeğinizin emzikten uzaklaşmasını güçleştirir.
• Emzik yerine sevdiği başka bir şeyi koymak
Bebeğiniz emziğini istediği zaman ona başka sevdiği yemekler vererek oyalayabilirsiniz. Tabi bu yemeklerin de sağlıklı ürünler olması gerekir. Örneğin sevdiği bir meyveyi tercih edebilirsiniz.
• Emzik emmediği zamanlarda bebeği ödüllendirmek
Bebeğiniz emziği bırakmaya başladığında, emmediği zamanlarda ödüllendirilmesi de işe yarar. Sözlü bir şekilde emmemesine teşvik etmek de önemlidir. Artık bir emziğe ihtiyacı olmadığını hissetmesi, bırakmasını daha çok kolaylaştıracaktır.
• Emziğinin ucunu kesmek
Bebeğinizin emziği ile oluşturduğu konfor alanını bozmanız da ondan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Yani bebeğinizin alışık olduğu emziği emme hissini, emziğinin ucunu keserek değiştirmeniz, onun rahatsızlık duymasına sebep olur ve bu durumda da emzikten uzaklaşır. Ancak emziği keserken üzerinde küçük küçük parçaların kalmamasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde kalabilen bu küçük parçaların bebeğinizin boğazına kaçma riski olacaktır.
• Emziği bir süreliğine ortadan kaldırmak

Bebeğinizin emziğini bazı zamanlarda ortadan kaldırmak işe yarayabilir. Dışarıya çıktığınızda emziğin evde kaldığını ve eve gidince kullanabileceğini söyleyip,emzikle birlikte geçirdiği vaktin süresini kısaltmak işi yarayacak olan yollardan biridir. Ancak bu durumda da istikrarlı olmak oldukça önemlidir. Bunları söyledikten sonra ağlamasına dayanamayıp emziğini geri verirseniz, her istediğini yaptırmak için ağlamaya başlar ve size karşı güven sorunu oluşabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu