Mantık Kurma Becerisi Nedir, Çocuklarda Nasıl Gelişir?
Mantık kurma becerisi doğru bir şekilde düşünmenin nasıl olması gerektiğini öğretir. Yanlış düşünceleri zihinlerden korumayı sağlayan, yanlış veya bozuk düşünceyi ayırt etmeyi amaçlayan beceridir. Doğru düşüncelerin doğru eylemler getirmesi nedeniyle mantık kurma becerisi önemlidir.
Mantık becerisi gelişmiş olan insanlarda, olaylara karşı bakış açıları ve çözüm yöntemleri farklılık gösterir. Durum özelinde değerlendirme yapılabilmesi, hata yapma oranını azaltır. Mantıklı düşünme hayatın her döneminde gerekli olan bir beceridir. Daha kolay kavrama, hayatı kolay hale getirme ve nesneler arasında kolay bir şekilde ilişki kurmayı sağlar.
Mantık Kurma Becerisi Çocuklarda Ne Zaman Olur?
Çocukların hayatları sürekli olarak gelişim ve büyüme olarak bölünmüş olunsa da bir süre sonra ebeveynlerden ayrı olarak hayat sürmeleri gerekir. Kendi kendine yaşama evresine gelene kadar mantık kurma becerileri gelişmelidir. İlk çocukluk döneminde çocuk yavaş bir şekilde aile ortamından çıkmaya başlar. Yeni insanlar ve ortamlar ile tanışmaya başlar. Bu kadar erken yaşlarda başlayan farklılıklar için çocukların mantıksal becerileri gelişmelidir.
Çocuklarda mantık kurma becerisi kazanmaya özellikle ikinci çocukluk döneminde başlar. 7 ile 11 yaş arasında olan çocuklarda mantıklı düşünme başlayabilir. Çocuğun aile ortamından çıkarak dış dünyaya adım atması dönemidir. Okula başlama dönem olan ikinci çocukluk döneminde mantık kurma becerisi gelişir. Hayatı boyunca ihtiyaç duyacağı birçok yetkinliği bu dönemlerde kazanan çocuklarda gelişim desteklenmelidir.
Mantık Kurma Çocuklarda Nasıl Gelişir?
Çocuklarda zihinsel gelişim ile soyut işlemlere hazırlıklar başlar. Tercih ve tutumların belirginleşeceği bir dönem şeklinde ilerler. Zihinsel gelişimin, mantık kurma becerisi üzerinde oldukça büyük bir etkisi vardır. Zihinsel gelişim doğumdan itibaren ilerleyen bir süreçtir. Yaş aralıklarına göre farklı seviyelerde yaşanılsa da birbirine bağlı bir şekilde ilerler. Çocuklarda mantık kurma yeteneği kazanılması için sağlam temeller atılmalıdır.
Mantık kurma son derece önemli bir beceridir, bu beceriye her çocuğun sahip olması ve geliştirmesi gerekir. Akıl yürütme, düşünme, problem çözme gibi farklı becerileri geliştiren temeldir. Mantık kurma becerisi kuvvetli olan çocukların sebep sonuç ilişkisini kurabilmeleri nedeniyle okulda daha başarılı olabilirler.
Mantık Kurma Becerisi Geliştirme Yolları
Çocuklar nasıl mantık kurar sorusu ebeveynler tarafından merak edilir. Alacakları cevaplar karşısında bu yetinin daha kuvvetli olmasını sağlamak için çaba gösterir. Mantık kurma becerisi gelişmeye açık olan çocuklarda izlenecek farklı yollar ile güçlendirilebilir. Aktivite ve egzersizler yardımı ile mantık kurma becerisi geliştirilebilir.
Çocuklarda bilişsel becerileri geliştirmek için oyunlardan faydalanmak oldukça etkilidir. Yaşları gereği oyuna karşı ilgili oldukları için dikkatlerini kolayca çekmek mümkündür. Öğrenmeye ve gelişmeye açık olan yapıları ile bu iki durum birleştirilebilir. Bu becerilerin geliştirilmesi için 6 yaşından itibaren adımların atılması olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Öncesinde yapılan egzersizler, ilerleyen zamanlarda etkisini göstermeyebilir.
Çocuklarda bilişsel becerileri geliştirmek adına oyunları etkisi tartışılmazdır. Mantıksal olarak akıl yürütme, uzamsal algı, matematiksel düşünme, ilişki kurma ve planlama becerileri oyunlar sayesinde gelişebilir. Bu becerilerin gelişmesi direkt olarak mantık kurma becerisini etkiler. Farklı insanlar ile sosyalleşmek, çocuklar için yeni ilişkiler kurulmasını sağlar. Durum ve düşüncelere karşı daha mantıklı bir yaklaşım sergilenmeye başlayabilir. Yaratıcı hobiler ile mantıksal düşünce geliştirilebilir. Resim, çizim, müzik ve yazma gibi aktivitelere çocukların katılmasına teşvik edilmelidir. Yeni bir şeyler öğrenmek konsantrasyon ve derin bir düşünme gerektirir. Çocukların sorunlarını daha kolay bir şekilde çözmesine yardımcı olacak etkili yollardan biridir. Yaratıcılık gerektiren aktiviteler olduğu için zihinsel gelişim başarılı bir şekilde güçlenir.
Farkındalık Özelliği
Mantıksal düşünmeyi geliştiren önemli özellik Farkındalık. Mantıksal düşüncenin en kötü düşmanlarından biridir. Size çok şaşırtıcı gelebilir ama çoğu çocuk yetişkinlerden daha fazla stres yaşar. Çocuklarınızın stres seviyeleri yönetilebilir olduğunda, odaklanmak ve mantıklı kararlar alma olasılıkları daha yüksektir.
Stres, dikkat eksikliği veya endişe yaşayan çocuklar mantıksal düşünme becerilerinden eksik olabilir. Bu gibi durumlarda çocukları öğretici eğitici projeler ve uygulamalar ile desteklemek çok etkili olabilir.