Dönemlere Göre Bebek Gelişimi
Dönemlere göre bebek gelişimi anne adaylarının ya da yeni anne olmuş kişilerin merak ettiği konulardan biridir. Doğumdan sonra ilk aylar, bebekler için önemlidir. Gelişimleri ilk aylarda oldukça hızlıdır, bu nedenle anne ve babaların bilinçli olması gerekir. Zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimin önemli olduğu kadar aynı zamanda uyku, sağlık ve beslenme gibi konularda da bilgi sahibi olmak önemlidir. Anne ve baba için bilinçlenmesi gereken durumlar olur, kişilerin özgüvenini desteklerken aynı zamanda bebeklerin bakımını da kolaylaştırır.
İlk Aylarda Bebek Gelişimi
Bebek gelişimi hakkında bilgi sahibi olunmaya bebek dünyaya gelmeden önce başlanmalıdır. Özellikle ilk aylar için bu bilgilerin önceden kazanılması gerekir. Yeni doğan bebeklerin vücutlarında bazı dengesizlikler olabilir, bu durumlarda endişelenmeye gerek yoktur. Bebeklerin kafası, bebeklerin başına göre daha büyük bir orana sahip olabilir. Doğumun daha kolay olması için bebeklerin kafasında bulunan kemikler hemen sertleşmez. Doğum sonrasında kafada bir asimetrik durum söz konusu olsa da kaygılanılmamalıdır. Doğumdan sonra ilerleyen günlerde kafa daha yuvarlak bir hal almaya başlar.
Bebek gelişim evreleri doğumu takip eden ileriki günlerde kendini göstermeye başlar. İlerleyen günlerde bebeklerin görüntüsü normal halini almaya başlar. Yeni doğmuş bebekler, 2800 ile 3500 gram arasında bir ağırlığa, yaklaşık 50 santim uzunluğa sahip olur. İlk aylar bebek gelişiminin en hızlı olduğu zamanlardır. Fiziksel beceriler, refleksler ve kaslar bu dönemde gelişir ve gerçekten kısa bir sürede gelişim gösterir.
4 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek, 3 aylık süreci geçirdikten sonra beden kontrolü ve hareket kabiliyeti artmıştır. Sırt üstü yatırılan bebeklerde sağa ve sola dönmeler başlayabilir. Fiziksel olarak yaşanan gelişimler, anne ve baba tarafından en net şekilde görülen gelişimlerden biridir. 6 aylık bebeklerde kilo; kız bebekler için 6 kilogram, erkek bebekler için 6,5 kilogram olmalıdır. Bebekler bu dönemde hareket halinde olan insan ya da nesneleri daha uzun sürelerde takip edebilir. Algıladıkları ses ve görüntüler artmıştır, bu nedenle daha fazla öğrenmenin başladığı ilk dönemlerdir.
8 Aylık Bebek Gelişimi
Bebek gelişim dönemleri 8. ayda anne sütü ile beslenme devam etmelidir. Bebeklerin beslenmesi gelişim ve büyüme çağında oldukları için son derece önemlidir. Anne sütünün yanında ek gıdaya geçişin başlayabileceği bir dönemdir. 8 ay boyunca tamamlanan bazı gelişmelerden dolayı, bebek yardımsız bir şekilde oturabilecek güce sahiptir. Tam tur dönebilir, yattıkları yerden tek başlarına oturma pozisyonu alabilirler. 7 ve 8. ay dönemlerinde iki elleri ile nesnelere tutunma ve bir elinden diğer eline geçirme yapabilir. El ve göz uyumları, bir önceki aylara göre daha gelişmiş durumdadır. Baş ve işaret parmakları ile nesneleri tutabilmeye başladığı için yiyecekleri ağzına götürebilir.
12 Aylık Bebek Gelişimi
Bebekler, 6 ile 9 ay arasında kilo ve boy artışı konusunda oldukça hızlı gelişir. 12. aydan sonra kilo artışında bir hız düşmesi yaşanabilir. En temel sebep artık bebeklerin daha hareketli bir hal almasıdır. Bebeklerde gelişim dönemleri bir yılı tamamlarken, bebek ilk defa yardım almada adım atmaya başlayabilir. Yürümesini teşvik edecek; sevdiği oyuncağı ona doğru tutmak gibi size doğru gelmesini sağlayabilirsiniz. Artık el ve göz koordinasyonu iyi bir şekilde gelişmiştir. Bebek iki elini de eşit kullanabildiği bir döneme gelmiştir, bunun temel sebebi daha sağ’lak ya da solak olmamasıdır. Kitap sayfası çevirme, blokları üst üste koyma gibi aktiviteler ile motor becerilerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz.
15 Aylık Bebek Gelişimi
Bebeklerde kaba ve ince motor becerileri hızla gelişmeye devam eder. Dişlerinin çıkmaya devam etmesi ve dil gelişimi hız kazanır. Gelişim dönemleri bebekler bazı rahatsızlıklar yaşayabilir, diş çıkması gibi kemik gelişimlerinde kaşıntı, ateş yükselmesi gibi durumlar oluşabilir. 15 aylık bebeklerde boy ortalamaları; kız bebekler için 77 santimetre, erkek bebekler için 79 santimetredir. Dünya genelinde verilen ortalamalar olduğu için bu değerlerin altında ve üstünde olunması durumu bir sorun değildir. Bebeklerde gelişim ay ve yıllara göre değişiklik göstererek devam eder. 60 ile 72 ay arasında artık kendi kendine yetebilme ve mizah duygusu gelişen çocuklar haline gelmeye başlarlar.