Kadın Ve Hamilelik
Trend

Düşük Nedir 2022 Güncel Bilgi

Düşük Çeşitleri Nelerdir?

Burada bahsedilen komplikasyonlar gebelik komplikasyonları arasında daha sık görülenlerdir. Ortalama bir hamilelikte görülme oranı çok azdır.

Erken düşük nedir?

Düşük embriyo veya fetüsün rahim dışında yaşayabilecek düzeye gelmeden herhangi bir müdahale olmadan vücut tarafından dışarıya atılmasına denir. Başka bir deyişle gebeliğin planlanmamış bir şekilde son bulmasıdır. Bu durumun ilk trimester döneminde gerçekleşmesine erken düşük denir. Düşüklerin yüzde sekseni bu dönemde meydana gelir. Genellikle embriyo veya fetüste genetik bir bozukluktan veya kromozom bozukluğundan meydana gelir. Bunun dışında hormonal bir bozukluktan veya başka bir sebepten de olabilir.

düşük

Ne sıklıkla görülür?

Düşükler hamileliğin erken döneminde sıkça görülür. Araştırmacılar hamileliklerin yüzde 40’tan fazlasının düşükle sonuçlandığını üstelik bunların büyük bir kısmının anne adayı tarafından fark edilmeden son bulduğunu tahmin etmektedirler.
Düşük riskini arttırabilen bazı etmenlerden söz edilebilir. Bunlar; annenin ve babanın yaşı, vitamin eksikliği, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmak, sigara ve alkol tüketimi, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bazı kronik rahatsızlıklar ve hormonal yetersizlik olarak listelenebilir.

  • Kimyasal Gebelik

Rahimde yumurta ve spermin döllenmesi gerçekleştiği halde yumurtanın rahme tutunamaması veya başarılı bir şekilde gelişememesi durumuna kimyasal gebelik denir. Vücuttaki HCG hormonu yükseldiği için idrar ve kan testinde pozitif sonuç alınabilir ancak ultrasonda herhangi bir kese görünmez. Adet düzensizliği gören veya adetini takip etmeyen çoğu kadın düşük yaptığının farkına bile varmayarak adet gecikmesi olarak yorumlayabilir.

  • Dış Gebelik

Döllenen yumurtanın rahmin dışına, rahim ağzına, yumurtalıklara, karın boşluğuna,  çoğu zaman fallop tüpüne yerleşmesine dış gebelik denir. Ultrason kontrolünde gebeliğin beşinci haftasında dahi belirlenebilir. Erken tanı ve tedavi olmadığı durumlarda yumurta fallop tüpünde büyüyeceği için tüpün yırtılmasına sebep olabilir. Görülme sıklığı tüm gebeliklerin yüzde ikisini kapsamaktadır.

  • Boş Gebelik

Boş gebelikte döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşerek plasenta üretmeye başlar ancak embriyo oluşturamaz. Bununla birlikte rahimde yalnızca boş gebelik kesesi oluşmuş olur ve ultrasonda görülebilir. Vücuttaki HCG hormonu seviyesi yükselir. Dolayısıyla idrar ve kan testinde pozitif sonuç alınabilir.

  • Atlanmış Düşük

Rahim içerisinde oluşan embriyo veya fetüsün  öldüğü halde rahim içerisinden atılmaması durumuna denir. Çok nadir görülür. Çoğu kez hamilelik belirtilerinin ortadan kalkmasıyla, nadiren de kahverengimsi bir akıntıyla ortaya çıkar. Düşük olduğu ultrason muayenesinde fetüsten kalp atışı alınamaması durumunda kesinleşir. Nedenleri arasında en yaygın olanı kromozom anomalileridir.

  • Tamamlanmamış Düşük

Tamamlanmamış düşük plasentanın bir kısmının rahimden atılıp bir kısmının rahim içerinde kalması durumudur. Tamamlanmamış düşükte rahim ağzı açık kalır, ağrı sancı, kasılma ve kanama devam eder. Ultrason muayenesinde hamileliğe ait kalıntılar görülebilir.

Geç Düşük Nedir?

Anne karnındaki fetüsün ilk trimesterin sonu ile 20. haftaya kadar olan süre içerisinde kendiliğinden rahim dışına atılmasına geç düşük denir. 20. haftadan sonra gerçekleşenlere ölü doğum denir. Geç düşük hamilelilerin binde birinde görülür. Belirtileri ilk trimesterin sonlarında görülen pembe akıntı veya kahverengimsi akıntıdır.

 

Düşük, meydana geldiği haftaya göre ikiye ayrılır:

Erken kürtaj (12 haftadan önce kürtaj) ve geç kürtaj (12-20 hafta arası kürtaj)

Erken düşüklerin en yaygın nedeni genetik kusurlu fetüslerdir. Vücut, kromozomal olarak kusurlu fetüsün yaşamasını önlemek için kürtaj yapar. Ayrıca uterus malformasyonları, pıhtılaşma bozuklukları ve diyabet gibi sistemik hastalıklar da düşüklerin yaygın nedenleridir.

Özellikle geç düşüklerde fetüsün ve plasentanın tamamen dışarı atılamaması ve bir kısmının rahimde kalma ihtimali vardır. Bu kalan kısımlar kanama düzensizliklerine ve enfeksiyona neden olabilir. Gelişen enfeksiyonlar ise rahim duvarlarının birbirine yapışmasına neden olarak ilerleyen yıllarda gelişen gebeliği olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kürtaj sonrası rahim ultrason ile kontrol edilmeli ve kürtaj ile rahim içi boşaltılmalıdır.

Düşük, anne adayı için hem psikolojik hem de fiziksel olarak sıkıntı yaratan bir durumdur. Hem aileden hem de doktordan destek, optimal ve sağlıklı iyileşme için önemlidir.

Düşük, fetüsü içeren rahim dokularında hasar ve kanama ile başlar. Kısmen ve tamamen ayrılmış plasenta (bebeğin partneri) ve ekleri yabancı bir cisim gibi davranır ve rahim kasılmaları başlar. Rahim kasılmaları ile rahim ağzı açılmaya başlar. Fetüs ve plasenta, uterusun kasılması ile birlikte serviksten atılır. Bu dökülme hemen olabilir veya birkaç gün içinde kanamalı bir akıntı şeklinde tamamlanabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu