Düşükten sonra dikkat edilmesi gerekenler
Hamilelik, olgunlaşan yumurtanın sperm tarafından döllenmesi ile başlayan bir süreçtir. Bu süreç ortalama 40 hafta sürmekte ve normal doğum ile sonlanmaktadır. Döllenen yumurta yani fetüs bazı durumlarda 40 hafta boyunca hayatta kalamamakta ve kaybedilebilmektedir. Döllenmiş olan yumurtanın hamileliğin ilk 20 haftalık sürecin içerisinde kaybedilmesi düşük olarak adlandırılmaktadır.
Erken gebelik durumlarında sıklıkla gözlemlenen düşük durumları, tüm gebeliklerin yaklaşık olarak dörtte birini oluşturmaktadır.
Düşük nasıl tespit edilir?
Düşükler kimi zaman fark edilmeden gerçekleşebilmektedir. Döllenen yumurtanın rahim içerisine tutunamayıp vücuttan atıldığı bu durumu kadınlar test vermedikleri sürece adet gecikmesi sanabilmektedirler. Kimi zaman ise vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı, şiddetli sırt ağrısı veya yoğun lekelenme gibi durumlarla kendini gösterebilir. Düşük belirtileri fark edildiği zaman ilk yapılması gereken öncelikle doktora danışmaktır.
Doktora gidildiğinde doktor öncelikle ultrason taraması yapıp kesin düşük teşhisi koyabilmek için kan tahlili isteyebilir. Kan testinde hamilelikle birlikte yükselişe geçen Beta HCG hormonunun seviyesi kontrol edilmektedir.
Düşük sonrası kanama kaç gün sürmektedir?
Düşük sonrası kanama miktarı, hamileliğin kaçıncı haftasında düşüğün gerçekleştiğine ve düşüğün türüne göre kişiden kişiye değişebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren 3 ila 5 saat içerisinde en yoğun kanama geride bırakılabilir. Lekelenme olarak belirtilen kahverengi kan ise bir ya da iki hafta kadar sürebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren üç hafta süren lekelenme durumlarında doktor tavsiyesine başvurulmalıdır.
Düşük sonrası doktor muayenesi gerektiren diğer durumlar nelerdir?
• Ateş
• Titreme
• Şiddetli kramp
• Kötü kokulu akıntı
• Şiddetli karın ağrısı
• Kanın ilk kanamadan sonra dahi parlak kırmızı renkte olması
• İki saatten daha kısa süre boyunca hijyenik pedimizi değiştirmemiz gerecek kadar fazla kanama olması
Ne zaman tekrar hamile kalınabilir?
Enfeksiyon riskine karşı düşükten sonra iki hafta kadar cinsel ilişki önerilmemektedir. Kanamamın sona ermesinden sonra cinsel birliktelik açısından bir sıkıntı görülmemektedir. Bunun yanı sıra düşük sonrası adet görme dört ile altı hafta içerinde gerçekleşebilir. Bu süre kandaki Beta HCG hormonun düşerek normal seviyesine dönmesine göre değişebilmektedir.
Kimi doktora göre düşükten sonra beklemeye gerek yokken kimi doktor 3 ay kimisi ise 6 ay sonra hamile kalmayı tavsiye etmektedir. Dünya sağlık organizasyonu ise düşükten sonra en az 6 hafta beklenmesi gerektiğini tavsiye etmektedir.
Düşük sonrası gebelik için yalnızca fiziksel iyileşme değil, ebeveyn adayının üzüntü sürecinin de sona ermesini beklemek çok önemlidir. Anne adayı, yardıma ihtiyaç duyduğu zaman bir uzman desteği ile terapi almayı değerlendirebilir.
Fiziksel ve duygusal iyileşme sonrasında doktor kontrolünün ardından tekrar hamile kalınabilir. Unutulmamalıdır ki bir kere düşük yapmak tekrar düşük yapma riskini artırmamaktadır.
Düşük sonrası kürtaj gerekli midir?
Tüm düşüklerin yaklaşık yarısı kürtaj gerektirmez. Bunlara tam kürtaj denir, yani içeride daha fazla parça yoktur. Tamamlanmamış kürtajlarda yani kısmi kürtajlarda kürtaj yapılması gerekir. Eksik kürtajlarla tam kürtaj beklenebilir, ancak kanama ve enfeksiyon için iyi bir takip bakımı gereklidir. Bu süreç uzun olacağı için kürtaj yaptırmak daha sağlıklıdır.
Kürtaj nasıl yapılır ?
Hasta hastaneye yatırılarak veya sonrasında eve gönderilerek kürtaj yapılabilir. Sedasyon veya genel anestezi hastanın rahatlığı için iyidir. Kürtaj prosedürü için:
- Enfeksiyonu önlemek için antibiyotik başlanır.
- Servis (serviks) sıkı ise, yeterli olana kadar büyütülür.
- Plastik kanüller ile vakum emme veya küret ile kürtaj
- Operasyon hemostaz ile sona erer.
Kürtaj Riskleri
anesteziye bağlı riskler; Solunum, aspirasyon ve diğer riskler
kanama
Rahim ve diğer organlarda enfeksiyon
rahim perforasyonu
servikste yırtılma
Yetersiz kürtaj için tekrarlanan kürtaj
Deneyimli ellerde yapılan kürtajın neredeyse risksiz olduğu unutulmamalıdır.
Kürtaj Sonrası
Kürtajdan sonra genellikle 1-2 saat içinde eve gidebilirsiniz. Komplikasyonlar ortaya çıkarsa, hasta daha uzun bir süre boyunca gözlenir. Antibiyotik ve ağrı kesici alınması planlanır. Kürtaj sonrası evde dikkat edilmesi gerekenler:
Normal aktivite genellikle birkaç gün içinde geri döner ve ilk 24 saat içinde çok sıkı çalışma dışında her şey yapılabilir.
İlk 24 saatte ağrı, ağrı kesici ilaç gerektirecek kadar şiddetli olabilir.
Hafif kanama ve kasık ağrısı normaldir. Bazen 2 hafta kadar sürebilir.
2 hafta boyunca cinsel ilişki, vajinal duş yapılmamalıdır.
Tamponlar bir sonraki adet dönemine kadar kullanılmamalıdır.