
Hamileler Nasıl Beslenmeli?
Hamilelerin beslenmesi anne adayı olunması yolundayken oldukça önemlidir. Hamilelik döneminde doğuma kadar yaklaşık 4 ile 11 kilo arasında bir kilo alınması söz konusudur, fakat daha üstünde kiloların alınması annenin sağlığına zarar verebilir. Bu aralıkların üstüne çıkan kişilerin kalorisi yüksek besinler tükettiğinin göstergesi olabilir.
Hamilelik döneminde, 12. haftaya kadar vücutta hormonlar oldukça hızlı bir şekilde artışa uğrar. Hormonların anormal artışından dolayı; etraftaki kokulara karşı hassas olunması, sindirim sisteminde sorunlar yaşanması, mide bulantıları ve kusma sorunları ortaya çıkmaya başlayabilir. Bu sorunların sonucunda beslenme düzeni tamamen bozulabilir, dengeli ve sağlıklı beslenmek oldukça zor olabilir. Anne karnında bebeğin gelişimi ve büyümesi için beslenme önemlidir.
Hamileler İçin Beslenme Neden Önemlidir?
Hamileler ne yer sorusuna yanıt olarak; ilk 3 ay kişilerin kendi isteğine göre beslenmesinde bir sakınca yoktur. Hamileliğin 3. ayı bittikten sonra vücuttaki hormonlar uyumlu bir şekilde düzene girmeye başlar. Bu aydan sonra annenin beslenmesi direkt olarak bebeği etkileyen bir faktör olacaktır. Hamilelik sürecine adapte olunmasıyla daha planlı bir şekilde beslenme listesi hazırlanabilir.
Planlı bir şekilde hamile kalınması durumunda, yaklaşık 3 ay önceden; plansız gelişen hamileliklerde ise ilk 3 ay takviye olarak folik asit alınabilir. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonların farklılık göstermesi ve artması sonucunda; annenin mide bulantısı, beslenmesini etkiler. Tuzlu, baharatlı, kokusuz ve yağsız yiyeceklerin tercih edilmesi hamile kişilerin beslenmesini destekleyebilir.
Hamileler İlk Aylarda Beslenmede Nelere Dikkat Etmeli?
Hamilelerin yiyecekleri ilk aylarda dikkatli bir şekilde seçilebilir. Mide bulantılarının önüne geçilmesi için gerekli olabilir. Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, balık ve yumurta gibi protein ağırlıklı besinlerin alınması, her bireyde olduğu gibi önemlidir. Fakat özellikle koku konusunda gelişen hassasiyet durumunda hamile kişiler kendini yemek için zorlamamalıdır.
Bebek, anne karnında geçirdiği ilk 3 ay boyunca annenin beslenmesinden herhangi bir şekilde etkilenmez. Bu nedenle ilk üç ay hamile kişiler beslenme konusunda özgürdür. Her ne kadar özen gösterilmesi gerekmeyen aylar olsa da katkı maddesi içerikli zararlı besinlerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
Hamileler Günde Kaç Kalori Almalıdır?
Hamile yiyecekleri hazır gıdalardan seçilmemelidir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyen besinler oldukları için tüketilmesi sağlıksızdır. Hamileliğin 3. ayı itibari ile hormonlar düzene girerek vücudun daha adapte olduğu bir duruma gelir. Psikolojik olarak da rahatlayan hamile kişiler, artık bebeğin gelişimi için beslenmesine dikkat etmeye başlamalıdır.
Hamileliğin bu süreçleri geçildikten sonra, günlük olarak 2200 kalori enerji alınması gerekir. Beslenme seviyesi arttırılarak gerekli enerji vücuda verilmelidir. 3 ana öğün ve ek olarak 3 ara öğün şeklinde beslenmek doğru olur. Öğünlerde yemek seçerken, kan değerini dengeleyecek ürünleri tercih etmek faydalı olabilir. Yoğurt, meyve ve süt gibi besinler ile sağlıklı gıdalar tüketirken aynı zamanda açlık hissini yönetebilirsiniz.
Hamileler Gün İçinde Hangi Besinleri Tüketmelidir?
Hamile beslenmesi günlük olarak planlanmalı ve bu plana uyulmalıdır. Düzenli bir şekilde alınması gereken besinler vücuda temin edilmelidir. Gün içinde hamilelerin en az 1 kase yoğurt, peynir ve 1 bardak süt tüketmesi gerekir. Hafta içinde en 3 gün olacak şekilde yumurta tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu ürünlerin protein açısından zengin olması, tüketilmesini önemli kılar. Hamilelik döneminde protein alımı, bebek gelişimi açısından son derece önemlidir. Yumurta, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesine dikkat edilmeli ve es geçilmemelidir.
Bebeğin sinir ve kas sisteminin gelişmesi, hormonlarının dengeli bir şekilde çalışması ve vücut büyümesi için protein kaynakları sayesinde doğru bir şekilde ilerleyebilir. Kırmızı etin protein açısından önemli bir kaynak olduğu unutulmamalıdır. Haftada en az 2 gün olacak şekilde öğünlere dahil edilmelidir. Hem protein hem de Omega 3 açısından zengin olan balık ise bebeğin göz ve beyin gelişimine oldukça destekçi bir üründür. Bir haftada 350 gramı geçmeyecek şekilde taze balık tüketilebilir. Özellikle akşam öğünlerinde zeytinyağlı yemekler tercih edilebilir, sindirim sistemini çalıştıran ve vitamin kaynağı olan bir üründür. Omega yağ asitleri açısından kuruyemiş tüketmeyi ihmal etmemek gerekir. Hamileler için yararlı besinler bu şekilde sıralanabilir. Tatlı tüketimini de oldukça aza indirmek bu süreci daha sağlıklı geçirmenizi sağlar.