Hamileler Nasıl Spor Yapar?
Hamile spor yapılması, kişilerin bu dönemi daha sağlıklı bir şekilde geçirmesine yardımcı olur. Kalp ve damar sağlığının yanında ayrıca daha kolay bir şekilde doğumun gerçekleşmesini sağlar. Doktorun spor yapılmasının sakıncalı olacağını belirtmediği durumlarda, hamileler spor yapmalıdır. Kişilerin hamle olmasından dolayı dikkatsiz bir şekilde spor yapması tehlikelidir.
Vücut ısısı ve kalp atışlarının yükselmesine neden olacak yoğun tempolarda spor yapılmamalıdır. Su içmek, vücut ısısını sabit tutmaya yarayacak en önemli yardımcıdır, spordan önce ve sonra tüketilmelidir. Uygun kıyafet seçimi yaparak terlemenin önüne geçilmelidir. Gerekli önlemleri almadan bilinçsizce yapılan sporlar, hem anneye hem de bebeğe zarar verebilir.
Hamilelerin Spor Yapması Önemli midir?
Hamilelerin spor yapması riskli durumlar haricinde oldukça faydalıdır. Doktora danışarak düzenli olarak spor yapılmaya başlanabilir. Sporun hamileler için sağladığı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hormon bozukluklarından dolayı yaşanan uykusuzluk sorunu azalır,
- Normal doğumların daha kolay olmasını ve sancının azalmasını sağlar,
- Bel ve sırt bölgesinde oluşan ağrılar azalır,
- Hamilelikten dolayı oluşabilecek duruş bozukluklarını önler,
- Kilo kontrolü açısından fayda sağlar,
- Şişliğe sebep olan ödemler kolayca vücuttan atılabilir.
Kalp hastalığı, yüksek tansiyon, daha önceden düşük yapmış olunması, aşırı zayıf ya da kilolu olunması gibi durumlarda spor yapmak tehlike oluşturabilir. Bu konularda doktorunuzdan tavsiye almak en doğrusu olur.
Hamileler İçin Uygun Spor Dalları Nelerdir?
Hamileler spor seçiminde dikkatli olmalıdır. Vücut ağırlıklarının artması ve karınlarında bir bebek taşıdıkları için bilinçsiz davranışlar sergilememelidir. Oldukça tehlikeli sonuçlara yol açılabilir. Bu nedenle her zaman uzman bir kişinin görüşünü almak faydalıdır. Hamile kişiler için uygun olan spor dalları şu şekilde sıralanabilir;
- Aerobik,
- Tempolu koşu,
- Yüzme,
- Hafif tempolu yürüyüş,
- Pilates,
- Kegel egzersizler,
Hamilelerin yapacakları sporlar olarak çoğaltılabilir. Daha çok hafif sporların seçilmesi gerekir, vücudu hiçbir şekilde zorlamayacak şekilde tercih yapılmalıdır. Spor seçimi konusunda yine doktordan yardım alınabilir. Spor yapılacağı zaman profesyonel olarak destek alınabilir. Spor konusunda deneyimi olmayan kişilerin özellikle bu dönemde destek alması daha sağlıklı olabilir.
Hamilelik öncesinde spor yapan kişiler biraz daha avantajlı olabilir. Vücudun sahip oldu güç ile biraz daha uzun süreli antrenmanlar yapabilir. Yaklaşık 30 ile 45 dakika arasında zorlanmadan spor yapabilirler. Hamilelikten önce hiç spor yapmamış kişilerin başlarda, 5 ile 10 dakika arasında yapması yeterli olabilir. Yavaş bir şekilde başlayarak daha sonra süre artışı yapılabilir ya da gün içinde 30 dakika bölünerek uygulanabilir. Aerobik özellikle kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir seçim olabilir.
Hamilelikte Spor Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Hamile egzersizleri haftada en az 3 gün olacak şekilde, 1 dakikada 110 ile 120 arasında kalp atışını geçmeyecek ve sabit tutacak şekilde yapılabilir. Yaklaşık 15 dakikalık egzersizler yapılabilir, yürüyüş gibi daha hafif antrenmanların günlük olarak tercih edilmesinde bir sorun yoktur. Kişiyi zorlayacak ve ağır egzersizlerin hepsinden kaçınılmalıdır. Egzersizler esnasında vücudun tepkileri, sürekli olarak gözlenmelidir ve yorulduğunuzu işaret eden durumlarda zorlanmadan spor yapmaya ara verilmelidir. Pelvik bölgesinde bulunan kasların korunması son derece önemlidir. Hamilelik sürecinde rahmi koruyan ve esnek olması gereken kaslardır. Genel olarak vücutta bulunan kasların hiçbirine zarar vermeyecek sporların tercih edilmesi gerekir.
Spor yapmaya başlamadan önce ısınma hareketleri oldukça önemlidir. Sadece hamile kişilerde değil spor egzersizlerine başlamadan önce herkesin yaptığı hareketlerdir. Böylece kaslar zarar görmeden egzersiz yapılabilir. Antrenmanı sonlandırmadan önce soğuma hareketleri ile bitirmek gerekir. Terli bir şekilde spora son vermek sağlık sorunlarına yol açabilir.
Hamileler için sporun faydaları bulunurken dikkat edilmesi gereken birçok konu da bulunur. Egzersizler esnasında vücut ısısının 39 derece üzerine çıkmaması için çaba gösterilmelidir. Aksi durumlarda soğuma hareketleri ile spora son verilmelidir. Hamileliğin 4. ayına geçiş yapıldıktan sonra, mekik ve kıvrılma gibi hareketlerin yapılmasına son verilmelidir. Hamileliğin 4. ayından sonra sırt üstü yatarak egzersiz yapılmamalıdır. Bisiklet, voleybol, kayak, basketbol, at binme ve jimnastik gibi spor dallarından tamamen uzak durulmalıdır. Uzman doktorlardan her konuda yardım almak daha güvenli bir şekilde spor yapılmasını sağlar.