Kadın Ve Hamilelik
Trend

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ? 2023

Hamile Belirtileri Nasıl Olur ?

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik belirtileri kadınların bazı dönemlerde oldukça merak ettiği konulardan biridir. Hamilelik, kişiye öze bir durum olduğu için belirtileri kişiler arasında farklılık gösterebilir. Özellikle belirtilerin hangi sıklıkta ve şiddetle görüldüğü değişkendir. Hamilelik söz konusu olduğu zaman ilk 1-2 hafta içinde belirtiler görülmeye başlayabilir.

Hamile kişilerde ortaya çıkabilecek olan belirtilerin pek çoğu regl dönemlerinde görülen belirtiler ile ortaktır. Bu nedenle bazı kişilerin gebe olup olmadığını anlaması, belli bir süre geçtikten sonra olabilir. Dört haftalık regl döngüsünden dolayı gebelik şüphesi uyanmayabilir. En belirgin özelliklerden biri olan regl gecikmesi, gebelik durumunu ilk ortaya çıkartan belirtilerden biri olabilir. Regl gecikmesi, regl belirtileri gibi durumlar kadınların sık rastladıkları durumlar olabildiği için ilk zamanlar gebelikten şüphelenilmeyebilir.

Hamilelik Belirtileri Erken Dönemde Nelerdir?

Regl gecikmesi, hamile olduğunu anlama konusunda yardımcı olsa da hamileliğin ilk haftalarında regl kanaması gibi küçük kanamalar görülebilir. Yerleşme kanaması olarak adlandırılan kanamanın gelmesi nedeniyle kişiler reglhamilelik belirtileri oldukları düşüncesine kapılabilir. Erken dönemde kendini belli eden diğer belirtiler araştırılarak daha sağlıklı bir sonuca varılabilir. Erken dönemde hamilelik belirtisi olarak şunları sıralamak mümkündür;

  • Duyguların ani şekilde değişmesi,
  • Göğüs bölgesinde yaşanan şişlik ve hassasiyet,
  • Halsiz olma durumu ve sürekli uyku hali,
  • Göğüs ucunda bulunan halkanın renginin koyulaşması,
  • Kasık ve bel bölgesinde şiddetli ağrılar,
  • Vücudun belli yerlerinde şişkinlik,
  • Gün içinde idrara çıkma sıklığının artması,
  • Ekstrem bir aktivite yapmıyorken kalp atışlarının hızlanması,
  • Etraftan gelen kokulara karşı daha hassas olunması,
  • Vücut ısısında anormal artışlar.

Hamlelik belirtileri erken dönemlerde genellikle bu şekilde ortaya çıkabilir. Kişiye göre değişen belirtiler olduğu için bu belirtilerin yaşanması gebelik belirtisi olmayabilir. Regl gecikmesinden sonra bu belirtiler kontrol edilebilir. Kadınlar regl dönemlerinde bu belirtilerin birçoğunu yaşar. Bu nedenle erken dönemlerde gebelik oldukça zor anlaşılabilir. Belirtilerin daha sık ya da daha şiddetli bir şekilde yaşanılması durumunda gebeliğe işaret ediyor olabilir.

Hamilelik Belirtileri Kaçıncı Haftada Başlar?

Hamile kalmak insan vücudu üzerinde yaşanan en olağanüstü durumdur. Gebeliğin ilk dört haftası kesin karar vermek için erken bir süre olabilir. Aynı zamanda regl döngüsü içinde kaldığı için anlamak mümkün olmayabilir. Belirtiler, ilk üç ayın ilk iki haftasında kendini göstermeye başlayabilir. Hamileliğin 4 ile 6. haftası arasında göğüste değişmeler başlayarak şişlik ile büyüme başlayabilir. Biraz daha ilerleyen sürelerde göğüs ucunda renk değişikliği, koyulaşma gözlenmeye başlanır.

4 ve 6. haftalarda başlayan mide bulanması ve kusma belirtisi artarak özellikle 9. hafta üst seviyelere ulaşır. Gebeliğin ilerlemesi sayesinde, 8 ile 10. Haftalar arasında kalp ritminde hızlanmalar görülebilir. Kadınlarda üreme fonksiyonunu arttıran hormon ve hamilelik dönemine adapte olunmasını sağlayan hormonların artışı ile kalp hızında artışlar yaşanabilir.

Hamilelik Testinin Ne Zaman Yapılması Doğru Olur?

Hamile olduğunu anlamak için en doğru yollardan biri hamilelik testi yapmaktır. Testi yapmak için doğru zamanı beklemek sağlıklı bir sonuç doğurabilir. Regl gecikmesi durumunda bir hafta içinde yapılan hamilelik testleri büyük orada pozitif çıkar. Hassasiyeti düşük testler oldukları için kan tahlilleri daha doğru seçenekler verebilir.

Hamilelik hormonu en erken ilişkiden 9 ile 12 gün arasında pozitifleşebilir.  Son regl tarihinin bilinmesi ya da regl düzeni olmayan kişilerin yaklaşık 2 hafta beklemesi iyi olabilir. Kan tahlilleri sonucuna göre; pozitif ya da şüpheli çıkılması durumunda değerler takibe alınmalıdır. Gebelik belirtileri sonucunda kan tahlili en doğru sonucu verebilir.

Belirtiler ve kan tahlili sonuçlarından sonra hamile kalınan hafta ve doğum zamanını hesaplarken, kişi son regl tarihine göre hesaplama yapabilir. En son regl tarihinin net bir şekilde bilinmesi önemlidir, bu tarih üzerine 280 gün eklenerek tahmini olarak doğum tarihi belirlenebilir. Net tarih olmamakla beraber öncesinde ya da sonrasında doğum gerçekleşebilir. Hamilelik nasıl anlaşılır sorusuna verilecek en net cevap kişinin sağlık durumunu yakından takip etmesidir. Farklı durumlarda yaşanabilecek belirtiler olsa da normale göre daha farklı görülebilir. Bu durumlarda kişilerin kendisini bir süre gözlemlemesi gerekebilir. Her zaman uzmanlardan destek almak güvenli bir sonuca ulaşılmasını sağlar.

 

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?
  8. Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde
  9. Bebekler İçin Zaman Rehberi
  10. Döneme Göre Bebek Gelişimi
  11. Çocuk Gelişim Dönemleri
  12. Mantık Kurma Becerisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu