Kadın Ve Hamilelik
Trend

Hamilelik Hakkında 10 Yanlış Bilgi

10 Yanlış Bilgi

Hamilelikte iki kişilik yemek yemek, hamilelikte tüm seyahatleri iptal etmek, mümkün olduğunca az hareket etmek ve sporu sınırlamak… Tüm bu bilinen kötü alışkanlıklar hamilelikte anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.


1- “Hamilelik 9 ay sürer”

DOĞRU DEĞİL! Hamilelik, adetin son gününe göre hesaplanır. Son adet tarihine 7 gün ekleyin ve aydan 3 gün çıkarın. Buna göre doğum tarihi, son adet döneminden 40 hafta

 sonra belirlenir. Bu tahminlere göre doğum tarihini tutma olasılığı %70 civarındadır. Ayrıca bazı anne adaylarının %10 olasılıkla çeşitli nedenlerle erken doğum yaptığı da unutulmamalıdır.

2- “Anne adayı 2 yaşadığı için 2 kişilik yemek yemeli”

DOĞRU DEĞİL! Anne adayının hamilelikten sonra iki kişilik yemeye başlaması yanlış bir yeme davranışıdır. Anne adayı hamilelik sırasında sadece 9-16 kg almalıdır. Besin kalitesi ve beslenme alışkanlıkları da çok önemlidir. Fazla kilo almamak için dengeli beslenmeli ve aynı zamanda egzersiz yapmalısınız.

3- “Hamilelikte seks bebeğe zarar verir”

DOĞRU DEĞİL! Hamilelik cinsel hayata engel değildir ve bebeğe zarar vermez. Cinsel yaşam, yalnızca anne adayının düşük veya erken doğumla tehdit edilmesi durumunda kısıtlanır.

4- “Anne karnındaki bebeğin kılları çoksa gebelik bulantı ile geçer”

DOĞRU DEĞİL! Bebeğin saçlarının çıkmaya başlaması anne adayının mide problemlerinde artışa yol açmaz. Gebeliğin ilerleyen haftalarında bebeğin diyaframa ve mideye baskı yapması veya çok fazla yemek yemesi nedeniyle mide problemleri artar. Mide ekşimesi ve reflü hastalığı, az ve sık yemek yemek, uyurken yüksek yastık kullanmak ve bazen doktorunuzun önerdiği ilaçları almakla önlenebilir.hamilelik

5- “Hamileyken uçağa binmek düşükle sonuçlanabilir”

DOĞRU DEĞİL! Hamileyken seyahat etmek zararlı değildir. Ancak kısa mesafeler, 2 saat veya daha kısa süren araba yolculukları ve mümkün olduğunca uçak yolculuğu tercih edilmelidir. Hedef, tıbbi tesislerin sınırlı olduğu uzak, tehlikeli bir yer olmamalıdır.

6- “Herhangi bir prematüre bebek ya hayatta kalamaz ya da bebek sağlıksız olur”

DOĞRU DEĞİL! Prematüre bebekler daha az yaşamazlar, aksine kilo alırlar. Özellikle tam donanımlı yeni doğan yoğun bakım üniteleri bulunan hastanelerde 24 ile 26 hafta ve üzeri doğan bebekler yaşayabilir. Bebeğin normal şartlarda anne karnında kaldığı ideal süre 38 haftadır ve zamanında doğum daha sağlıklıdır. İyi bir bakım ile prematüre bir bebek yaşıtlarının gelişim düzeyini hızla yakalayabilir ve hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilir.

7- “Hamile kadınlar röntgen cihazından geçemez ve akciğerlerini filme alamazlar”

DOĞRU DEĞİL! Radyon hamile kadınlar için risklidir ancak röntgen cihazları hamile kadınlar ve bebekleri için çok fazla risk oluşturmaz. Ayrıca göğüs röntgeni sırasında alınan radyasyon dozu çok küçük olduğu için güvenilirdir.

8- “Hamile kadın canının çektiği yemeği yemezse bebeğin bir uzvunu kaybeder”

DOĞRU DEĞİL! Aşerme hamile kadınlar için psikolojik bir durumdur. Hamilelik döneminde anne adaylarının temel kuralı doğru ve dengeli beslenme olmalıdır. İstediğini yemenin bebekte organ yetmezliğine yol açacağı inancı doğru değildir.

9- “Hamilelik sırasında egzersiz yapmamalısınız”hamilelik spor

DOĞRU DEĞİL! Hamilelikte hareketsizlik hem annenin hem de bebeğin hayatı için risklidir. Bu dönemde ağır ve yorucu egzersiz yapılmamalı, ancak düzenli yürüyüş, yüzme ve hafif egzersizler önerilir. Düzenli egzersiz yapan anne adaylarının doğum sürecini çok daha kolay atlattığı unutulmamalıdır.

10-Hamilelikte saç ve makyajın boyanması bebeğe zarar verir”

DOĞRU DEĞİL! Anne adayları hamilelik döneminde saçlarını boyayabilirler ancak genel olarak kimyasallardan uzak durmalısınız. Araştırmalar, hamileliğin 3. ayından sonra saçlarınızı boyamanın zararlı olmadığını göstermiştir. Makyaj malzemelerinde minimal dozlarda kullanıldığı sürece herhangi bir zararı yoktur. Ayrıca anne adaylarının hamilelik döneminde bakımlı ve rahat olmaları da oldukça önemlidir.

AYRICA


  1. Meyve tok tutar, vitamin deposudur

    Meyve sizi doyurmaz, acıktırır. Aç olduğunuzda yumurta ve süt gibi besinler sizi tok tutar ve protein ihtiyacınızı karşılar. Meyve sağlıklı bir besindir ancak içerdiği şeker nedeniyle özellikle hamilelik döneminde aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

  2. Hamilelikte saç boyanmaz

    Hamileliğinizin ilk 12 haftasından sonra saçlarınızı boyayabilirsiniz.

  3. Hamilelikte ameliyat yok, ilaç yok

    Hamilelik sırasında alınabilecek birçok ilaç vardır. Doktorunuza danışarak ilaç kullanabilirsiniz. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde hamilelikte ameliyat olmak bile mümkündür.

  4. Hamilelikte bol miktarda tüketilen ceviz, bebeğin zekasını geliştirir.

    Çocuğun zeki olması için bir avuç ceviz yemene gerek yok. Faydalıdır ama abartmadan her gün 1-2 ceviz tüketmek yeterlidir.

  5. X-ray makineleri zararlıdır

    Havaalanları gibi yerlerde röntgen makinelerinden geçmenin bir zararı yoktur. Bu cihazların yaydığı ışınlar X-ışınları değildir.

  6. Hamilelikte her şey yenebilir.

    Aksine normalden çok daha dikkatli beslenmek gerekiyor. Her şey yenmez.

  7. Tatlı ultrasondan önce yenmelidir.

    Çocuğun çok hareket edebilmesi ve her tarafı görebilmesi için ultrason öncesi çikolata gibi tatlı yiyecekler yemek son derece zararlıdır.

  8. Hamilelikte düz ayakkabı giyilmelidir

    Hamilelik sırasında daire giymek ve çıplak ayakla yürümek, tüm baskıyı bacaklarınıza yüklemek anlamına gelir. Bu nedenle hafif topuklu ayakkabılar veya spor ayakkabılar kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Dadaloji sizlere kaliteli hizmet sunabilmek için sürekli araştırma ve öğrenme durumundadır. Reklamlar sistemimizin aktifliği ve devamı için gereklidir. Lütfen reklamları açarak bizlere destek olun. Teşekkürler.