Dadaloji

Kitap Okumanın Bebeklere Faydaları

kitapvefaydaları

Kitap okuyan bir bebek daha hızlı ve çabuk konuşabilir

Sevincinizin yanı sıra, bebek dünyaya geldikten sonra bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra hissettiğiniz sorumluluk duygusu da farklıdır. Ne yemeli, ne giymeli, ne kadar uyumalı, ne zaman oynamalı gibi sayısız soru ve düşünceniz olabilir. Sağlığı ve buna bağlı olarak beslenmesi önceliğinizdir, ancak eğitimini de düşünebilirsiniz. Elbette eğitim evde başlar. Okula gitmeden önce bebeğinizin gelişimi için yapabileceğiniz şeylerden biri de kitap okumaktır. Bebeğiniz için bir kitap okuyacaksınız; ama hangi kitabın uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Bu tamamen normaldir; çünkü bebekler ve kitaplar konusu anne babalar için hep soru işaretli bir konu.

Bebeğinize kitap okumak

Bebeğin dil öğrenme ve dilleri ayırt etme yeteneği bir yetişkininkinden çok daha gelişmiştir. Yeni oluşan nöronlar ve nöron bağlantıları nedeniyle kitap okumak, bebeğin dil öğrenmesi ve dil gelişimi için de en iyi araçlardan biridir.

Kitabı okurken çıkardığın seslerden, kelimelerin ritminden, bebek konuşmasının yapısından, telaffuzlarından vb. tüm bu bilgileri alıp kaydediyor, o henüz konuşmaya başlamasa bile beyni tüm bu bilgileri algılar ve kaydeder. onları kurtarır. Doğumdan itibaren bebeğin beyin gelişimi çok tazedir ve bu zamanlarda ona vereceğiniz uyaranlardan çok faydalanacaktır. Kitap ona bu tılsımları çok iyi bir şekilde verebilir; bebek kitaplarındaki renkler, şekiller, hayvanlar, araçlar gibi. Özellikle 6 ila 12 ay arasında, bebek sürekli işaret ettiğiniz ve işaret ettiğiniz nesneleri hatırlayacaktır. Okumak, bebeğin duygusal ve entelektüel gelişimi için de çok önemlidir.

Bebeğinize kitap okumanın inanılmaz faydaları

Kitaplar, ebeveynler ve çocuklar arasında etkili iletişim için en temel araçlardan biridir. Bebeğin dil gelişimi için oldukça faydalı olan kitaplar kısa sürede bebeğinize tanıtılmalıdır.

Kitap okumak zihinsel bir eylem olduğu kadar kültürel bir eylemdir. Kitap okumak küçük yaşta alışkanlık haline gelirse, çocuğunuzun büyüdüğünde kitap okumayanlardan bir adım önde olması kaçınılmazdır.

Bebeğinize kitap okumanın faydalarına geçmeden önce bilmelisiniz ki bu konuda anne babalara büyük sorumluluk düşmektedir. Bebekler söylediğiniz her şeyi anlamayabilir, ancak bebeğiniz onlarla konuşmak için büyüyene kadar beklemeniz gerekmez.

Bebeğinize kitap okumak, onunla geçireceğiniz verimli aktivitelerin sadece başlangıcıdır. Ebeveynler ve çocuklar arasında çok daha kaliteli bir iletişim sunar.

Bir bebek 1 yaşına geldiğinde ana dilindeki tüm sesleri öğrenmiş olur, bu nedenle onlara çok kitap okumak daha farklı sesleri öğrenmelerine yardımcı olacaktır.

Bebeğinize ne kadar erken okumaya başlarsanız, gelişimini hızlandırmak için o kadar erken adımlar atabilirsiniz.

Çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından okunan çocuklar, 2 yaşına kadar yaşıtlarına göre daha fazla kelime öğrenirler.

bebek

Bebeklere Kitap Okumanın Faydaları;

  1. Bebeğe erken yaşta iletişim kurmayı öğretir.
  2. Renkleri, sayıları, harfleri ve şekilleri kullanarak bilgileri eğlenceli bir şekilde öğrenmelerini sağlar.
  3. Dinleme becerilerinin yanı sıra hafıza ve kelime dağarcığının gelişimini destekler.
  4. Bebeğin çevresinde olup bitenleri öğrenmesini sağlar.
  5. Okumak, bebeğinizin sosyal ve duygusal karakterinin oluşmasında önemli bir rol oynar. Sesinizdeki tonlama farklılıklarını ve aksanları belirlemeye yardımcı olur.

Farklı yaş grupları için ideal kitap seçimi ne olmalı?

Çok küçük bebekler kitaplardaki resimlerin ne anlama geldiğini anlamazlar, ancak oldukça iyi konsantre olabilirler. Resimlerdeki parlak renkler, suratlar ve desenler dikkatlerini çekiyor. Kitap okurken bebeğinizin dinlenmesine ve huzur içinde uyumasına izin verin.

4-6 aylık bebekler kitaplara ilgi gösterir. Tutmayı, dokunmayı ve ağzınıza koymayı deneyebilirsiniz. Bu nedenle bu ay grubundaki bebekler için kumaş kitapları tercih edebilirsiniz.

6 ila 12 ay arasında kitaptaki resimleri anlamaya başlarlar. Kitabı okumaya başladığınızda, çocuğunuz gürültüyle karşılık vermeye çalışır. 12 aylık olduğunda sayfaları çevirmeye çalışacaktır.

Kitabı ne zaman okumalısınız?bebek

Bebeğinize okumanız gereken tek şey siz, bebeğiniz ve bir kitaptır. İlk günlerimde sadece birkaç dakika okumanız yeterliydi ama bunu defalarca tekrarlamanız gerekiyor. Kitabı bir seferde bitirmeye çalışmak bebeğinizin dikkatini dağıtabilir.

Her gün belirli bir okuma saati ayarlamalısınız. Özellikle yatmadan önce kitap okumayı alışkanlık haline getirirseniz, çocuğunuzun uykuya dalması daha kolay olacaktır.

Bebeğinize kitap okumak için yapmanız gerekenler;

Okurken bebeğinize sarılın, ona güven verir ve aranızdaki bağı güçlendirir.
Sesinizin tonunu kitaptaki karakterlere uyacak şekilde değiştirin, aksanları atlamayın.
Kitabı doğrudan okumaya, resimleri yorumlamaya ve soru cevap şeklinde ilerlemeye çalışmayın.
Kitabı okurken şarkılar, ninniler söyleyin, hayvanları taklit etmekten kaçının, bu sayede kitap okumanın eğlenceli bir aktivite olduğunu anlayacaklardır.
Bebekler tekrarı severler ve bu şekilde öğrenirler. Kitabı tekrar okumaktan korkmayın.
Bebeğiniz için kitap seçerken çok basit, tekrar eden metinler ve bol resimli kitap seçin. Yumuşak dokulu bez kitaplar bebeğiniz için idealdir.

Çocuğunuza okuma alışkanlığı kazandırmak için mutlaka evinizde bir kütüphaneniz olmalıdır.

Çocuğunuzu cesaretlendirmek için oyuncak sepetine bir kitap bırakın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu