Montessori Çocuğa kendi başına kullanabileceği bir ortam vermeliyiz: Kendi küçük lavabosu, kendi açabileceği çekmeceler, kendi kullanabileceği gündelik eşyalar, kendi katlayıp-yayabileceği sevimli bir battaniyenin altında uyuyacağı küçük bir yatak… Ona, içinde yaşayabileceği ve oynayabileceği bir ortam vermeliyiz; sonra da onun kendi ellerini bütün gün kullanmasını gözlemeli, akşam kendi başına kıyafetlerini değiştirmesini ve kendi başına yatağına uzanmasını sabırla beklemeliyiz. “
Dr. Maria Montessori
Temel olarak çocuklara deneyimleme, deneyimleyerek öğrenme, seçim yapabilme, günlük hayatın içinde tüm aktivitelerini kendi yaparak çocuğun kendi kendine yetebilmesini amaç edinen Montessori felsefesi “Bir eğitimin başarı kriterinin çocuğun ne kadar mutlu olduğuna bağlı olduğunu” savunur. Montessori okullarında uygulanan eğitim çocuğun yaşam alanı olan evinde de devam eder.
Montessori felsefesine göre yetişen çocukların evdeki odalarının tasarımları da Montessori felsefesine uygun Montessori odaları haline gelir.
Montessori Yöntemine Göre Çocuk Odası Dekorunda 7 Madde
Montessori eğitiminin temelinde çocuğa deneyimleyerek öğretmek, seçme hakkı tanımak, kendi kendine yetebilmesi ve günlük hayatın içerisine girebilmesini sağlamak yer almaktadır. Çocuğun günlük yaşamında da Montessori felsefesine uygun bir şekilde yaşaması için çocuk odaları tasarımları da buna göre şekillendi. Montessori felsefesinde her şey çocuk içindir ve çocuk merkezlidir. Bu nedenle çocuğun kendisine yetebilmesi için çocuğun odasında bazı düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin, ilk yapılabilecek düzenleme çocuğun dolap sisteminde olmalıdır. Çocuğun giyecek dolabı erişebileceği ve rahatlıkla açıp kapayabileceği, giyeceklerini rahatlıkla alabileceği boyda olmalıdır.
• Bu dekorasyonun en önemli parçası: Montessori Yatakları
Montessori yatakları, alışılmışın dışında tarzı olan bir yatak çeşididir. Neredeyse bir yer yatağı görünümündeki bu yatakların amacı, çocuğun kimsenin yardımı olmadan yatağına yatabilmesini ve kalkabilmesini sağlamaktır. Bu yatakların bir diğer güzelliği ise, çocuğun yataktan düşme ihtimalini sıfırlamasıdır. Çok da estetik ve basit tasarımları olan bu yatakları renkli ışıklar ve oyuncaklarla da süsleyebilirsiniz.
• Her şey çocuğun boyuna göre.
Çocuğun kendi kendine yetebilmesinden bahsediyorsak koca dolapları ortadan kaldırmalıyız. Bu yöntemde kullanacağımız Montessori dolap seçiminin çocuğunun boyuna uygun, erişebileceği boyutlardan olması gerekiyor ki çocuk eşyalarını bu dolaplara zorlanmadan, başka birine ihtiyaç duymadan koyabilsin.
• Raflar aşağı iniyor.
Montessori çocuk odası dekorasyonunun önemli bir parçası da, genellikle odaların tepelerine kondurulan rafların aşağı inerek çocuğun seviyesine uygun monte edilmesidir. Çocuğun oyuncaklarıyla oynadıktan sonra raflarına kendi çabalarıyla yerleştirmesi için bu raflar da kendi boyuna uygun yükseklikte olmalıdır. İşi bittikten sonra oyuncakları yerine koyması, Montessori eğitiminin bir parçasıdır. Montessori okullarında çok önemli olan raf düzeni çocuğun evinde de aynı öneme sahiptir. Çocuk odasında eşyalarını düzenli olarak yerleştirebileceği, bulabileceği, fonksiyonel ve kendi boyuna uygun raf sistemleri oluşturulmalıdır. Çocuk bu sayede başkasından istemeye gerek duymadan kendi oyuncak veya meteryal seçimini yapabilecek ve işi bittikten sonra tekrar yerine koyabilecektir.
• Minyatür masa ve sandalyaye yer açın.
Montessori eğitiminde uygulanan bazı etkinlikler masa başında yapılıyor. Resim yapmak, zeka geliştirici obje oyunları oynamak gibi etkinliklerin, yine çocuğun tarafından kolay ve rahatça gerçekleştirilmesi için küçük ve çocuğunun boyutlarına uygun masa ve sandalyeleri seçmeliyiz. Böylece sürekli vurguladığımız gibi bu alanda da çocuk kendi kendine yetebilmelidir. Montessori okullarında etkinliklerin bazıları masada yapılır. Resim yapmak, zeka geliştiren materyaller ile çalışmak gibi etkinlikler için masa ve sandalyeye ihtiyaç vardır. Bu etkinliklere çocuğun evde devam edebilmesi ve kimseye ihtiyacı olmadan oturup kalkabilmesi için kendi boyuna uygun masa ve sandalyelerin olması gerekiyor.
• Karmaşadan uzak, düzenli bir oda.
Montessori eğitiminin temelinde sadelik yatar. Bu nedenle çocuğun odasını karmaşadan kurtarmak gerekiyor. Karmaşa, çocuğun dikkatini dağıtır. Özellikle oyuncaklarını muhakkak gruplandırmalıyız ve aynı gruptakileri bir araya toplamalıyız. Bunun için büyük ve kapaklı raflar tercih edebileceğimiz gibi, karton, ahşap kutular ve oyuncak sepetleri de tercih edebilirsiniz.
• Oyuncak seçerken basit düşünün.
Montessori oyuncakları, öncelikle çocuğunun duyu organlarına hitap etmelidir. 0-3 yaş arası çocuklara çıngıraklı, sesli, aynalı ve muhakkak ahşap oyuncak seçmeliyiz. İlerleyen dönemlerde motor gelişimine katkıda bulunacak yapbozlar, sayılı, yazılı, büyüklük ve küçüklük ayrımını yapabileceği oyuncaklar seçmeliyiz.
• Banyoyu da çocuğun boyuna getir.
Eğer imkanınız varsa, çocuğun kendi kendine rahatça kullanabileceği ve boyuna uygun klozet ve lavaboları banyomuzda kullanabiliriz. Bu Montessori yöntemi içinde önemli bir konudur ancak herkesin bunu gerçekleştirme imkanı ne yazık ki olmuyor.