Okul öncesi eğitim neden gerekli?
Okul Eğitimin temellerinin er çocukluk çağında atıldığını bundan sonra hepimiz kabul etmekteyiz. Yaşamın bilhassa ilk 3 senesinde annenin çocuğuyla beraber olması çocuğun romantik ve fiziki gereksinimlerini “annenin” karşılaması, çocuğun sıhhatli gelişimi için tercih edilen ve dilenen bir şart olduğu halde bilhassa ekonomik koşullar kadınların çalışma yaşamından ırak kalmasına imkan vermemektedir. Bu halde bakıcılardan faydalanma opsiyonu ister hacet yok mecburi bir duruma gelmektedir.
Ancak son dönemlerde “bakıcıların niteliği” de tartışılmakta ve bu vaziyet mektep evveli eğitimin önemini de artırmaktadır.
Ailenin etraf koşulları ne kadar iyi olursa olsun çocuğun yaşıtlarıyla beraber, tamamıyla çocuğun gereksinimlerine yönelik uygulanan elverişli bir ortamda ve yetkin eğitimcilerin gözetiminde ilköğretime hazırlanması, çocuklarımızın gelişimi yönünden daha pozitif neticeler vermektedir.
Anaokulunun önemi
Anaokulu, ilköğretime hazırlığın beraberinde, ailenin dışına atılan başlangıç olarak düşünülmelidir. Anaokulu, çocuğa bilgi aktarmaktan çok, çocuğun içerisinde var olan yeteneklerin serpilip gelişmesine yardım eder.
Anaokulu eğitimi çocukların kuralları tesirli bir biçimde öğrenebileceği bir kurumdur. Çocuk, yaşıtlarıyla temasa girerek beraber yaşamayı, yemek yemeyi, uyumayı ve oynamayı öğrenir.
Tüm bu bilgi ve deneyimin 6 yaşından evvela kazanılmasının asıl önemi çocuğun zihinsel ve romantik gelişimi için bu senesinin epey mühim seneler oluşudur. Bu dönemde edinilen veriler hem çok basit öğrenilmekte hem daimi olmakta ve öğrenme alışkanlığı ilerletmek yönünden ehemmiyet taşımaktadır.
Anaokuluna giden çocukların gitmeyenlere oranla ilkokulda çok daha ahenkli ve etkin oldukları bilinmektedir.
Okul evveli eğitim çocuklar için niçin gerekli?
1- Okul evveli sosyal ilişkileri geliştiriyor
Okul evvel verilen anaokulu eğitiminde 3-5 yaş arasındaki çocuklar, ev ortamından çıkarak ebeveynleri dışındaki şahıslarla de haberleşme kurmaya başlar. Bu dahi günlük hayat becerilerini artırması için ona fırsat yaratır.
Arkadaş ilişkileri ehemmiyet kazanır. Bir yandan oyuncaklarını yahut yiyeceğini paylaşmayı öğrenirken öte yandan karşılıklı haberleşme kurma becerisini yükseltir. Özellikle anasınıfındaki arkadaşlarıyla yaşadığı çatışmaları yönetmeyi öğrenmesi, ileriki yaşamında yarar sağlar. Bu vaziyet çocuğun çözümlemeyi öğrenmesini sağlarken, kendini nasıl ve ne vakit koruyacağına dair düşünce sahibi olmasına yardım eder. Gelişen haberleşme yeteneği yardımıyla bunun yanı sıra karşısındaki şahsa saygı duymayı dahi öğrenir.
2- Okul evveli eğitim gören çocuk eğitim yaşamı süresince fiziki açıdan dahi geri kalmamış olur
mektep evveli eğitim
Okul evvel verilen anaokulu eğitiminde bir başka mühim mevzu, fiziki gelişimdir. Anaokulu, çocuğun psikomotor olarak gelişimine dayanak sağlar. Parmak kaslarının gelişimi için çok önemlidir. Çünkü ince motor ve özensiz motor gelişimi anaokulunda gelişir.
Yapılan aktiviteler çocuğun kalem tutma, görsel boyama yahut makas kesme gibi işlemleri yapmasını sağladığından, çocuk ilkokula başladığında sınıftaki arkadaşlarından geri kalmaz. Tahtada gördüklerini daha rahat ve süratli bir biçimde defterine yazabilir. Bunun dışında, anaokulunda çocuğun yaptığı aktiviteler yardımıyla çocuk koşma, zıplama, fırlatma yahut tırmanma gibi özensiz motor işlevlerini dahi kullanır ve geliştirir.
3- Okul evveli eğitim öz güveni artırıyor
Okul öncesindeki dönemde anaokulunda eğitim alan çocuk, ebeveynlerinden uzakta, tek başına bulunduğu ortama ayak uydurmayı öğrenir. Kendi işini kendisinin yapması, problemleri kendisinin halletmesi ve birtakım kararları kendisinin vermesi lazım olur. Bu sayede kendisine olan güveni ve istiklal duygusu gelişir. Ve mutlaka bir cemiyet olarak yaşamanın gerektirdiği sınırlara ve kurallara uymayı dahi anaokulunda öğrenir.
4- Okul evveli yetenekleri keşif dönemi
Okul evvel anaokuluna giden 3-5 yaş arasındaki çocuğun sosyal ve romantik gelişimi koordine hareket etmeye başlar. Hayatına yeni dinamikler gelir. Anaokulunda uygulanan aktiviteler ile çocuk kendini tanımaya ve becerilerini keşfetmeye başlar. Bu sayede okula, bu becerilerini geliştirmiş olarak başlar. Tüm bu süreçte anaokulunun bir başka mühim yanı şayet çocukta var olabilecek rastgele bir gelişimsel problemi ercecik keşfedilir.
5- Dil gelişimi hızlanır
Evdeyken her çeşitli gereksinimi ana yahut bakıcı kimse yönünden, derhal ayrım edilip karşılanan çocuk çok çok konuşma gereksinimi duymayabilir. Oysa anaokuluna giden çocuklar bir aradayken, istediğini elde etmek için bahsetmek ve kendini ifade etmek zorundadır. Böylece çocuk, dili televizyondan değil, yaşayarak öğrenir. Ayrıca dil gelişimi yaşına göre yavaş ilerleyen çocuklar okula başladıktan birkaç ay sonra, dili kullanım yönünden önemli bir sıçrama yapmaktadır.
6- Çocukta akıl gelişiminin %70’lik alanı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi mektep evveli dönemindeki yaşlarda gelişiyor.
7- Çocuğun grup etkinliklerine katılımı, bağlantı kurmayı öğrenmesi ve sosyalleşmesi gibi olgular bu dönemde gelişir.
8- Okul evveli dönemde önüne geçilmeyen problemler, çocuğun bütün yaşamını negatif etkileyebilir.
9- Çocuk, anaokulunda edindiği dostlar ile değişik kültür ve aileden gelen çocuklar ile haberleşme kurmayı öğrenir. Farklılıklara saygı duymayı benimser.
10- Anaokulunda ilköğrenime hazırlanan çocuk, okulda daha iyi olur.