Dadaloji
Trend

Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

Çocuğun teknolojiyle ilişkisi nasıl olmalı ?

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji ve internetin hayatımız üzerindeki tesiri her geçen gün artıyor. Teknolojik ilerlemeler, bunun yanı sıra insanlara sonsuz haberleşme imkanı ve pek çok bilgiye kolaylıkla ulaşabilme talihi sunuyor.

Peki ama bu yayılan talih, hayat biçimimizi ve toplumsal dokuyu tehdit eden bir sorun mudur yahut yaşamamız üstünde nasıl bir tesire sahip?

Teknoloji Doğru Kullanıldığı Takdirde Olumlu Katkı Sağlar.

Anne babalar olarak bazı vakitler sizleri endişelendirse de online uygulama ve uygulamaların çocukların bilişsel ve sosyo-romantik ilerleme düzeylerine elverişli ve doğru bir biçimde kullanıldığı takdirde teknolojik vasıtalar bazı fırsatlar sunar. Yapılan incelemeler teknolojik araçların tüketiminin yaratıcılığı ve çok yönlü alaka arttırdığını, resim bulguyu çok süratli bir biçimde alıp işlemede çocuklara yardımcı olduğunu, resim zekâyı geliştirebildiğini göstermiştir. Ayrıca çocuk ve ergenlerin oynadıkları pek çok oyunun; strateji, düzenleme ve sorun çözme becerilerinin gelişimine dayanak olduğu bilinmektedir.

Her çocuğun yaş dönemlerine göre korkuları ve öfkeleri vardır. Çocuklar şayet korkularını meydana koyacak hiç bir yol bulamazlarsa şunlar bir süre bastırılsa dahi farklı ama eğreti tutum örüntüleri ile meydana çıkabilir. Ancak çizimlerle yahut oyunlar vasıtasıyla söze dökülen, işlenen korkular sıhhatli bir şekilde meydana konulabilir ve böylelikle çocukların korkularında bir eksilme olur. Ergenlik döneminde çocukların vücutlarının, duygularının değişiyor olması; ergenliğe adım atarken bir yandan kişiliklerini bulma çabasının yarattığı stresten ötürü hayat sürdürdükleri korkular dahi meydana çıkmaktadır. Çocukluklarını geride bırakmak; bireyselleşmeye başlamak onlar için bazı vakitler baş etmesi zor, büyük bir değişimdir. Her değişim tasa yaratabilir. Bu sebeple tasa ve korkularının üstünde egemenlik kazanmak talip ergenlerin bazı vakitler bu tür şiddet içerikli pc oyunlarına daha yoğun bir şekilde yöneldiğini görmek mümkündür.

Burada çocukların ve gençlerin oynadığı oyunlarla alakalı dikkat edilmesi gereken en mühim mevzu yaş sınırıdır. Ebeveynler olarak önceliğiniz; internette oynanan oyunlar ve sosyal platformlarda çocuğunuzun karşılaştığı içeriğin yaşına elverişli olup olmadığını denetim etmek olmalıdır.

Yaş Dönemlerine Göre Teknoloji Kullanımı Farklılık Gösterir.

Günümüzde çocuklar çok ufak yaşlardan itibaren teknoloji ile tanışmaya ve teknolojiye alaka göstermeye başlamaktadırlar. Bu alışkanlığın kazanılmasındaki etkenlerin başında ufak çocuğun ebeveyni model alması gelir. Bunun beraberinde televizyon, telefon, tablet gibi cihazların çocuklar ağladığında bir sakinleştirici yahut bezgin ana baba için soluk aldırıcı kalitede kullanılması dahi ilkin gelen nedenler arasındadır.

Her çeşitli ekranın, bilhassa ufak yaşlarda denetimli ve sınırlanmış kullanılmadığında, çocuğa yararından çok zararının olduğu bilinmektedir. Ekran karşısında çocuk pasif konumdadır ve tek taraflı bir haberleşme durumundadır. Oysaki çocuğun ana baba yahut bakım veren şahıs ile karşılıklı bağlantı içerisinde olmaya; sarılma, temas etme gibi fiziki ve romantik yakınlaşmaya gereksinimi vardır. Bu bağlantı, ileriki senelerde öğrenmenin esasını de oluşturur. Bu sebeple 0-3 yaş döneminde, en azından 2 yaşına kadar, ekran ile çocuğun ilişkiyi yok denecek kadar az düzeyde olmalıdır.

Teknoloji Kullanımının Yaş Dönemlerine Göre Kullanımında Öneriler;

  1. 3-6 yaş döneminde şayet çocuk bir yetişkinle haberleşme durumunda ve onun kontrolünde aşamalı olarak yarım saat ekran karşısında olur ama çocuğun tablette eğitici oyun ve çizgi film izlemesine müsaade verilse de kendine ilişkin bir tableti olmamasına ehemmiyet verilmelidir.
  2. 6-12 yaş aralığında günde en çok bir saat kadar çocuğun tek başına ekran karşısında olmasına müsaade verilebilir, ama çocuğun bu yaş döneminde de haberleşme kurma, gördüklerini ve yaşadıklarını anlamlandırma çabasının devam ettiği unutulmadan hususi hayata saygı kapsamında çocuğun takibi yapılmalıdır.
  3. 9-12 yaşlarındaki çocuğa sosyalleşme ortamı sağladığı için cep telefonu alınabilir. Öncesinde alınması ailenin kararı olmakla birlikte tavsiye edilmemektedir. Çocuk için sosyalleşmek kadar beklemek ve hayal kurmak dahi mühim ve gerekmektedir. Bu fırsatın aile yönünden sağlanması değerli bir deneyimdir.
  4. 12 yaşından itibaren çocuk aile denetiminde, bilgisayarın ortak bir alanda tüketimine başlayabilir. 12 yaşından sonra bu denetim azıcık azıcık azaltılabilir.

Çocuklar Teknoloji Kullanımı Konusunda Bilinçlendirilmeli.

Önemli olan bu süreçte çocuğu dijital dünya ile ilgili doğru bilgilendirmek ve çocuklara kendilerini korumalarını öğretmektir. Bu nedenle bazı ailelerin koruyucu kalitesi olan internet uygulamalarına başvurduğu bilinmekte ve bu programlar eksperler yönünden desteklenmektedir.teknoloji

Hayat tarzının değişmesi, çalışan ana adedinin yükselmesi, oyun kültürünün konumunu farazi arkadaşlıkların ve pc oyunlarının alması teknoloji bağımlığını tetikleyen ve bunun yanı sıra ebeveynlerin önemle üstünde durması gereken konulardır. İnternetin bilgi erişimini evlere ve okullara getirmesi sebebiyle çocukların eğitimi üstünde tesiri büyüktür. Fakat, internetin doğru kullanılmadığı ve bilgi erişimi yerine yalnızca oyun ve sosyalleşmek hedefiyle sarf edilen bir neden durumuna gelmesi bağımlılığı tetikleyen mühim bir faktördür.

Teknoloji bağımlılığı çocukların fiziki ve psikolojik sağlığına negatif tesir verebilecek bir sorun durumuna gelebilmektedir.

FİZİKSEL ETKİLERİ

El Bileği Sendromu:

Klavyeyi yahut fareyi kullanırken uygulanan ufak hareketlerin hastalığa yol açması muazzam gelebilir. Fakat aniden çok tekrarlandığı ve aylar, seneler boyu sürdürüldüğü için ufak el hareketleri neticesi, vakit içinde, bilhassa el bileği hizasındaki yapılarda bozulmalar meydana gelir. En sık görüleni el bileği belirtisidir. El bileği belirtisinde median sinir el bileği hizasında içinden geçtiği bileği kanalında sıkışır, yapısı bozulur ve fonksiyonunu yapamaz. Median sinir vazifesini yapmayınca elde uyuşukluk ve sızı, başparmak hareketlerinde ve el sıkma gücünde eksilme meydana menfaat, el becerisi bozulur, zarafet gerektiren el işleri yapılamaz.

Boyun kaslarında tutulma:

Belli bir duruşta çok vakit kalmakla boyun kasları kasılır. Bu vaziyet boyunda, ara sıra boyunla birlikte başın art kısımlarında sızı sertlik ve uyuşmaya yol açar. Çalışırken bireyin gerilimli olması, monitörün baş hizasından yukarda olması, tıpkı baş duruşunu değiştirmeksizin çok vakit devam etmek boyun tutulmasını kolaylaştırır.

Uyku saatlerinin azalması:

Bilgisayar tutkunları, birazdan kalkacağım diye gece geç zamana kadar otururlar. Oysa sabah kalkıp okula gideceklerdir. Televizyon uyutur; pc, bilhassa internet bireylerin aktif katkısına ve ilgisine tabi olmasından açıkgöz tutar. Bilgisayar tutkunu gecenin geç saatlerine kadar pc başındadır. Uyku azlığı neticesi çoğu kere kere kendini bezgin hisseder, acele sinirlenir, yoğunlaşma kuvveti azalır.

teknoloji

Gözlerde yorulma:

Sabit bir noktaya devamlı bakmak gözleri yorar. Gözlerin hareketi göz küresini hareket ettiren 6 farklı kasla sağlanır. Ayrıca gözler yakına ve uzağa baktığında, görüntünün retinaya odaklaşmasını sağlamak için, göz merceğini bombeleştirip yassılaştıran göz içindeki kaslar çalışır. Sabit bir noktaya devamlı bakmak gözleri yorar. Ayrıca ekrandaki görüntü ve ışık ayarının iyi yapılmamış olması, monitör ışığının titreşimli olması dahi göz yorgunluğunda tesirli olur. Bunlara uykusuzluk dahi eklenince çok vakit pc kullanan bireylerin gözlerinde bezginlik duygusal, kızarıklık ve yanma meydana menfaat.

PSİKOLOJİK VE SOSYAL ETKİLERİ

Ders dışında internette geçirilen sürede artım olması ve bu hale alışkanlık geliştirilmesi,
Uyku düzeninin değişmesi ve uykusuzluğa tabi olarak çocuklarda görülebilen yoğunlaşma eksikliği ve kızgınlık hali,
İnternette geçirilen vakit içinde alakalı olarak aileden ikaz aldığı takdirde tepkisiz kalması ve ara sıra ekstrem reaksiyon göstermesi sebebiyle meydana çıkabilecek aile içi haberleşme problemleri,
Tekrarlanan beden hareketleri sergilemeye başlaması (olduğu yerde sallanma yahut parmaklarıyla oynama gibi),
Bilgisayar, televizyon yahut oyun konsollarıyla geçirdiği sürenin çok oluşunun sosyal yaşamı etkilemesi, arkadaşlarla geçirilen sürenin kısıtlanması.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu