
Bebek aknesi, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde – genellikle yüz ve boyunda – gelişen sivilcedir. Bu durum yaygın görülür ancak çoğunlukla geçicidir. Bebek aknesi genellikle iz bırakmadan kendi kendine düzelir. Bebekler doğduktan 2 ya da 3. haftada görülür, 3 ila 6 ay içinde de kendiliğinden geçer.
Yeni doğan bebeklerde sivilce benzeri durumlar genellikle “yeni doğan akne” veya “yeni doğan sivilcesi” olarak adlandırılır. Bu durum, bebeklerin doğum sonrası ilk haftalarda yüzlerinde, özellikle yanaklarında ve alınlarında küçük kırmızı lekeler veya sivilceler şeklinde görünebilir.
Yeni doğan aknesinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, anne hormonlarının bebeğin cildine geçmesi ve bebeğin kendi hormon üretim sistemini düzenlemeye çalışmasıyla ilişkilendirilebilir. Bu durum genellikle bebeğin doğumundan sonraki ilk birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve genellikle doğal bir süreçtir.
Yeni doğan aknesi genellikle şu belirtilerle kendini gösterir:
- Küçük kırmızı lekeler
- Siyah nokta benzeri sivilceler
- Beyaz uçlu sivilceler
Yeni doğan aknesi genellikle tedavi gerektirmez ve zamanla kendiliğinden düzelir. Bebeğin yüzünü hafifçe temizlemek ve bebeğin cildini çok sık temizlememek önemlidir. Bebeğin cildini aşırıya kaçmadan nazikçe temizlemek için bebeğinizi sadece su ve çok hafif bebek sabunu ile yıkayabilirsiniz.
Ancak, eğer sivilceler 3 aylıkken geçmiyorsa veya ciddi gibi görünüyorsa, bir çocuk doktoruna danışmanız önemlidir. Doktor, durumu değerlendirebilir ve gerekirse uygun tedavi seçeneklerini önerebilir.