Dadaloji
Trend

Çocuklarda 2 Yaş Sendromu

2 yaş sendromu

Çocuklarda 2 Yıl Sendromu Nedir?

Ebeveynlerden en sık sorulan sorulardan biri 2 Yıl Sendromu nedir? Yeni yürümeye başlayan bebeklerin yaşadığı bir süreç olan 2 yıllık sendrom, gelişimin normal bir parçasıdır. Yürümeye başlayan bebekler kendilerini özgür hissediyorlar ve bebeklikten çıktıkça kendilerini birey olarak kurmaya çalışıyorlar.

Tabii bunu yaparken ailelerine de bazı zorluklar yaşatıyorlar. Bu dönemde ergenliktekine benzer bir davranış kendini gösterir. Öfke nöbetleri, inatçılık, çığlık atma, istediğini elde etme arzusuyla ağlama, anne ve babasına itaatsizlik ve saldırgan tavırlar gibi belirtiler vardır. Bu nedenle literatüre “Korkunç İkili” olarak da geçmiştir. Aileler bu süreçte birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Ne kadar zor olursa olsun, endişelenme. Çünkü 2 yıllık sendrom sağlıklı gelişimin normal bir parçasıdır.

Yürümeden önce tamamen annesine bağımlı yaşayan bebeklerin yürümeye başladıklarında özgürlüğün tadını çıkarmaları normaldir. Bunu fark eden bebekler kendilerini çevrelerine kanıtlamaya çalışırlar ve ben bir bireyim, ben buradayım gibi bir tavır alırlar. Bu nedenle oldukça benmerkezci bir tutum benimserler. Bu tavırlarından dolayı her şeyin kendi istedikleri gibi olmasını isterler. Sonuç olarak, ailelerinin isteklerine karşı sürekli olumsuz davranırlar.

2 Yıl Sendromunun belirtileri nelerdir?

2 yaş sendromunun belirtileri bebekten bebeğe farklılık gösterse de çok farklıdır. Ancak çok net olan birkaç davranış kalıbı vardır. Bu davranışlar sürecin başladığının önemli göstergeleridir. Çocuklarda 2 yıllık sendromun belirtileri arasında;
Kardeşi olan bebekler kardeşleriyle, oyun arkadaşlarıyla normalden daha fazla kavga etmeyen bebeklerle daha çok kavga ederler.
Kızgın olduklarında tekme atabilirler.
Ani ruh hali değişimleri olabilir (örn. mutlu bir şekilde gülerken hıçkırarak ağlamak),
Normal konuşma sırasında iletişim kurdukları kişilere bağırabilirler,
Öfke nöbetleri geçirebilirler (oyuncak ve nesneleri fırlatma, başkalarına veya kendilerine vurma vb.).
Bu semptomların tümü 18 ila 36 ay arasındaki bebeklerde ortaya çıkabilir. Bu süreçte bebek, ebeveynlerinin söylediklerinin tam tersini yapmaya çok müsaittir. Birçok şeye “hayır” diyerek yanıt verir. İnatçı davranarak yemek yemediği, günlük hayatta yapmaktan keyif aldığı aktivitelere katılmadığı, oyun oynamadığı durumlar da olabilir. Bu oldukça normaldir ve ebeveynlerin çocuklarını anlamaları ve buna göre hareket etmeleri gerekir.çocuk

2 yıllık sendrom uyku düzeni ile ilgili sorunları da beraberinde getirebilir. Bu süre zarfında çocuklar uyku saatlerine itiraz edebilir ve uyumak istemeyebilir. Merak edilecek diğer problemler ise 2 yaşında gece ağlama sendromu, 2 yaşında krizde ağlama sendromu gibi problemlerdir. Bilinmelidir ki bunlar her bebekte olmasa da 2 yıllık sendrom sırasında ortaya çıkabilecek sorunlardır.

2 Yıl Sendromu ne zaman başlar?

2 yıllık sendrom ne zaman başlar sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Genellikle küçük çocukların bu döneme ilk adımlarıyla geldikleri bilinmektedir. Bu nedenle sendrom 2 yaşında başlamaz. 18 ay ile 36 ay arasında görünmeye başlar. Süreç, kusurlu dil gelişimi nedeniyle daha da zorlaşır. Bu süreçte kendilerini tam olarak ifade edemeyen çocuklar, çoğu zaman ebeveynleriyle çatışmaya girerler.

Yürüyerek birden bire süreci başlatmak mümkün değildir. Bebeklerin de ilk adımlarında yardıma ihtiyaçları vardır. Bunun farkında olan çocuk her zaman anne ve babasının yanında olmasını ister. Çünkü hala düşme korkusu var. Ancak başarılı olan küçük çocuklarda bir özgürlük duygusu vardır. Ancak 2 yıllık sendrom da kendini gösterir. Artık daha bencil ve özgür bir bebeği olan anne babaların bu sürece alışmaları ve bebekleriyle ilgilenmeleri gerekiyor. Aksi takdirde can sıkıcı bir süreç bebeklerde bazı ruhsal sorunlara yol açabilir.

2 Yıl Sendromu Ne Kadar Sürer?

2 yıllık sendromun ne kadar sürdüğü sorusunun ne yazık ki kesin bir cevabı yoktur. Aileler için sonsuzluk gibi görünse de, çocuklar kuralları anladıklarında ve istediklerini açıkça istediklerini anladıklarında, sendrom gevşemeye başlar. Bebeklerin hepsi benzersizdir ve farklı kişilik özelliklerine sahiptir.

Sürecin 36 ayı bulabileceği bilimsel olarak söylense de bebeklerini anlayan ve ona göre hareket eden ebeveynler süreci daha kolay atlatacaktır. Böylece süreç onlar için çok kısa sürede tamamlanabilmektedir. Olumsuz bebek davranışlarıyla nasıl başa çıkılacağını bilmek ve buna göre hareket etmek en etkili yöntemdir.

Bu nedenle bebekleri disipline ederken tutarlı ve kararlı olmak gerekir. Tüm aile üyeleri (varsa bakıcılar dahil) bebekle tutarlı ve uyumluysa, süreç çok daha sorunsuz ilerleyecektir. Böylece süreç psikolojik bir zarar görmeden ilerlemektedir. Ortalama olarak, süreç yaklaşık 3 yaşında sona ermektedir.

2 yaşında sendromlu bir çocuğa nasıl davranırsınız?

2 yaş sendromlu çocuğa nasıl davranılır ve 2 yaş sendromu ile baş etme yöntemleri nelerdir sorularının cevapları çocuk yetiştirmek için çok önemlidir. Her ebeveyn bu durumun farkında olmalı ve farkında olmalıdır. Sendrom sürerken bebeklerle uğraşmak kolay olmasa da derin nefes almak ve sakin kalmak gerekiyor.

Özellikle öfke nöbetleri hiçbir ebeveynin görmek istemediği bir durumdur. Çünkü ebeveynler bebeklerinin yerde yuvarlandığını veya tekmelediğini görmek istemezler. Ancak, sinir krizi geçiren çocuğa ulaşmak çok önemlidir. Böyle bir durumda aileler, çocuğun her istediğini yapmaya meyleder ve hemen onlara kapılırlar. Aksine sinir krizi geçiren çocuğun dikkat çekmeyi amaçladığı unutulmamalıdır.çocuk

Bir kenarda oturup çocuğun sevdiği bir kitabı sessizce okuması ya da sevdiği bir oyunu oynaması dikkat çekici olacaktır. Bakımsız bir çocuk, ailesinin ne yaptığını merak ederek yanına gelir. Böylece seninle yapmayı sevdiği şeyi yapıyor ve öfke nöbeti sona eriyor. Toplum içinde öfke nöbeti geçiren bir çocuğun dikkati dağıtılmalıdır. Ona en sevdiği oyuncağı vermek ya da olup bitene dikkatini çekmek çok etkili bir yöntemdir. Aileler bu süreçte “hayır” kelimesini uygun şekilde kullanmalıdır.

Özellikle çocuklar, kabul edilemez davranışlarını kategorik olarak reddetmeli ve bu tutarlı olmalıdır. Çünkü üstü örtülen davranışlar pekiştirilme eğilimindedir. Bu, olumsuz davranışların artacağı anlamına gelir. Bazı olumsuz davranışları görmezden gelmek de etkili bir yöntemdir. Çocuk dikkat etmediğini fark ettiğinde davranış durur. Yemek yerken yiyecekleri yere fırlatan çok sayıda çocuk olabilir. Davranış ilk gösterildiğinde bunu yapmanın yanlış olduğu söylenebilir. Bu devam ederse en etkili yöntem yemeği elinden almaktır. Bu davranış da zamanla kaybolur.

2 yıllık sendrom ne zaman biter?

2 yaş sendromu ne zaman biter sorusuna net bir cevap olmasa da bilimsel olarak ortalama 36 ayda kaybolur. Ancak bu süreç çocuğa nasıl bakıldığına bağlı olarak değişir. Çocuklarıyla nasıl iletişim kuracağını bilen ebeveynler, çocuklarını bu süreci daha hızlı atlatacaktır. Çünkü çocuklar hangi davranışın yanlış hangisinin doğru olduğunu daha çabuk fark ederler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu