Dadaloji

1 Ayı Dolduran Bebekler

bebeklerin gelişimi

Bebeğin doğumundan sonra ilk ayda bebeğin gelişimi çok hızlıdır. Bütün bebekler emme refleksi ile doğarlar. Bebeğin bu dönemde neler yapabildiğine bakıldığında ellerini ve kollarını rahatlıkla hareket ettirebildiği ancak başını yukarı kaldıramadığı gözlemlenir. Bu nedenle ilk birkaç gün bebek omuzda veya kucakta tutulduğunda el ile baş ve sırt desteklenmelidir. Bir ayın sonunda bebekler yüzüstü yatarken başlarını çok hafif kaldırabilirler.

bebek

1 Aylık Bebeğin Gelişim Özellikleri Nelerdir?

Bebeğin doğumundan sonra ilk ayda bebeğin gelişimi çok hızlıdır. Bütün bebekler emme refleksi ile doğarlar. Bebeğin bu dönemde neler yapabildiğine bakıldığında ellerini ve kollarını rahatlıkla hareket ettirebildiği ancak başını yukarı kaldıramadığı gözlemlenir. Bu nedenle ilk birkaç gün bebek omuzda veya kucakta tutulduğunda el ile baş ve sırt desteklenmelidir.

Bir ayın sonunda bebekler yüzüstü yatarken başlarını çok hafif kaldırabilirler. Bebekler bu dönemde uzaktaki nesneleri çok iyi göremezler, büyük nesneler ve yüksek kontrastlı renkler daha fazla dikkat çeker. Bebeğinizle konuşurken mutlaka yüzüne bakın ve göz teması kurun. Bebekler uyku sırasında istemsiz olarak zıplayabilir ve yüksek seslere ve ani hareketlere zıplama refleksi ile tepki verebilirler. Bebekler doğuştan gelen bir yakalama refleksiyle doğarlar; Parmağınızı bebeğinizin avucuna doğru uzattığınızda refleks olarak elini esnetir. Bir aylık bebekte öksürük refleks olarak ortaya çıkar.

Yeni doğanlar, alt solunum yollarını temizlemek için hapşırma ve öksürme yoluyla üst solunum yollarını refleks olarak temizler. Bebekleri dik tuttuğunuzda adım atıyormuş gibi yapabilirler, buna adım refleksi denir. Bir aylık bebeğin büyüklüğü cinsiyete göre değişir. Bir ayı tamamlayan kızların 3 kg ile 5,4 kg arasında olması beklenirken, erkekler 5,8 kg ile zirveye çıkabilir. Bu dönemde bebeklerin boylarının 50 ile 59 cm arasında olması bekleniyor. Birinci ayın sonunda bebek artık annesinin sesini, kokusunu ve yüzünü tanır. İstemsiz ve refleks olarak gülen bebek, ilk ayın sonunda gülümsemenize cevap verebilir. Onunla konuşmak ve iletişim halinde kalmak bebeğinizin güvende hissetmesini sağlayacaktır. Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B aşısının ikinci dozunun da birinci ayın sonunda yapılması gerektiği unutulmamalıdır.

1 aylık bebeğin uyku düzeni nasıldır?

Doğumdan sonraki ilk ay, bebeklerin günün büyük bir kısmını uykuda geçirdikleri zamandır. Doğumdan sonraki ilk birkaç ayda bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirirler. 1 aylık bir bebeğin günde ortalama 16-18 saat uyuması beklenir. Bebeklerin sık sık uyanıp ağlaması annelerin en sık karşılaştığı durumlardan biridir. Özellikle bebeklerin henüz el ve ayak hareketlerini kontrol edemediği ilk birkaç ayda, ayakları çözülüp ellerin sarıldığı bir uyku yöntemi aynı zamanda bebeklere özgüven verir ve istemeden uyanmalarını engeller. Bebekler gece ağlayarak uyandığında; Karnı sertse, bacaklarını karnına doğru çekiyorsa ve yüzü kırmızıysa, o zaman bebeklerin gaz sorunu olduğu kesindir. Bu gibi durumlarda bebeğin karnına veya sırtına masaj yapılarak gaz kısa sürede çıkarılabilir. Bebeklerin ağlayarak uyanmasının bir nedeni kirli bezler ve aç olmalarının başka bir nedeni olabilir. Bu nedenle bebeğin herhangi bir rahatsızlık yaşamadığından emin olmak gerekir. Gece gündüz çalışan bebek için uygun bir uyku ortamının oluşturulması da önemlidir. Bebeğiniz uykuya dalmakta zorlanıyorsa; Geceleri oda sıcaklığını 21 dereceye ayarlayın ve odayı olabildiğince karanlık veya karanlık hale getirin; Uykuya geçişi kolaylaştırır.

1 aylık bebek nasıl beslenir ?

İlk altı ay bebeğin anne sütü dışında herhangi bir besine ihtiyacı yoktur. Süt, bebeklerin ihtiyaç duyduğu 

tüm vitamin ve proteinleri içerir. Sütün büyük kısmı su olduğu için bu süre zarfında bebeklere su verilmesine gerek yoktur. Anne sütü ile beslenen bebeklerin bağışıklık sistemleri daha güçlüdür ve hastalıklara karşı daha dirençlidir. İlk ay bebeklerin ortalama 3 saatte bir anne sütü alması gerekir. Geceleri bebekler aç olduklarında kendi kendilerine uyanırlar ancak bazı durumlarda 4-5 saate kadar, 3 saatten fazla uyuyabilirler. Bebeğin beslenmesi için uyandırılıp uyandırılmaması çocuğunuz için kendi çocuk doktorunuzla karar vermeniz gereken bir durumdur. Hafif olan bebeklerin her 3 saatte bir uyandırılması gerekebilirken, fazla kilolu bebekler beslenmeden 4-5 saat uyuyabilir. Sütü olmayan anneler bebeklerine doktor tavsiyesi ile kullandıkları mamalarla besleyebilirler. 1 aylık bebek maması anne sütünde olduğu gibi 3 saatte bir verilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu