Çocuk GelişimiBebek Bakımı

Bebeklerde Emzik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Emzik Kullanımı

Bebeklerde Emzik Kullanımı Nasıl Olmalı?

 

Bebeklerde emzik kullanımı şart değil. Önemli olan bebeğin önce anne memesine alışması. Bebeği erkenden emziğe alıştırmak meme reddi problemine yol açabilir. Fakat tabii ki bebeğin ihtiyacına ve yaşına göre emzik kullanımı yapılabilir.

Tüm bebekler emme içgüdüsüyle doğarlar. Bu nedenle başparmaklarını emerek rahatlamaya çalışırlar. Bebeğin emme düzeni oturduktan sonra emzik kullanımına başlanabilir.

Bebeklere Ne Zaman Emzik Verilebilir?

Bu sorunun cevabına, bebeğinizi gözlemleyerek karar verebilirsiniz. Kilo almıyorsa, memeyi az emiyorsa emzik kullanımını bir süre ertelemelisiniz.

Bebeğinizin emme güdüsünü yalnızca emzikle tatmin ederseniz anne memesini geri çevirecektir.

Bebekler ilk 4 ay emmeye daha fazla ihtiyaç duyar. Uzmanlar, 1 ayı dolmadan önce bebeklere emzik verilmesini önermiyor. Emme alışkanlığı kazanmamış, yeterince anne sütü almayan bebeklere emzik vermek beslenme düzeninde aksaklıklara yol açabilir.

Yeni doğanlarda Emzik Kullanılabilir mi?

Yeni doğan dönemi olarak bilinen zaman dilimi doğumun ardından ilk 40 günlük süreçtir. Bu süre zarfında emzik kullanımı tavsiye edilmez. Yoksa memeye adaptasyonu zorlaşabilir ve annesiyle arasındaki bağ zayıflayabilir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Zararlı mı?

Emzik bebeğin ön dişlerine baskı uygular. Alt çenedeki dişleri arkaya ittirirken ön ve üst dişleri ileri doğru hareket ettirir. Gereğinden daha uzun süre emzik kullanmak bebeğin ön ve arka çenesi arasındaki mesafeyi açar. Emzik emmeye devam ettiği takdirde bu problem kalıcı hâle gelebilir.

O yüzden kullanım aralığı seyrek, emme süresi kısa olmalıdır. 2 yaşından önce bırakması sağlanmalıdır.

Bebek hiç emzik emmese bile bu durum sağlığını olumsuz etkilemez. Emzik yalnızca ihtiyaç olması durumunda kullanılmalıdır. Bebeğin en yakın arkadaşı veya onun için bir kâbus olmamalıdır. Emzirme saatleri dışında emmeye gereksinim duyuyorsa, parmaklarını veya battaniyesini emiyorsa sakinleştirmek için emzik verilebilir.

Bebeklerde Emzik Ne Zaman Bırakılmalı?

Bazı uzmanlara göre alışkanlık oluşmaması için 3. Aydan itibaren kademeli olarak bıraktırmaya çalışmak gerek. Bazı doktorlar ise bebeklerin 2 yaşına kadar emzik emebileceği görüşünde.

1 yaşını geçtikten sonra beslenmesini, uyku düzenini ve diğer faktörleri değerlendirerek ne zaman bırakacağına karar verilebilir. Bu sırada doktorunun tavsiyelerine göre hareket etmelisiniz.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Nasıl Bıraktırılır?

Emziği birdenbire bıraktırmaya kalkmayın. Bu, bebeğinizde güvensizlik hissi meydana getirir. Ona emziği unutturacak şeylerle yardımcı olabilirsiniz.

Parka götürmeniz, bebek masajı yapmanız, şarkı söylemeniz, kucakta sallamanız, banyo yaptırmanız ve müzik dinletmeniz emzik arayışının önüne geçmenize yardım edebilir.

Bebeklere Emzik Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerde emzik nasıl kullanılır? Sorusuna maddeler hâlinde şöyle cevap verebiliriz:

  • 3 ayda bir emziği değiştirin. Fakat yapısı bozulduysa, yırtık-çatlak oluştuysa 3 ayın dolmasını beklemeniz gerekmez.
  • Bebeği emzik vererek uyutmaya çalışmayın.
  • Emziği ilk aldığınızda mutlaka ılık su ve sabunla yıkayın.
  • Emzik temizliği yaparken sıcak suda 5 dakika kaynatmayı tercih edin. Bunu düzenli olarak tekrarlayın.
  • Alacağınız emziğin PVC ve BPA gibi zararlı maddeler barındırmamasına dikkat edin. Bebekler için emzik seçimi yaparken onun yaşını ve emziğin üretildiği malzemeyi de hesaba katmak gerek.
  • Bebeğiniz her ağladığı zaman onu emzik kullanarak teselli etmeyin.
  • Emzik yere düştüğünde yıkamadan bebeğinize vermeyin.
  • Emziğe pekmez, reçel gibi şeyler sürmeyin. Böyle yapmak bebeğin dişlerinde çürük oluşmasına yol açabilir.

Bebeklerde Hangi Emzik Kullanılmalı?

  • Ortodontik emziklerin kullanılması önerilir. Bunlar bebeğinizin diş etlerine ve dişlerine eşit şekilde baskı olmasını sağlayarak emme sırasında dili doğal pozisyonda tutar.
  • Bazı anneler silikon emzik kullanmayı tercih eder. Bunun sakıncası yoktur. Diş çıkarmayan bebeklerde silikon emzik kullanımı daha doğrudur. Zira bu emziklerin yapısı anne memesinin formuna benzerdir. 1 yaş öncesi bebeklerde kullanımı uygundur.
  • Kauçuk emzikler diş darbelerine dirençlidir. Bu nedenle diş çıkarma sürecindeki bebekler için tavsiye edilebilir. Ancak içerdikleri malzemeden dolayı bazı bebeklerde lateks alerjisine sebep olabilir. Bebeğiniz bu emziği kullanmaya başladıktan sonra alerjik belirtiler gösterdiyse onu bırakmalı, farklı bir emziğe geçmelisiniz.
  • Damaksız emziklere gelecek olursak; bunlar düz bir formda tasarlanırlar. 1 yaşına girmemiş bebeklerde kullanılabilir. Emme problemi olan bebekler bu emzik sayesinde yutmaya daha kolay alışır. prematüre bebeklerde damaksız emzik kullanılmalıdır.
  • Son olarak, bebeklere damaklı emzik verilir mi? Sorusu ile noktalayalım: Bunlar 1 yaşını dolduran bebeklerde kullanıma elverişlidir. Daha küçük bebeklerde tercih edilmez.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Dadaloji sizlere kaliteli hizmet sunabilmek için sürekli araştırma ve öğrenme durumundadır. Reklamlar sistemimizin aktifliği ve devamı için gereklidir. Lütfen reklamları açarak bizlere destek olun. Teşekkürler.