Çocuk GelişimiBebek BakımıÇocukla Yaşam

Bebeklerde Göbek Kordonu Nedir?

Göbek Kordonu

Bebeklerde Göbek Kordonu Nedir?

Bebeklerde göbek kordonu, hortuma benzeyen bir organ, plasentanın ortasından geçiyor. Bebeğin yaşamını sürdürebilmesi bu organa bağlı. Zira bebek, ihtiyacı olan gıdaları ve oksijeni annesinden göbek bağı sayesinde alıyor.

Göbek kordonu hamilelik süresince uzamaya devam ediyor. 28. Haftaya kadar büyüyor. Doğum sırasında takriben 55 cm’ye ulaşıyor.
Göbek bağı doğum sırasında kesiliyor. Kordon kanı buradan toplanıyor ve kök hücre naklinde kullanılabiliyor.
Şu hastalıkların tedavisinde kordon kanından yararlanılıyor:

  1. Lösemi
  2. Lenfoma
  3. Solid tümörler
  4. Akdeniz anemisi
  5. İmmün yetersizlikler
  6. Talesemi
  7. Kalıtsal metabolik bozukluklar
  8. Anemi
  9. Trombosit bozukluklar
  10. Vitiligo
  11. ALS
  12. Hurler sendromu
  13. kıkırdak, eklem ve diz tamiri
  14. Kanser
  15. Omurilik yaralanmaları
  16. Diyabet

Bebeklerde Kordon Dolanması Nedir?

Bebeklerde göbek bağı dolanması ortalama 4-5 doğumdan birinde görülebiliyor. Kimi zaman bebeğin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanabiliyor. Söz konusu durum, plasenta ile bebek arasındaki umblikal kord adlı yapının dolanmasından kaynaklanıyor.
Bebek kordonu bebeğin kollarına, göbek çevresine, omuzlarına veya boynuna dolanabiliyor. Bu durumda genellikle sezaryenle doğum tercih ediliyor.
Bebeklerde göbek kordonu düşünce ne yapılır? Sorusunun cevabı olarak herkes farklı bir şey söylüyor. ‘Göbek bağı nereye gömülürse ileride bebeğin karakterini etkiler.’ Şeklinde yaygın bir inanç var. Bu sebeple bazı kişiler camiye, bazıları okul bahçesine gömmeyi tercih ediyor. Oysa bu inanışlar bilimsel nitelik taşımıyor.
Göbek bağını toprağa gömebilirsiniz fakat nereye gömdüğünüzün önemi yok. Eğer gömecek uygun bir yer bulamazsanız beze veya poşete sarıp çöpe atabilirsiniz.

Bebeklerde Göbek Kordonu Ne Zaman Düşer?

Bunun için uzun süre beklemeniz gerekmeyecek. 5 gün içinde düşmesi de mümkün. Fakat bazı bebeklerde bu süre 15 günü bulabiliyor.
Göbek bağı vaktinden erken düşerse kanama veya enfeksiyon riski mevcut. Orada küçük bir bağ kalması mümkün. Bu parça ‘granülom’ olarak adlandırılıyor. Genellikle zararsız bir kalıntı. Tedavi gerektirip gerektirmediğine doktorunuz karar verecektir.
28 gün geçtiği halde bebeğinizin göbek bağı hâlâ düşmediyse doktoruna müracaat etmelisiniz. Bebeğinizde anotomik bir sorun olabilir. Ya da bağışıklık sistemini ilgilendiren bir problem yaşaması muhtemel.
Göbek bağının etrafında iltihap tarzı, kötü kokulu sızıntılar görüyorsanız, hassasiyet ve kızarıklık meydana geldiyse bunları hafife almamalısınız. 5-7 dk bastırmanıza rağmen kanama durmuyorsa acilen doktoruna göstermelisiniz. Bebeğinizde K vitamini yetersizliği olabilir. Bu durumda yapılacak şey K vitamini takviyesi olacak.

Yenidoğanlarda Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde göbek bakımı hassasiyet gerektiren bir konu. Çünkü bebekler bu süreçte enfeksiyon kapmaya oldukça meyilli.
Esasen göbek bağı doğum ânında kesiliyor. Geriye ufak bir parça kalıyor. Bu; jöleye benzer bir kıvamda, yapışkan, sulu bir haldeyken birkaç gün geçince siyaha dönüyor. Ardından kuruyarak kendi kendine düşüyor.
Bu süre zarfında şunlara dikkat etmek gerekiyor:
Göbek kordonu düşsün diye müdahalede bulunmayın. Bu süreç doğal olarak gerçekleşmeli, o yüzden kendi hâline bırakın.
Göbek bağının olduğu yere bir şey değdirmeyin, o bölgeyi kuru tutun. Bebek bezi oraya temas etmesin. Bunu engellemek için göbek bağının altından aşağıya doğru katlanabilen veya tepesinde boşluk olan bezleri tercih edin.
Göbek bağını bandajlamayın, yara bandı kullanmayın.
Göbek bağı çevresinde biraz kanama görebilirsiniz. Ancak bu sürekli bir hâle gelirse vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.
Doğumdan sonra bebeğinizin göbek bağını %70 saf alkol içeren bir solüsyonla silmeniz gerektiği söylenecek. Bunu her gün bir kez göbek bağına sıkmalısınız. Tabii ki işlem öncesinde ellerinizi iyice yıkamayı unutmamalısınız.
Bilhassa göbek bağının dip kısmı, göbek deliğine yakın bölge iyice temizlenmeli. Silerken yavaş davranmak, orayı tahriş etmemek önemli. Bunu yaparken pamuklu bir çubuktan da yardım alabilirsiniz. Böyle yapmak bebeğinizin canını yakmaz. Çünkü göbek bağında sinir ucu yoktur.
Bebeklerde göbek bakımı ile ilgili bir başka önerimiz, göbek kordonu düşene kadar onu yıkamamanız. Fakat bu şart değil, gerekiyorsa yıkayabilirsiniz. Ancak banyo yaptırdıktan sonra göbeğini kurulamayı ihmâl etmeyin.
Hava sıcaksa o bölgeyi açıkta bırakın ki terleme olmasın. Buna göre bir kıyafet giydirebilirsiniz.
Göbek bağının olduğu yeri iç çamaşırıyla kapatmayın, havayla temas etmesine engel olmayın. Bu, kordonun daha çabuk düşmesine yardım eder.
Göbek bağı düştükten sonra alkollü solüsyon ile bakım yapmayı sürdürün. O bölgenin dezenfeksiyonu için birkaç gün daha buna devam edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Dadaloji sizlere kaliteli hizmet sunabilmek için sürekli araştırma ve öğrenme durumundadır. Reklamlar sistemimizin aktifliği ve devamı için gereklidir. Lütfen reklamları açarak bizlere destek olun. Teşekkürler.