Çocukla YaşamÇocuk GelişimiDadalog

Çocuklar Okula Nasıl Hazırlanmalı? 2023

Çocuklar ve Eğitim

Çocuklar Okula Nasıl Hazırlanmalı?

Çocukların okula hazırlanması ebeveynler için heyecanlı bir döneme giriştir. Özellikle çalışan anne ve babaların, çocuklarını erken dönemlerde okula göndermek zorunda olması oldukça endişe verici bir durum olabilir. İlk defa evden dışarı bireysel olarak çıkacak çocuklar için aileler bazı hazırlıklar yapılması gerektiğini düşünür.

okul

Çocukların, anne ve babaya düşkün olması; ebeveynlerden ayrı kalma korkusu gibi duygulara sebep olabilir. Bu duygu ve hisler ile çocukların nasıl başa çıkması gerektiği ile ilgili ebeveynler bazı sorulara cevap arar. Okul ortamına uyum sağlayabilmeleri için yumuşak bir geçiş yapılmalıdır.

Çocuklar Okula Hazırlanırken Ebeveynler Ne Yapmalı?

Çocuğun okula hazırlanması dönemi geldiği zaman ebeveynlerin bazı adımları takip etmesi gerekebilir. Öncelikle uygun bir okulun seçilmesi son derece önemlidir. Okulları seçerken, çocuk ile beraber okulların gezilmesi daha faydalı olabilir. Çocuğun okulu sevmesi ve dikkatini çekmesi gerekir. Aynı zamanda okulun temizlik ve sağlık konularında tutumu da önemlidir. İkinci evi olacak okulun yaşam şartlarına uygun olması önemlidir. Okul için sağlanan güvenlik, ulaşım gibi konular öncelikli olmalıdır. Uygun gördüğünüz okullar arasından çocuğa birkaç seçenek sunulması, çocuğa özgüven kazandırabilir. Ayrıca vakit geçireceği okulunu kendisi seçmesi, okula uyum sürecini kısaltabilir.

Çocukların Okula Hazırlanması ve Kaygılar

Ebeveynler, çocukların ilk defa okula başlayacağı dönemde kaygılanabilir. Bu durum oldukça normaldir, fakat kaygının çocuğa belli edilmesi yanlış sonuçları doğurabilir. Çocuk kaygı duygusunu; anne ve babadan ayrı kalmak zorunda olma durumu ile bağdaştırabilir. Okula karşı tamamen önyargı ile başlamasına neden olunabilir. Önce kendinizi bu duruma alıştırmak, daha sonra çocuğunuza okula gitmenin önemli ve güzel bir durum olduğu ile ilgili konuşmalar yapılabilir.

Okula gidecek olan çocukların, okul ile korkutulmaması gerekir. Ev içinde çocuk üzerinde bir otorite kurulmaya çalışılırken okulda da aynı durum olacak gibi cümlelerden kaçınılmalıdır. Çocuklar, okulu korkutucu bir yer olarak düşünmeye başlarsa bu süreç iki taraf içinde oldukça zor geçebilir. Ev içinde çocuklara nasıl bir yaklaşım gösteriliyor ise çocuklar bu şekilde büyümeye devam eder. Okula hazırlık olması için; okulun keyifli zaman geçirebileceği, yeni arkadaşlara sahip olacağı ve yeni bilgiler öğreneceği ile ilgili yapıcı konuşmalar yapılabilir.

Çocuklar Okula Nasıl Başlamalı?

Çocuğun ilk kez okula gitmesi için tam zamanlı bir şekilde eğitime başlatmak doğru olmayabilir. Çocuğun okulda eğitim görmeye hazır olmaması durumunda, okula uyum sağlaması oldukça uzun bir süre alabilir. Okula başladığı ilk hafta, çocuğun yaşı veya gelişimine göre 1 saat ile 3 saat arasında okulda vakit geçirmesi sağlanabilir. Alışma sürecinden sonra daha hazır bir şekilde tam zamanlı olarak okula başlayabilir. Çocuğun 3 yaşından önce okula başlatılması durumunda, oyun grupları gibi ortamlar ile başlanabilir. Aksi durumda, anne ve babanın çocuğu terk ettiği hissine kapılabilir.okul

Anaokuluna hazırlık döneminde en önemli aracı; öğretmendir. Çocuk ile öğretmen arasında güven duygusu gelişmelidir. Her ne kadar öğretmen, çocuğa güven duygusunu aşılayarak bağ kurmaya çalışsa da yine de ebeveynlerin yanına dönme duygusu oluşabilir. Alışma sürecinde çocuğun yakınlarında bulunmak, sarılmak, göz temasında bulunmak ve orada olduğunu belli etmek gibi durumlar ile çocuğa yardım edilebilir. Çocuğun daha rahat hissetmesi, öğretmeni ile daha sağlam bir bağ kurmasına yardımcı olabilir.

Çocuklar İlkokula Nasıl Hazırlanmalı?

Çocukların 6. yaşını doldurması ile artık ikinci çocukluk dönemi denilen yeni bir döneme giriş yapılır. Artık sadece oyun oynama ve etkinlik yapma gibi becerilerin dışına çıkarak öğrenme becerilerini geliştirirler. Her çocuğun gelişim dönemleri birbirine uyumlu olmak zorunda değildir. Ebeveynlerin bu durumu unutmaması gerekir. Çocuğun yaşına uygun bir şekilde gelişim göstermesi ve yaşıtlarıyla birlikte hareket ettiğini görmek, ilkokul için hazırlık dönemine giriş yapıldığını gösterir.

İlkokul hazırlık dönemi çocuklar için önemli olan dönemlerden biridir. Daha mantıklı düşünmeye başladıkları bir yaş grubunda oldukları için hafızalarında yer edinecek dönemlerden biridir. Uzun yıllar boyunca devam edecek olan eğitim hayatlarının temelini oluşturacak bir başlangıçtır. Temelde; başarı, huzur, özgüven ve sevgi bulunur ise çocuk ilerleyen eğitim hayatında başarıyı bulabilir. Kaygılı, özgüvensiz ve huzursuz bir şekilde atılan temeller çocuğun ilerleyen yaşlarda oldukça büyük problemler yaşamasına sebep olabilir. Bu nedenler ilkokula başlamadan önce çocukların genel gelişimlerini değerlendirmek ebeveynlerin sorumluluğundadır. Gerekli durumlarda profesyonel destek alınabilir.

Önceki Yazılarımıza Bakmak İsterseniz ;

  1. Teknoloji ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı ? 2022

  2. Okul Öncesi Eğitim Gerekli Midir ? 2022

  3. 7 Madde Şeklinde Montessori

  4. Bebeğim Neden Uyumuyor ?
  5. Çocuklarda  Tuvalet Eğitimi
  6. Bebeklerde Ayrılma Korkusu
  7. Düşük Nedir ?
  8. Bebek Gelişiminde Dikkat Edilecekler 4 Madde
  9. Bebekler İçin Zaman Rehberi
  10. Döneme Göre Bebek Gelişimi
  11. Çocuk Gelişim Dönemleri
  12. Mantık Kurma Becerisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Dadaloji sizlere kaliteli hizmet sunabilmek için sürekli araştırma ve öğrenme durumundadır. Reklamlar sistemimizin aktifliği ve devamı için gereklidir. Lütfen reklamları açarak bizlere destek olun. Teşekkürler.